L'anacrònica economia imperant

L'economia de cicle obert i creixement incessant no és pròpia del segle XXI
Socioecòleg, President d'ERF - Estudi Ramon Folch & Associats
22/11/2010 - 00:00

Els vint-i-set ministres d'economia de la Unió Europea han decidit rescatar la naufragant economia irlandesa, la mateixa que era posada com a envejable exemple de dinamisme i creativitat fa només uns quants mesos.... Portugal també està tocat, per no parlar de Grècia o fins i tot d'Espanya. No es tracta de refinançar una gran corporació amb problemes o una institució financera en crisi, sinó de l'entera banca irlandesa o del sistema econòmic de diversos països europeus. Déu n'hi do.

Entre els ministres d'economia que es disposen a salvar Irlanda hi ha els de Grècia, Portugal i Espanya, naturalment. Si jo fos irlandès, no sé si me'n refiaria. Però en la descabellada situació actual, la realitat, més que superar, eclipsa la més exaltada de les ficcions. No s'oblidi que els financers rescatats que l'any 2008 havien desencadenat la crisi que encara dura van destinar una part de les ajudes públiques rebudes a remunerar-se generosament a ells mateixos al final d'un tan brillant exercici.

Tots aquests sacerdots de la fe econòmica imperant, que com totes les religions es té per l'única veritable, ja han demostrat a bastament que saben equivocar-se. Ho han fet de manera repetida i sonada. Però hi tornen com si res, amb un desvergonyiment admirable. Ni els passa pel cap que el problema són ells. No és que errin l'estratègia, és que no en saben prou. Més ben dit: en saben molt d'una teoria que ja ha passat a la història. Són com una colla de respectables metges del XIX, aliens a antibiòtics i quimioteràpics.

Em sembla que haurien de girar la mirada cap a l'economia circular. La imperant economia de cicle obert i estabilitat basada en el creixement incessant no és pròpia d'un segle XXI amb 7.000 milions d'humans, energies fòssils minvants, canvi climàtic en curs i països emergents en plena ascensió. Són aquests experts en instrumental econòmic qui hauria de liderar el viratge estratègic, en comptes d'insistir en opcions provadament esgotades. Per contra, opinen que el sostenibilisme és una moda. Felicitacions.

*Article publicat a El Periódico

Socioecòleg, Director general d'ERF
Etiquetes: