WSSD 2002: La presència empresarial desperta suspicàcies

23/08/2002 - 00:00
L'edició digital del diari The Guardian publicava aquesta setmana un interessant article escrit per Felicity Lawrence, periodista del rotatiu anglès, i en el qual es repassen, de forma irònica i incisiva, els maquillatges 'verds' de les grans corporacions : 'les protestes de Seattle han fet que les grans empreses prenguin consciència que cal anar més enllà'. Aquest 'més enllà', però, ha consistit, malauradament, en una nova versió, més sofisticada, això sí, del rentat de cara de sempre. El costum de fer 'informes' sobre l'impacte de la seva activitat en termes de drets humans, condicions de treball o impacte ambiental s'ha extès en l'últim any de forma important i en són expertes companyies com McDonald's, Rio Tinto, Nike, Nestlé o British American Tobacco. Grans empreses que ara parlen de desenvolupament sostenible com si fossin una organització no governamental més i es comprometen públicament 'sobretot públicament- a emprendre millores. El fet, però, és que es tracta d'un compromís individual, expressat unilateralment, doncs, i basat en l'expressió d'una bona intenció, però sense que s'estableixin mètodes de control independents, sense cap regulació pràctica i sense que es defineixin mètodes de participació efectius'

Si les coses van com fins, la WSSD apunta aquesta mateixa línia: millor el compromís unilateral, que el multilateral, millor la iniciativa individual que la iniciativa definida en una llei o un acord internacional... Això, no cal dir-ho, significa endolcir les condicions per a les empreses i fins i tot pels governs dels països més rics' i, en canvi, significa endurir l'accés dels ciutadans als processos reals de decisió.

El Business Forum, que és on es trobaran les empreses, començarà dilluns envoltat, no podia ser d'una altra manera, de molta polèmica i amb moltes desconfiances. El Fòrum, operat sota els auspicis de la Cambra Internacional del Comerç, ha estat organitzat pel Business Action for Sustainable Development (BASD). Precisament el vicepresident d'aquesta institució, que representa els empresaris a Johannesburg, va assegurar ahir en un debat al Chanel 4 del Regne Unit que una excessiva regulació legislativa en els països en desenvolupament acabarà ofegant les iniciatives empresarials.

L'informe recent del Banc Mundial, [Veure Hemeroteca] reconeix que, efectivament, cal fer alguna cosa perquè si el món continua com ara s'encamina al desastre' però no proposa, ni molt menys, canvis en profunditat i de millorar la transparència i el control de les grans organitzacions econòmiques quasi ni en parla... Un altre exemple del sentiment, entre l'esperança i la temença, amb que molts es miren la WSSD i el paper que hi pot jugar el sector privat. Tant de bo els empresaris no estiguin massa ocupats venent el seu producte, aquests dies. Johannesburg no és un mercat, és una àgora.


Més informació:

Hemeroteca de Sostenible sobre la WSSD.
Per saber de què va la cimera en 10 minuts.
Glossari dels principals conceptes.
Plana oficial de la WSSD.

Els links de la WSSD

Relacionats

Butlletí