WSSD 2002: Un pla d¿acció de mínims i una tèbia declaració política tanquen la cimera

09/04/2002 - 00:00
Aquesta tarda, poc després de la sis, el president de la República de Sudàfrica, Thabo Mbeki, ha clausurat la Cimera Mundial per al Desenvolupament Sostenible. Han estat deu jornades intenses que, a primera vista, han acabat amb un cert desencís, si més no pel que fa a la manca d'una decisió enèrgica del conjunt de països del món per eradicar la pobresa i impulsar el desenvolupament sense malbaratar l'entorn i el capital natural del planeta. Els gairebe dos-cents països reunits a Johanesburg han acordat un pla d'acció de mínims i una tèbia declaració política.

El mateix secretari general de les Nacions Unides, Kofi Annan, ha manifestat que les expectatives eren massa grans. Els representants de la Unió Europea, que no ha fet seguidisme dels Estats Units i ha mantingut una postura molt activa en les negociacions, han rebut amb fredor els acords de la Cimera i han avancat que reunions tan grans no s'han de tornar a repetir. En roda de premsa, el primer ministre danès, Anders Fogh Rasmunssen, país que ostenta la presidència de la UE, ha manifestat que "no estem contents amb tot. No crec que mega-cimeres com aquesta siguin el millor camí per arribar a acords concrets". La majoria d'organitzacions no governamentals afirmen que s'ha perdut una gran oportunitat però valoren que, finalment, s'hagi preservat l'esperit de Rio.

Però bona part de l'atenció del dia s'ha centrat en la intervenció del secretari d'Estat nordamericà, Colin Powell. Hi havia gran expectació davant el seu 'speech', atès que el president Bush va anunciar la seva absència. Sobre les 11,15 del mati, tot just després de la intervenció del ministre de Medi Ambient palestí, Colin Powell ha pujat a l'estrada. Des de les 10, el plenari s'havia anat omplint de delegats en la zona central i de periodistes i representants de les organitzacions no governamentals al 'galliner'. Quan el secretari d'Estat nordamericà, que durant la intervenció ha citat nombroses vegades l'absent president Bush, ha defensat la política ambiental del seu govern i les seves accions per combatre el canvi climàtic han esclatat els xiulets, les escridassades i el desplegament de pancartes on es podia llegir "Shame on Bush" (Estem avergonyits de Bush). Els activistes, majoritàriament nordamericans, han estat immediatament abordats per la policia, que ha desplaçat enèrgicament almenys set persones fora de la sala. Davant de les escridassades i xiulets, Powell ha guardat silenci mentre el ministre sudafricà d'Afers Estrangers, que presidia la sessió, deia que allò era 'intolerable'. Quan ha recuperat la paraula, el secretari d'Estat ha dit: "Gràcies. Ja us hem escoltat. Ara vosaltres m'hauríeu d'escoltar a mi". Però les interrupcions han continuat fins a set vegades. Just abans que finalitzés la intervenció de Powell davant del plenari, un nombrós grup de representants d'organitzacions no governamentals i alguns delegats s'han aixecat i han abandonat la sala. Durant el seu discurs, Powell ha criticat que alguns països sudafricans hagin rebutjat l'ajuda alimentària del seu país perquè es tractava de blat de moro modificat genèticament (tot i que es consumeix sense problemes al món des de 1995). També ha anunciat la posada en marxa d'un programa de mil milions de dòlars per impulsar tecnologies que redueixin les emissions d'efecte hivernacle i una inversió de 970 millons de dolars per proveir d'aigua potable a diverses zones dels països pobres. Poc després de finalitzar la seva intervenció, Colin Powell, rodejat de guardaespatlles, ha volgut sortir per la porta del darrera, tot passant per davant de la zona on es situaven els grups que l'han escridassat.

Amb la sala molt menys concurreguda, i després del torn de Camerún, ha pujat a l'estrada el ministre de Medi Ambient del govern espanyol, Jaume Matas. El ministre espanyol ha fet un discurs pobre i sense contingut, on ha subratllat el gran compromís del govern espanyol amb el desenvolupament sostenible i ha anunciat que Espanya augmentarà un 30% la seva ajuda al desenvolupament. Matas també ha afirmat que "tots els Estats han de esforçar-se per assolir els compromisos del protocol de Kyoto. Però això no és suficient. Hauríem de ser capaços de modificar els nostres hàbits de producció i consum i creure en les energies renovables".

El català ha estat protagonista en una de les darreres intervencions del representats dels països. Després de la ministra d'Afers Exteriors de Nigèria, ha près la paraula Olga Adellach, la ministra d'Agricultura i Medi Ambient del Principat d'Andorra que ha fet tota la seva intervenció en català.

Durant la sessió de la tarda, abans de la presentació oficial del pla d'acció i la declaració política adoptada, han intervingut el representants de les organitzacions no governamentals. En representació del joves del món, la filipina Catherine Kamping ha recordat que "sempre es parla de lliure comerç, pero és una fal·làcia. Els productes dels països pobres no tenen accés lliure als mercats rics. Demanem la fi dels subsidis agrícoles en els països desenvolupats. També volem que es canalitzin els pressupostos militars cap a l'ajuda al desenvolupament". A l'acabar la seva intervenció ha demanat que s'aixequessin de la cadira totes les persones de la sala partidàries del desenvolupament sostenible. Tohtom s'ha posat dempeus i la secretària general de l'Assamblea General de Joves pel Desenvolupament Sostenible ha demanat a tothom que recordés aquell moment i el compromís que suposa de cara al futur.

Per la seva banda, la vicepresidenta de la influent Third World Network, Chee Yoke Ling, ha demanat, en nom de les organitzacions no governamentals, la condonació del deute extern dels països pobres i una reforma de l'arquitectura institucional mundial. "En aquesta Cimera ha mancat lideratge", ha subratllat Yoke Ling.

En representació dels governs locals ha parlat Mario Cossio que ha afirmat que "no hi ha lluita contra la pobresa, ni desenvolupament sostenible si els governs locals no són els actors centrals del canvi". El president de la Federació Llatinoamericana de Ciutats i de l'Associacio de Municipalitats, ha recordat que els governs nacionals són massa petits per manegar la globalització i massa grans per respondre a les necessitats quotidianes del ciutadans. En aquest tram final de la Cimera, també han intervingut davant del plenari representants de les poblacions indígenes, de la indústria, de la comunitat científica, dels sindicats i de les dones.

Més informació:

Hemeroteca de Sostenible sobre la WSSD.
Per saber de què va la cimera en 10 minuts.
Glossari dels principals conceptes.
Plana oficial de la WSSD.

Els links de la WSSD


Relacionats

Butlletí