Càpsules monodosi, una opció sostenible per a la neteja de la llar

Ambientòloga, especialitzada en comunicació i ecodisseny. anavillagordo.com
17/09/2018 - 09:29

Tot està calculat. Aquella és la dosis justa. Ni més ni menys. No cal mesurar, no cal controlar el pols per no tirar massa, només cal agafar i deixar caure. I fins i tot, si no tens res més a fer, quedar-te mirant com aquella càpsula es desfà deixant anar el fluid que conté… De què estic parlant? Sembla emocionant i ho pot arribar a ser. Em refereixo a una càpsula de sabó per fregar el terra de casa! Com?

Dels detergents a granel a les monodosis
Fins ara, a les nostres llars, les monodosis de detergents han quedat relegades al món dels rentavaixelles i les rentadores, però, i la resta? Pensem-ho bé. Si el que necessitem és el sabó per rentar el terra, per netejar els vidres, etc. per què comprem cada vegada l’envàs que el conté i el llencem quan ja no el necessitem?

Goccia Verde ha estat i és la meva opció fins ara (vaig escriure un post al respecte l’any 2015: Comprar sabó ecològic a granel ja és una opció de consum). Reomplir sempre el mateix envàs amb allò que necessites. Productes per a pells sensibles, poc impactants a nivell ambiental i a granel. Aquesta és la clau. Fins aquí tot sona bé però, la veritat, és que no sempre va bé aquesta opció. Els detergents, amb diverses finalitats, no s’utilitzen al mateix ritme i, per tant, fer coincidir un viatge a la botiga per reomplir-los tots de cop no sempre és possible. I, finalment, acaba esdevenint una gestió complicada de fer i de mantenir. Tot i ser partidària de comprar a poc a poc i d’organitzar-se per poder dedicar una hora i pico o més per omplir l’armari dels detergents, també sóc partidària d’opcions igualment sostenibles, saludables, però també accessibles, còmodes i, fins i tot, més assequibles. Ja que tot i que comprar a granel hauria de ser més econòmic ja que no estem pagant cada cop l’envàs, la veritat és que no sempre resulta així ja que en molts casos els productes a granel acaben essent més cars (assumpte per un altre post, no per aquest).

I si enlloc d’haver d’anar enlloc, el que fem és utilitzar sempre el mateix envàs, l’omplim d’aigua i li deixem anar la càpsula corresponent? I encara millor, i si no cal envàs perquè la càpsula es llença directament al cubell de fregar? Naturalment que les càpsules, per arribar de la fàbrica a casa han de viatjar en algun tipus d’envàs però l’ús de materials i el pes final del producte no és comparable. A més, en alguns casos, fins i tot aquests materials són de molt baix impacte.

El sector de la restauració i dels hospitals, entre d’altres, així com el de grans equipaments, ja fan servir aquest format de monodosis, al qual han tingut accés per lògiques industrials i d’ús final (no cal màrqueting ni gran packaging associat, com en el cas del consumidor final). Ara, aquesta lógica s’està traslladant al sector del consum quotidià i no majorista. Per fi.

Dosis concentrades de sabó i ecològic
La primera vegada que vaig sentir parlar sobre aquest format va ser en els Premis Ecodisseny de Catalunya 2017, en el qual la proposta de Proquimia S.A amb el seu Sistema Ecoxop va rebre una de les tres mencions. Em va semblar una gran alternativa pel que fa al redisseny d’envasos de sabó ja que no es limita a millorar els materials o la mida del packaging ja existent, sinó que el qüestiona i el pensa en clau de sistema i no únicament de producte. Si el que volem, finalment, és netejar casa nostra… cal pensar els productes que ens facin possible obtenir aquest servei final. Proquimia fabrica matèria primera per a Careli, que compta amb la gamma de productes de Flopp. Monodosis de sabó (que es poden trobar en alguns grans supermercats o bé de manera online) que també ofereixen productes ecològics amb ecoetiqueta, tant per a rentavaixelles com per rentadora i sabó per fregar el terra; i que en consistir només en el sabó concentrat necessari ocupen poc espai i pesen poc (aspecte també clau pel que fa al seu transport). A més, Careli trenca amb la discriminació de gènere en la seva comunicació; i facilita informació al respecte al consumidor final, també amb una dinamització a xarxes socials (Instagram, Facebook i Twitter) que connecta amb part dels consumidors finals.

Un aspecte important de les monodosis és que estan cobertes per un film hidrosoluble que en entrar en contacte amb l’aigua desapareix en qüestió de minuts sense deixar restes a l’aigua. Es tracta d’un alcohol polivinílic (PVOH). Per registres Ecolabel aquest film no es considera un envàs sinó un ingredient de la pròpia fórmula, del propi ‘pack-sabó’, considerat com a biodegradable segons assaig OECD 301F.

Tanmateix, em vaig trobar una petit espai expositiu a Cosmocaixa sobre Economia Circular i un dels exemples era la neteja de la llar. I l’exemple que hi posaven no era Careli (empresa catalana) sinó Splosh (empresa estrangera, no entenc com costa tant trobar on s’ubiquen les empreses), amb una lògica similar però que treballa amb enviaments per correu de les monodosis, després d’una primera entrega dels envasos. La idea és facilitar l’accés al màxim al consumidor, que no ha de moure’s de casa per rebre els productes ja que els recanvis hi caben directament a la bústia de casa. Tanmateix, l’enviament per correu de materials líquids es troba sota legislació (ha de ser no ADR per considerar-se no perillós per transport). 

No oblidem tampoc que l’aposta per productes locals també contribueix, i molt, a reduir el seu impacte ambiental. Per tant, un primer pas, és apostar per productes locals ja que moltes vegades els ecològics provinents de llocs llunyans acaben suposant una petjada de carboni superior.

 

Però abans de comprar sabó, pensem
Però com en totes les reflexions prèvies a adquirir un producte, en aquest cas hauríem de pensar si realment necessitem netejar tant o si cal tanta varietat de productes, o si fins i tot podem fabricar a casa alguns d’aquests productes. En aquest número 15 d’Opcions. Consum de sabó, gel i xampú es donen moltes pautes al respecte que no cal perdre’s. I com sempre dic, moltes vegades la millor alternativa final no ha de respondre a una única fórmula, sinó que esdevé de la suma de diverses opcions:

  1. Netejar menys.
  2. Fer el nostre sabó en alguns usos concrets.
  3. Goccia Verde per alguns sabons com els polvos de la rentadora (venta a granel).
  4. Careli (en supermercat o bé online) per la resta.

 

Categories: 
Etiquetes: 

Relacionats

Article

El projecte Orgànica circular Mataró aprofita les restes de menjadors escolars com adob dels cultius de les Cinc Sénies

Notícia

És fruit del conveni signat el febrer de 2022 amb l'entitat sense ànim de lucre.

Butlletí