WSSD 2002: Les subvencions agrícoles, una qüestió controvertida

27/08/2002 - 00:00
Les negociacions per concretar el pla d'acció que ha de sortir de la WSSD continuen a l'edifici Vienna, amb les posicions divergents quant al grau de compromís econòmic i de calendari dels països més rics, la UE i els països 'pobres'. Mentrestant, les sessions plenàries omplen l'agenda principal dels primers dies de la cimera. Al recinte principal de Sandton, els delegats van parlar dilluns de salut i de biodiversitat i dimarts va ser el torn de l'agricultura 'amb la discutida qüestió de les subvencions agrícoles dels països rics als seus pagesos i ramaders com a tema estrella- i, ja en la sessió de la tarda, dels anomenats assumptes intersectorials, que inclouen conceptes com el comerç, el finançament, la tecnologia o l'educació.
En les reunions de dimarts, la WSSD, a través de les seves sessions plenàries, -sessions obertes a la participació dels estats, les grans organitzacions mundials, les organitzacions no governamentals i d'altres actors-, es va centrar en dos assumptes especialment significatius [Aquí podeu consultar el programa del dia]: el de l'agricultura i el del comerç i el finançament.

La qüestió de les subvencions que reben dels seus estats els pagesos i ramaders dels països rics és un tema clau pel que fa a les qüestions agrícoles i que des de fa dies omple les converses de molts delegats. Els països pobres, així com també el Banc Mundial, aquest últim interessat sobretot a garantir una major liberalització, reclamen el final d'aquesta pràctica que desequilibra els patrons de comerç a favor dels rics. I és que, de fet, com pot competir un productor de llet 'local' amb l'arribada de llet 'exportada' d'altres països amb grans subvencions governamentals i que per tant ofereixen un producte molt més barat? Malgrat les bones intencions expressades per la Unió Europea [Veure notícia], la qüestió dels subsidis no figura de moment en el seu programa d'acció.

El de les subvencions als pagesos s'ha convertit en un dels temes centrals d'aquesta primera setmana de la WSSD. Les organitzacions no governamentals i els països pobres han carregat durament contra aquesta pràctica. Els Estats Units han incrementat darrerament els subsidis als pagesos, mentre que la Unió Europea està dividida entre els que, com França, mantenen una política de subvencions massiva i els que com Anglaterra, opten per una reforma.

El Banc Mundial ha calculat que una reforma d'aquesta pràctica beneficiaria, i molt, els països en vies de desenvolupament, a l'altura de quasi 150 bilions l'any. Una xifra gens menyspreable, especialment si es té en compte que mentre tenien lloc els debats, hi havia sis països del continent africà amb autèntiques dificultats alimentàries. La fam afecta 13 milions de persones al sud de l'Àfrica. El ministre de medi ambient de Lesotho, Lebohang Ntsinya, va dir en la sessió: "hi ha famílies que moren mentre estem parlant aquí."

Pel que fa a les qüestions relacionades amb el comerç i el finançament, que es parlaran sobretot al llarg de la tarda, el tema dels subsidis agrícoles tornarà a sortir, molt probablement, així com també es parlarà del futur dels actuals patrons de consum i de la capacitat de creixement dels països en desenvolupament. El Banc Mundial, que dimarts va presentar el seu informe per al 2003 [Veure notícia], reclama la fi de les subvencions agrícoles, però en canvi es mostra poc disposat a fer grans reformes sobre comerç i finançament.

Salut i Biodiversitat: el primer dia de la Cimera

En les sessions plenàries del primer dia de la WSSD es va parlar de Salut i de Biodiversitat; dues de les qüestions que les Nacions Unides han definit com a 'crucials' per aquesta cimera. Al mateix temps que en el recinte Vienna 'dins la zona de Sandton- continuaven les negociacions [Veure notícia] per definir el pla d'acció final, l'autèntic òs d'aquesta trobada internacional, en diferents sales de reunió tenien lloc les trobades sectorials sobre els dos assumptes clau.

Pel que fa a la Salut, en les reunions es va explicitar el més obvi: com n'és d'important la salut per alleugerir la pobresa i actuar vers el desenvolupament sostenible. En aquest sentit, David Nabarro, de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va advertir que cal millorar la coordinació entre els diferents sectors implicats i que, sobretot, cal reduir la malnutrició, eradicar les grans pandèmies, potenciar l'accés a serveis de salut assequibles i millorar els instruments de diagnosi i previsió. El ministre cubà de Ciència i Tecnologia va assegurar que hi ha un 25% de malalties es deuen a les males condicions ambientals. També es va acordar desenvolupar programes específics per a la dona, així com plans mundials contra la sida i el tabaquisme, un problema emergent, tot i que, és clar, sobretot als països més rics.

Pel que fa a la biodiversitat, es va parlar de l'existència d'una gran munió de barreres 'polítiques, econòmiques, tècniques i institucionals, per a poder garantir-la. La conclusió de la sessió plenària va ser: per assegurar la biodiversitat cal tractar-la de forma integrada. El de la desertificació, per exemple, és un dels grans perills que actualment està damunt la taula i que implica una major coordinació.


Més informació:

Hemeroteca de Sostenible sobre la WSSD.
Per saber de què va la cimera en 10 minuts.
Glossari dels principals conceptes.
Plana oficial de la WSSD.

Els links de la WSSD

Relacionats

Butlletí