Vilassar de Mar serà el municipi més gran de Catalunya que farà la recollida porta a porta

10/09/2002 - 00:00
Font: Francesc Castro de La Malla i Consell Comarcal del Maresme.

Vidre, paper, plàstic... verd, blau, groc. Tothom coneix els contenidors destinats al reciclatge. Però el costum de seleccionar la brossa no acaba de ser massiu. Malgrat tot, la recollida selectiva de residus es segueix estnent per Catalunya i, aquest gener, Vilassar de Mar (Maresme) es convertirà en el municipi amb més habitants que aposta per un sistema de recollida d'escombraries separades porta a porta.

La gestió dels residus que es generen a Catalunya no ha assolit encara la totalitat dels objectius propis d'una política ambiental dirigida a la protecció del medi i a la millora de la qualitat de vida. Tanmateix, no s'haurà d'esperar fins al gener per trobar municipis que impulsin polítiques de sostenibilitat ja que pobles com Tiana (el Maresme), Tona (Osona) o Cardedeu (el Vallès Oriental) entre d'altres, fa temps que aposten per recollir les escombraries separades casa per casa.
Ara, Vilassar s'ha convertit en el poble amb més habitants que ha aprovat el servei de recollida porta a porta. I és que des del 1993 existeix una llei reguladora de residus que obliga tots els municipis de més de 5.000 habitants a emprar una política de reciclatge. La realitat, però, és ben diferent: dels 158 municipis que tenen més de 5.000 habitants, només 96 aposten per una política de protecció del medi ambient. S'espera que, amb aquesta iniciativa, altres pobles de certa envergadura es decideixin per la mateixa política.

El sistema porta a porta opta per facilitar el reciclatge a tots els habitants i penalitza a aquells que continuen llençant tot de qualsevol manera amb multes que arriben als 60 euros. No només es fan càrrec dels residus habitualment separats sinó que tracten amb la matèria orgànica i el què s'anomena rebuig, que inclou deixalles com ara els bolquers.

Aquesta aposta per la recollida selectiva no representa cap sorpresa al Maresme, ja que aquesta comarca es situa per sobre de la mitjana de Catalunya. Només durant l'any 2000 es va arribar a fer la tria selectiva del 13'95% de les deixalles que es van generar, mentre que a Catalunya la mitjana es situava en el 12'53%. A més, Tiana va ser la primera població catalana en aplicar una recollida porta a porta en tot l'Estat i des de l'any 2000 reciclen prop del 70% de tota la matèria.

La web de Tiana ofereix molta informació i algunes dades interessants.

Aquesta iniciativa segueix l'exemple d'algunes ciutats europees com Monza, a Itàlia, amb més de 120.000 habitants. Encara que a Catalunya i a la resta de l'Estat espanyol ens mantenim en un nivell molt més discret, les administracions segueixen fent campanyes per conscienciar la població de la necessitat de protegir el medi ambient.

Altres resultats al Maresme

Els resultats del servei de recollida selectiva que el Consell Comarcal del Maresme gestiona a 27 municipis (tots excepte Mataró, Tiana i Montgat) van créixer un 20'16% al primer semestre de 2002 respecte al mateix període de l'any passat. La recollida dels materials dipositats als contenidors de color groc, és a dir, els envasos i embalatges lleugers (plàstics, llaunes, brics, etc) ha protagonitzat el creixement més espectacular, millorant els seus resultats en un 77'38%.

El CCM gestiona la recollida selectiva de tres fraccions de la brossa urbana: el vidre (contenidor verd), el paper i el cartró (contenidor blau) i els envasos i embalatges lleugers (contenidor groc). En xifres totals, els veïns de les 27 poblacions que reben el servei van dipositar entre gener i juny en els contenidors de recollida selectiva 4.209.700 quilos de residus que s'han enviat a plantes de tractament on es procedeix al reciclatge d'aquests materials. Això suposa un increment del 20'16%, ja que al primer semestre de 2001 es van recollir 3.503.533 quilos en total. Cal dir que al mateix període de 2001, el creixement de la recollida selectiva gestionada pel CCM va tenir un creixement més modest, un 7'82%, respecte al gener-juny de l'any 2000.

Sense dubte, la dada més espectacular és l'augment de la recollida selectiva dels envasos i embalatges lleugers. Entre gener i juny de 2002 es van dipositar 863.090 quilos de residus als contenidors grocs, el que suposa un increment del 77'38% respecte el primer semestre de 2001, quan es van recollir 486.590 quilos.

Pel que fa el vidre, l'increment ha estat del 13'22%. A la primera meitat de l'any es van recollir 1.344.400 quilos d'aquest material, mentre que al mateix període de l'any passat el balanç va ser de 1.187.463 quilos. Per últim, el paper i el cartró recollits al primer semestre també ha augmentat. En concret, es van recollir 2.002.210 quilos, un augment del 9,44%, mentre al gener-juny de 2001 es van obtenir 1.829.480 quilos.

Entre les accions que el Consell Comarcal del Maresme està desenvolupant enguany per millorar el servei de recollida selectiva destaca l'augment tant del número de contenidors com de la freqüència amb la que aquests es buiden. Pel que fa els contenidors, s'ha completat el desplegament previst al Programa comarcal de 1998, fins arribar a uns 2.100 contenidors (700 per fracció) distribuïts als municipis on es gestiona el servei. D'altra banda, el número de vegades que es buiden els contenidors s'ha incrementat en un 45% per preveure desbordaments.

Per últim, cal recordar que el passat febrer es va posar en marxar la campanya de sensibilització ciutadana sobre la recollida selectiva Tria! maresme+net, que es perllongarà fins el febrer de 2002 amb diferents accions. La campanya té un pressupost de 90.000 euros.

Tria! maresme+net

La campanya de sensibilització ha arribat aquesta tardor a les escoles amb una interessant proposta. Es tracta d´un concurs mitjançant el qual els escolars de la comarca podran demostrar les seves dots artístiques i persuasives per incentivar tothom a triar més i millor els residus que generem a casa.

Relacionats

Butlletí