Nobel, Maathai i Sendler

Els promoguts a Premi Nobel de la Pau, premiats o no, són un exemple a admirar i a seguir
Socioecòleg, President d'ERF - Estudi Ramon Folch & Associats
03/10/2011 - 00:00
No sé si Alfred Nobel hauria guanyat el Premi Nobel. Va fer molts diners amb la dinamita que havia inventat, però no va ser cap científic eminent. Sí que era un químic enginyós i competent, que no és poc. I un filantrop post mortem. Fa de mal pair que els premis més prestigiosos del món estiguin finançats amb explosius... Mirem la banda bona, que hi és: sense dinamita, la construcció de carreteres de muntanya o la mineria industrial haurien tingut moltes dificultats.

L'Acadèmia Sueca, la Reial Acadèmia Sueca de Ciències i l'Institut Karolinska concedeixen els Premis Nobel de literatura, física, química i medicina, que es lliuren a Estocolm; el parlament noruec, dóna el de la pau, que es lliura a Oslo. El de la pau és un Nobel "menor", la cotització de la pau no és gaire alta al mercat dels respectes. Però és un Nobel de debò, mal que hagi estat concedit a algú com Henry Kissinger (1973).

El de 2004 recaigué en Wangari Maathai, biòloga i activista kenyiana que ens acaba de deixar. Maathai s'inventà el Green Belt Movement: organitzà les dones per a la plantació de més de dos milions d'arbres en àrees àrides del seu país i lluità pels drets de la dona. Fou la primera doctora de l'Àfrica oriental i una política remarcable, envoltada d'incomprensió (d'animadversió, més aviat). La vaig conèixer en un seminari. Era riallera i polèmica. Unes quantes com ella serien una benedicció per als països africans.

Alguns haurien volgut que a Maathai l'hagués seguit l'any 2008 Irena Sendler, una velleta de quasi cent anys. Era alemanya, però es llogà de lampista al gheto de Varsòvia per salvar nens jueus. En va treure 2.500, amagats en la seva caixa de materials. Acabada la guerra, els trobà pares adoptius. Una heroïcitat massa domèstica que es valorà menys que els grans gests i el Nobel anà a Al Gore. En tot cas, Maathai i Sendler, ja traspassades, són un exemple admirable. Moralment, ambdues tenen el Nobel als meus ulls. Gràcies!

*Article publicat a El Periódico de Catalunya

Socioecòleg, Director general d'ERF
Etiquetes: 

Relacionats

Article

L’AMB, en col·laboració amb Movement, desde 2018 tira endavant els Premis Bicimpuls que són un reconeixement a les entitats metropolitanes que dediquen el seu treball i esforços per la promoció de la bicicleta a la Metròpolis Barcelona. Així, enguany, els premis Bicimpuls arriben a la seva sisena edició. Les candidatures estan obertes obertes fins al 14 de gener.

Butlletí