WSSD 2002: Greenpeace i les multinacionals, contra el canvi climàtic

29/08/2002 - 00:00
El director polític de Greenpeace, Remi Parmentier, i el president de la World Council for Sustainable Development (WBCSD), Bjorn Stigson, que agrupa prop de 200 multinacionals del món, van reclamar ahir públicament en una declaració conjunta sense precedents, que els governs del món facin un esforç sincer i efectiu per controlar el canvi climàtic i que aprovin d'una vegada els acords definits a Kyoto, ratificats només per 86 països. L'UICN va fer d'amfitrió d'aquest acte, que es pot considerar com un dels primers grans triomfs de la política de partenariat (col·laboració entre diferents sectors protagonistes en un determinat àmbit), que s'ha volgut aplicar a la Cimera, una Cimera que, al marge de les bones intencions, està passant de puntetes, almenys de moment, sobre els compromisos concrets.

Stigson i Parmentier, que representen associacions situades a una banda i altre del paisatge ambientalista, van llegir la declaració conjuntament i van assegurar, enmig d'un ambient molt propici 'en diferents ocasions el públic fins i tot va interrompre els discursos per aplaudir- que aquesta mena de col·laboracions marquen una línia interessant per a seguir en un futur. Sitigson va reclamar una simplificació de la burocràcia 'perquè els acords siguin útils i eficients' i Parmentier va aportar una reflexió interessant: 'ens van convidar els governs amb l'objectiu de cobrir-se les espatlles, però els ha sortit malament. Hem arribat a un acord, ara la pilota és a la seva teulada'.

La incògnita és ara si el pla d'acció que ha de sortir de la cimera, i que centralitza bona part de les negociacions, anirà o no en aquesta línia. Si bé és cert que com a mínim s'ha aconseguit incloure l'energia en l'agenda de discussions 'cosa que no va passar a Rio, per culpa de les pressions de l'Opep-, hi ha encara posicions massa divergents. La proposta del Brasil per incrementar fins el 10 per cent la participació de les fonts renovables en la producció d'energia va ser rebuda ahir amb indiferència.



Més informació:

Hemeroteca de Sostenible sobre la WSSD.
Per saber de què va la cimera en 10 minuts.
Glossari dels principals conceptes.
Plana oficial de la WSSD.

Els links de la WSSD


Relacionats

Butlletí