Repensar els envasos és positiu

Amb tot el que ens estem jugant, qualsevol gest que vingui del món de l’empresa a favor del medi ambient ha de ser valorat en positiu
Periodista i comunicador | www.ecogallego.com
06/05/2010 - 00:00

He llegit algunes crítiques al llançament de la nova garrafa "ecoligera" de Font Vella, feta amb PET reciclat. Fins i tot alguns mitjans de comunicació m’han demanat una opinió al respecte. I el meu posicionament no pot ser més positiu. Amb tot el que ens estem jugant en aquests moments, amb la que està caient, qualsevol gest que vingui del món de l’empresa a favor del medi ambient i en contra del canvi climàtic ha de ser valorat en positiu, sobretot si aquest gest proposa atacar el greu problema ambiental que genera el constant augment d’envasos i la seva gestió com a residu. 

Com molts ja sabeu porto més de vint anys divulgant el que s’ha vingut a anomenar com a "ecologia domèstica": un catàleg de petits gestos, quotidians i individuals, amb els quals els ciutadans podem contribuir des del nostre àmbit a millorar el medi ambient: ja sigui des de casa, l’escola o el treball.

El pensament de base que ha impulsat la meva tasca durant tot aquest temps és que els petits gestos són poderosos. I si vénen de les empreses (per molt que algunes d’elles hagin contribuït al deteriorament ambiental que patim) també: insisteixo, benvinguts siguin, sobretot ara.

Perquè si els hi neguem el pa i la sal a les grans companyies, si no els permetem que es moguin dels seus criteris industrials i vagin donant passos cap a una producció més neta i sostenible, encara que siguin petits i al nostre parer insuficients, correm el risc que "fugin" i deixin de aproximar-se a les propostes sostenibilistes. Que trobin una excusa perfecta per seguir donant-li la volta al "qui contamina paga" i continuïn instal·lades en el “com que pago, contamino”.

I és que l’administració no els hi dirà res per mantenir-se on han estat fins ara: res en absolut, i menys en el actual context de crisi que patim. El medi ambient és un gerro trencat per al Ministeri d'Indústria. ¿Desenvolupament sostenible? ara el que prima és el Desenvolupament i deixem-nos de xorrades mediambientals i altres romanços. Senyors industrials: a produir, aquesta és la única consigna, a produir i a créixer ràpid que ens fan fora del tren. Del medi ambient ja en parlarem més endavant.

Per això cal valorar els gestos a favor del medi ambient que provenen del món empresarial, ara especialment. Possiblement el que fa Font Vella és respondre a una tendència de mercat creixent: la que posicionar-se a favor del medi ambient perquè sap que això té premi entre cada vegada més consumidors. Però... i que? Això en tot cas no deixa de ser positiu pel fet que sigui un factor de competitivitat, que aquesta gent no són una ONG, són una empresa. ¿Que si seguim així correm el risc que el medi ambient es converteixi en una moda? Tant de bo!!! Potser llavors aconseguim d’una vegada per totes universalitzar el missatge que un altre món, un món més net, just, sa i sostenible, és possible, i la truita donarà d’una vegada la volta.

(F)

I si no ¿Com és que pensem que li donarem la volta? ¿Què hem de fer? ¿Seguir titllant d’oportunistes a tots els que volen incorporar-se a la sostenibilitat des del món de l’empresa? ¿Els hi donem un cop de porta als morros nosaltres que sí que som els purs i els honestos? Siguem sensats i una mica més condescendents, donem a les empreses l’oportunitat d’anar avançant cap a la sostenibilitat, encara que sigui a poc a poc, encara que sigui maximitzant gestos i buscant l’oportunitat de mercat en cada un d’ells. Entre altres coses perquè sense elles no avançarem.

Vegem el cas de la famosa garrafa “ecoligera” de Font Vella: -22% d’envàs per litre d’aigua envasada. -29% d’emissions de CO2. Un envàs elaborat en un 25% amb PET-R, un nou polímer obtingut a base de PET reciclat. Són els líders, i molt destacats. No ho necessiten pas això per estar al mercat. ¿Que és molt poc? Doncs jo penso que millor això que no res. En tot cas, el més important aquí és que, ja sigui per una qüestió d’oportunisme comercial o per sincera vocació de donar un cop de mà, tenim unes quantes tones menys de PET a les prestatgeries per gestionar com a residu i altres tantes incorporades com a material reciclat a cada envàs. Benvinguda sigui aquesta tendència, tant debò la resta de marques la segueixin.

Perquè insisteixo: en aquest llarg i tortuós camí cap a un desenvolupament més net i sostenible de la nostra societat els petits gestos sempre seran poderosos. Vinguin d’allà on vulguin. Perquè aquí o posem tots de la nostra part o no aconseguirem avançar cap a aquest futur més net, sa i sostenible amb què somiem cada vegada més gent. Un futur que, pel bé dels nostres fills, hem de començar a construir entre tots, incloses les grans empreses.

Periodista i comunicador | www.ecogallego.com
Etiquetes: 

Relacionats

Notícia

La presentació de la Declaració Futur sense Tòxics, impulsada per Rezero i amb més de setanta adhesions de professionals dels àmbits de la recerca i de la salut, obté una àmplia repercussió mediàtica.

Notícia

Prop de 60 persones participen en la darrera jornada del Compromís Barcelona Plàstic Zero, on es van compartir bones pràctiques i diferents organitzacions de la ciutat van poder teixir aliances entre elles. L'Ajuntament de Barcelona ofereix una reducció del preu públic de recollida de residus comercials en cas d'aplicar accions de reducció o eliminació dels plàstics d'un sol ús.

Acte
16/03/2024 - 00:00
Diverses poblacions d'Osona

Butlletí