WSSD 2002: Una quarta part de la població del planeta no té electricitat

29/08/2002 - 00:00
Un 1,6 bilions de persones, una quarta part de la població del planeta, encara no té accés a l'electricitat. Així ho va dir ahir, en la sessió dedicada a l'energia, l'executiu de l'Agència Internacional de l'Energia (IEA), Robert Priddle. Les paraules de Priddle escandalitzen, o no. Perquè aquests dies, amb la Cimera Mundial per al Desenvolupament Sostenible (WSSD), acaparant la major part de titulars, deuen ser molts els que ja s'han habituat a aquesta mena de xifres. La desigualtat entre els rics i pobres és tan gran que es tradueix, dramàticament, en cadascun dels aspectes ambientals que un es plantegi estudiar.

El 80% d'aquest 1,6 bilions de persones sense electricitat viuen en àrees rurals, sobretot situades a l'Àfrica subsahariana i al sud de l'Àsia. 2,4 bilions de persones depenen de la biomassa tradicional 'és a dir, de la fusta, els residus agrícoles i les escombraries- per cuinar. Aquesta dependència, segons els experts en desenvolupament, agreuja la pobresa i contribueix a la seva perpetuació, tot impedint, així, que creixin les activitats econòmiques i, per tant, que es creiïn nous llocs de treball. Aquest número 'recordem: 2,4 bilions- s'incrementarà fins als 2,6 bilions per a l'any 2030, d'acord amb les xifres exposades ahir a la WSSD. Això, a menys que s'hi faci alguna cosa. En la WSSD, però, ningú discuteix el diagnòstic i sí, en canvi, la recepta.

El que està clar és que cal augmentar l'ús d'energies de font renovable, i que pel 2015, aquest ús ja hauria de ser del 15%. Això és sommiar, diuen molts i també Priddle, que, amb tot, va reclamar una major inversió en els països en vies de desenvolupament 'que hauria de ser de 2,6 trilions en els pròxims 30 anys- per mirar de solucionar les coses.

L'energia, doncs, va ser ahir un altre de les qüestions debatudes en la Cimera, tot i que, malauradament, i com ja és quasi habitual, no es va arribar a cap acord destacat. Els EUA són reticents a qualsevol política que impliqui la promoció d'energies renovables, i així ho han explicitat per activa i per passiva en els últims temps. La proposta del Brasil de posar-se com a objectiu arribar al 10% de l'energia primària consumida a partir de fonts renovables per a l'any 2010 no ha aconseguit prosperar. La Unió Europea, malgrat mirar-se la proposta amb interès, no ha sabut trobar els arguments o no ha tingut la suficient habilitat com per fer-la arribar a bon port. El protocol de Kyoto, que actualment viu una mena de son dels justos per la negativa dels EUA, entre d'altres, a signar-lo, hauria de sortir citat en el pla d'acció que sorgeixi de la WSSD. Però ni tant sols això està clar.


Més informació:

Hemeroteca de Sostenible sobre la WSSD.
Per saber de què va la cimera en 10 minuts.
Glossari dels principals conceptes.
Plana oficial de la WSSD.

Els links de la WSSD

Relacionats

Butlletí