WSSD 2002: Els ecologistes aprofiten la cimera per fer un pobre balanç de Catalunya

30/08/2002 - 00:00
L'Assemblea d'Entitats Ecologistes de Catalunya (AEEC) ha fet públic un informe que demostra que, en el seu entendre, Catalunya, entre Rio i Johannesburg, no només no ha avançat cap a un model sostenible, sinó que se n'ha allunyat a grans passes. L'Estudi conclou que "Catalunya participa cada cop més de la destrucció ambiental causada pels països industrialitzats".

L'excusa ha estat la Cimera Mundial per al Desenvolupament Sostenible que aquests dies té lloc a Johannesburg. L'Assemblea d'Entitats Ecologistes de Catalunya (AEEC) ha volgut aprofitar l'impacte mediàtic d'aquesta trobada internacional per dir-hi la seva amb la presentació d'un detallat informe. La conclusió no és precisament optimista: en els deu anys que han passat des de Rio a Johannesburg -sostenen- "no només no hem avançat, sinó que ens hem allunyat a grans passes del model sostenible que propugnavem". Els ecologistes repassen el panorama català i ho fan centrant-se en deu punts principals. L'estudi el podeu consultar en aquesta plana, però aquí us en fem cinc cèntims.

1. La superfície urbanitzada no para d'augmentar, entre 1992 i 1997 ha augmentat un 35%, tot i que la població només s'ha incrementat en un 1,7%. Aquest creixement, que té lloc al voltant de les connurbacions urbanes, implica un augment de la mobilitat. I això implica una major ocupació del territori i un major consum energètic, degut a l'augment del transport.

2. El transport per carretera no para d'augmentar i les polítiques segueixen incentivant l'ús del vehicle. A resultes d'aquesta realitat, el consum energètic pel transport ha augmentat un 60% des de 1992 i ara el transport és el responsable del 40% del consum energètic.

3. El turisme és una gran font econòmica' però la seva implantació desmesurada i descontrolada implica una ocupació del territori massa intensa i un abús dels recursos. El mitjà de transport dels turistes que arriben a Catalunya és el cotxe'i el 93 per cent es concentra a la costa. El "turisme de qualitat", denuncien, s'ha malentès, ja que només ha portat a un augment dels camps de golf i els ports esportius.

4. La quantitat de residus declarats ha augmentat un 72%. Malgrat el que diuen les directrius europees, els residus municipals han augmentat. El reciclatge augmenta, però encara ho fan més els residus.

5. El consum d'energia primària a Catalunya ha augmentat un 27,7% i l'eficiència energètica ha disminuït: ara es necessita un 5% més d'energia per produir la mateixa quantitat de PIB que el 1992. D'altra banda, Catalunya continua sent el país més nuclearitzat del món, tot i que, no obstant, les energies renovables mostren signes d'estar començant el camí cap al canvi de model energètic.

6. Parlar de les emissions de gasos hivernacle a Catalunya no és fàcil ja que, com diuen els ecologistes, hi ha força desinformació sobre aquest aspecte. Les emissions de C02 degudes al consum d'energia han agmentat un 50 per cent de 1992 al 2000.

7. A Catalunya, entre un 65% i un 70% de les espècies comercials de pesca estan sobreexplotades.

8. Hi ha una tendència, cosa positiva, a la disminució dels principals contaminats atmosfèrics, tot i que no hi ha dades sobre contaminants orgànics persistents.

9. El PEIN no ha acabat de desenvolupar-se i un 80% dels espais inclosos s'han vist afectats per projectes amb importants impactes ambientals. Entre 1992 i 2000 es va cremar el 12% de la superfície forestal catalana.

10. El consum d'aigua ha experimentat un augment important, del 14% entre 1992 i 1999. L'agricultura ha augmentat la despesa hídrica en un 17%.

Més informació:

Hemeroteca de Sostenible sobre la WSSD.
Per saber de què va la cimera en 10 minuts.
Glossari dels principals conceptes.
Plana oficial de la WSSD.

Els links de la WSSD

Relacionats

Butlletí