Ciutats intel·ligents, dades obertes

La generalització de la filosofia de l’open data és capital per a poder parlar de smart cities
Socioecòleg, President d'ERF - Estudi Ramon Folch & Associats
05/12/2011 - 00:00
S'acaba de celebrar a Barcelona un gran congrés global sobre ciutats intel·ligents, smart cities, segons la locució anglesa amb què són conegudes arreu. D'acord amb la definició comunament acceptada, en una ciutat intel·ligent les inversions en capital humà i social, i en infraestructures de comunicació tradicionals (transport) i modernes (TIC), fomenten un desenvolupament econòmic sostenible i una elevada qualitat de vida, amb una sàvia gestió dels recursos naturals, a través d'un govern participatiu.

La participació és un component essencial de les ciutats intel·ligents. Com es pot participar eficaçment en una conurbació de milions d'habitants? Les xarxes socials han obert un món de possibilitats. Milers de joves, i de no tan joves, es comuniquen entre ells avui dia de forma continuada. Encara que no ben bé. De què parlen? De no gran cosa, sembla ser. La comunicació i la participació és molt més que dir-se cosetes. Però l'eina existeix.

Les interaccions desencadenen l'acció, és el que ha passat al Magrib i al Máshreq. A partir de quina informació, però? En termes de funcionament territorial i urbà és molt important el moviment "dades obertes" (open data). Pretén posar a disposició de tothom, sense restriccions de drets d'autor, de patents o de control polític, les dades estadístiques o captades per sensors que compila l'administració pública. Semblava una aspiració utòpica, és ja una realitat a molts països. A Catalunya, és una obligació administrativa des de l'any 2007.

La generalització de la filosofia de dades obertes és capital per a poder parlar de debò de ciutats intel·ligents. De moment, l'accés a aquesta informació ha permès el desenvolupament de nombroses aplicacions (més de 3.500 arreu del món) que es poden descarregar fins i tot als mòbils. Es tracta de veure si tot plegat es traduirà en increment de coneixement. Dir-se cosetes o tenir dades no basta. Cal participar amb unes mínimes dosis de saviesa.

*Article publicat a El Periódico de Catalunya

Socioecòleg, Director general d'ERF
Etiquetes: 

Relacionats

Butlletí