WSSD 2002: El moviment de protesta contra la WSSD ja es deixa veure

24/08/2002 - 00:00
Just a tocar de la zona de Sandton, on es desenvolupen els actes centrals de la Cimera Mundial per al Desenvolupament Sostenible, hi ha el barri d'Alexandra, un dels més pobres de l'Àfrica. El contrast entre una i altra realitat conforma una imatge descoratjadora que ha estat presa com símbol pel sòlid moviment de protesta contra la WSSD que s'està perfilant aquests dies a Sudàfrica. El Moviment Social Indaba, que agrupa 10 associacions més d'altres de similars d'altres llocs del món, lidera per ara l'oposició: segons els anomenats 'antiglobalitzadors', la cimera és només un gran aparador per rentar consciències, que no es traduirà, en la pràctica, en una millora real de la situació mundial. Dissabte 31 hi ha prevista una marxa que anirà d'Alexandra a Sandton, i que es preveu que sigui el gran acte de protesta de la WSSD. Prop de 100 persones ja han estat detingudes aquesta setmana en diferents actes d'oposició.
El Moviment Social Indaba agrupa els grups més crítics amb la WSSD (i entre els quals podem trobar l'Anti-Privatisation Forum; el First Peoples Palestinian Solidarity Group; el Rural Development Services Network; els moviments dels 'Sense Terra'; el World Bank Bonds Boycott; Friends of the Earth' entre d'altres) i és, de moment, la principal plataforma d'oposició a la WSSD.

Prop d'un centenar de persones van ser detingudes dimecres en un acte organitzat pels anomenats 'Sense Terra', un dels col·lectius més actius. Per una altra banda, alguns dels membres del moviment Indaba han denunciat la pressió desmesurada del servei d'intel·ligència de Sudàfrica i les tensions viscudes dins el Fòrum Global de la Societat Civil les últimes setmanes. Segons l'Indaba, el Fòrum Global ha estat 'conquerit' pel govern del país. Un fet que afegeixen al seu llistat de queixes, que inclou també l'oposició al Nepad, en anglès el New Partnership for Africa's Development i que és un pla dissenyat recentment per reconduir la precària situació del continent.

L'estrella de les mobilitzacions, però, serà la gran marxa prevista per al dissabte vinent, 31 d'agost. Milers de persones recorreran el curt 'i a la vegada llarg- camí que separa Alexandra, un barri especialment deprimit, i Sandton, la zona més benestant de la ciutat. Tant se val que la WSSD l'organitzi l'ONU, la cimera ja ha estat situada en la mateixa escala que una reunió del Banc Mundial. Amb una excepció, l'objectiu de les protestes no són els participants en la cimera sinó els 100 líders mundials que hi assistiran i els prop de 1.000 representants empresarials. El moviment de protesta assegura, en aquest sentit, que mobilitzarà unes 20.000 persones i que es farà notar, i molt, els 10 dies que durarà la cimera.

El líder de l'Anti-Privatisation Forum, Trevor Ngwane, declarava, en unes declaracions extretes de la plana oficial de la WSSD que el referent de la lluita eren els fets de Seattle i Gènova. D'altres representants del moviment no van tant lluny i parlen de marxes més pacífiques que, això sí, demostrin clarament 'el sentiment de frutració de bona part de la societat civil'. Per estar al cas de les últimes notícies 'alternatives', feu un cop d'ull a aquesta plana.


Més informació:

Hemeroteca de Sostenible sobre la WSSD.
Per saber de què va la cimera en 10 minuts.
Glossari dels principals conceptes.
Plana oficial de la WSSD.

Els links de la WSSD

Relacionats

Butlletí