La pandèmia mundial de COVID-19 i una falsa sensació de seguretat (hídrica)

Coordinador del Departament d'Economia de l'Aigua, Institut IMDEA Aigua
18/04/2020 - 14:03

Article originalment publicat per Fundació CONAMA en castellà i traduït al català per part de Sostenible.cat amb el seu permís i de l'autor.


La necessitat de drama (NFD, Need for Drama) es descriu en psicologia com un tret complex propi de personalitats poc adaptatives, que tendeixen a manipular altres des d'una posició de victimisme. En termes socials, s'interpreta com la tendència a proposar catàstrofes i pensaments apocalíptics per reclamar auxili i encoratjar la mobilització dels ciutadans.

Sorprèn, però, la nostra reacció selectiva davant diferents drames. L'expansió del coronavirus 2 de la síndrome respiratòria aguda greu (SARS-CoV-2) que patim a nivell mundial, il·lustra un dels drames contemporanis sobre els que, al meu parer, val la pena reflexionar: la pèrdua relativa de llibertat en nom de respostes cada vegada més exigents per preservar la seguretat.

Llibertat i seguretat són dos elements essencials de qualsevol societat democràtica. Els ciutadans ens debatem permanentment, moltes vegades sense ser massa conscients, entre la defensa del nostre dret a decidir individualment i la complexitat dels conflictes socials en els quals, en moltes ocasions, decisions individuals racionals condueixen a resultats col·lectius insostenibles . La necessitat d'adaptació al canvi climàtic i de garantir la seguretat hídrica a llarg termini és un bon exemple d'això. Al capdavall, els conflictes ambientals no són més que un cas particular d'aquests conflictes socials.

"A Espanya, dues terceres parts del seu territori es troba en risc de desertificació, ja que son zones àrides, semiàrides i subhumides seques i estant sotmeses a fortes pressions en termes de consum d'aigua i d'emissions d'efluents contaminants".

L'agost de 2019, fa ja una eternitat, el World Resources Institute (WRI), un think tank ubicat a Washington D.C., actualitzava els resultats del seu projecte Aqueduct. Mostrava com 17 països en el món (12 d'ells a l'Orient Mitjà, termes de geopolítica no pas uns països qualsevols), on habita ja una quarta part de la població mundial, pateixen estrès hídric extrem. Espanya es troba en el lloc 28è d'aquesta classificació: dues terceres parts del seu territori es troba en risc de desertificació, ja que son zones àrides, semiàrides i subhumides seques i estant sotmeses a fortes pressions en termes de consum d'aigua i d'emissions d'efluents contaminants.

En la presentació d'aquest informe, Andrew Steer, President Executiu de l'WRI deia: "l'estrès hídric és la major crisi de la qual ningú parla. Les seves conseqüències estan a la vista en forma d'inseguretat alimentària, conflictes i migracions i inestabilitat financera ". Ningú podrà dir-li a Dr. Steer que no va avisar. Al setembre de 2019, l'informe del Global Preparedness Monitoring Board, GPMB, convocat conjuntament pel Banc Mundial i l'Organització Mundial de la Salut, va publicar el seu informe anual, A World at Risk, en què va advertir d'un risc cada vegada més greu d'epidèmies generalitzades i va mostrar que el món seguia sense estar preparat. Quanta por atàvica i quant confinament ens hauríem pogut estalvir si haguéssim escoltat a aquests experts.

"Un informe al setembre del 2019 va advertir d'un risc cada vegada més greu d'epidèmies generalitzades i va mostrar que el món seguia sense estar preparat. Quanta por atàvica i quant confinament ens hauríem pogut estalvir si haguéssim escoltat a temps".

Els ciutadans no demanen aigua en si. No és una finalitat en si mateixa. El que realment necessiten és seguretat: tenir la garantia que que el seu benestar no es veurà amenaçat per res (la manca de renda, qualsevol manifestació de violència, una amenaça greu a la salut pública, fenòmens extrems amb potencial destructiu ...). En aquest context, el ciutadà vol garantia que l'aigua no serà escassa respecte a les seves necessitats, ni massa abundant respecte a la seva capacitat per gestionar una crescuda, ni contaminada per agents nocius per a la salut ... La seguretat hídrica o la capacitat d'adaptació al canvi climàtic són béns públics. No obstant això, com a societat minimitzem la seva importància, ens forassenyem en qüestions instrumentals de la mateixa manera que vam fer amb la solidesa del nostre sistema sanitari en general, o amb els serveis d'epidemiologia en particular.

Com en el cas de la COVID-19, en la gestió de l'aigua i dels impactes associats al canvi climàtic, ens veurem abocats a la gestió de la crisi (sequeres i inundacions cada vegada més intenses i freqüents), si no som capaços d'avançar cap a la gestió de riscos i oportunitats. És a dir, es fa imprescindible progressar d'enfocaments de gestió ad hoc, reactius, esbiaixats cap a la remediació d'impactes, de vegades sense planificar, cap a enfocaments proactius, preventius i planificats. Com bé sap qualsevol persona que se sent insegura per qualsevol motiu, no hi ha major pèrdua de llibertat que la inseguretat generalitzada, que ens impedeix portar la vida que desitgem.

Com en el cas de la COVID-19, en la gestió de l'aigua i dels impactes associats al canvi climàtic, ens veurem abocats a la gestió de la crisi (sequeres i inundacions cada vegada més intenses i freqüents), si no som capaços d'avançar cap a la gestió de riscos i oportunitats.

La crisi sanitària, social i econòmica causada per la pandèmia mundial de la COVID-19 ofereix una bona oportunitat per aprendre certes lliçons en relació al disseny i execució de polítiques públiques que són també ineludibles en la gestió dels recursos hídrics i en els esforços, a través d'ella, d'adaptació i mitigació del canvi climàtic.

No pretenc ser exhaustiu, però em sembla que és essencial posar èmfasi sobre la necessitat de prendre decisions basades en l'evidència científica, fet que inclou, entre moltes altres coses, reforçar la nostra capacitat per generar informació rellevant i verificable.

És important també reconèixer que el global és local, que la seguretat hídrica, com la sanitària, no és una qüestió local; que el que li passa a l'altre, a tot aquell que no és un mateix, ens concerneix. La crisi de la COVID-19, i també la crisi climàtica i de l'aigua, més o menys latents en funció de el lloc del món on habiti, són alhora la crisi de l'estat-nació i una crida desesperada a trobar solucions supranacionals; com diu Francesc Trillas, professor de Departament d'Economia Aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona: "una major federalització de recursos, competències, dades i marcs mentals". (Encara que avui resulti contracultural dir-ho, el projecte de construcció de la Unió Europea és un dels processos polítics més bells que mai hem vist). És ja urgent, d'altra banda, reconèixer que aquests són desafiaments que demanen acció col·lectiva, alineant interessos individuals i objectius col·lectius.

Diuen els que en saben de pandèmies que perquè es produeixi una pandèmia com la que vivim aquests dies, fins i tot el virus més letal hauria de complir tres condicions: ser un virus al que els éssers humans no ens haguéssim enfrontat abans (de manera que no hi hagi anticossos), que tingui capacitat per matar i que s'encomani de manera senzilla. Moltes d'aquestes característiques són comunes a la inseguretat hídrica i l'emergència climàtica.

Durant la pandèmia de grip A (H1N1 / 09), que ens va amenaçar entre gener de 2009 i agost de 2010, Margaret Chan, llavors directora general de l'OMS, va declarar: "Tenim una falsa sensació de seguretat". Doncs això.


 

Etiquetes: 

Relacionats

Article

L'Ajuntament de Granollers, en col·laboració amb el Consorci Besos Tordera (CBT) participa en el projecte KNOWING de l’Horizon Europe, per impulsar actuacions d'adaptació i resiliència davant les inundacions pluvials i fluvials, identificades en el Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i en el Pla de Resiliència Urbana de Granollers.

Entrevista

Sergio Vicente, investigador expert en sequeres

Acte
27/05/2024 - 10:00
AULA MAGNA Universitat de Barcelona. Edifici Històric, Plaça Universitat, Gran Via de les Corts Catalanes, 585 Barcelona

Butlletí