València presenta els contenidors que permetran saber com reciclen els ciutadans

02/07/2019 - 08:00

Es van presentar al barri de Sant Marcel·lí de València els 25 contenidors intel·ligents que permeten saber què i com reciclen els seus veïns i veïnes els envasos lleugers. 

Es tracta d'un projecte pilot en el marc del projecte ReciPlàstic que pretén fomentar una correcta separació dels residus d'envasos domèstics atorgant punts bescanviables per premis.

El Consorci Europeu de PlastiCircle amb representants de les ciutats d’Utrecht (Països Baixos) , Alba Iulia (Romania) i Velenje (Eslovènia) ha estat a València coneixent el funcionament dels contenidors intel·ligents que s’han instal·lat en Sant Marcel·lí.

Prop de 400 famílies de Sant Marcel·lí ja estan participant en aquesta iniciativa que premia a les persones que més i millor reciclen de Sant Marcel·lí.Aquesta iniciativa té com a finalitat millorar i optimitzar la gestió de residus domèstics d’envasos de plàstic per a obtindre matèries primeres amb les quals fabricar productes d’alt valor afegit.

Els diferents socis europeus de la iniciativa ReciPlàstic, englobada en el projecte europeu PlastiCircle, han estat a València celebrant la seua Assemblea General en el centre d’innovació Las Naves, visitant els contenidors intel·ligents que estan repartits pel barri de Sant Marcel·lí de València, coneixent in situ el desplegament tecnològic i comprovant l’alta participació i implicació dels veïns i veïnes del barri.

L’objectiu del projecte europeu PlastiCircle és millorar i optimitzar la gestió de residus domèstics d’envasos de plàstic en totes les seues fases des d’un enfocament d’economia circular, per a obtindre matèries primeres amb les quals fabricar productes d’alt valor afegit.

València és una de les tres ciutats, al costat d’Utrecht (Països Baixos) i Alba Iulia (Romania), que participa en el desenvolupament del projecte pilot en un dels seus barris, en concret en Sant Marcel·lí.  Gràcies a aquests contenidors intel·ligents es pretén fomentar el reciclatge i l’economia circular a través d’un sistema de punts assignats a les persones usuàries que facen ús d’ells, i que posteriorment podran ser canviats per premis. Una iniciativa en la qual, de moment, ja estan participant 400 famílies de Sant Marcel·lí.

Aquesta experiència pilot s’estendrà durant els pròxims mesos. Els ciutadans que s’hagen registrat prèviament en www.supermarcelina.com podran depositar les seues bosses amb residus d’envasos lleugers en algun dels 25 contenidors grocs situats en el barri de Sant Marcel·lí,  que porten un dispositiu tecnològic adossat dissenyat per a emetre una etiqueta amb un codi de barres,  la qual cosa permetrà identificar a cada ciutadà per a saber com ha reciclat i així poder compensar-li amb ecopunts, canviables per premis posteriorment.


GRAN PARTICIPACIÓ CIUTADANA

César Aliaga, coordinador del projecte europeu PlastiCircle i responsable de sostenibilitat del grup tecnològic de ITENE (Institut Tecnològic de l'Embalatge, Transport i Logística), va explicar que «gràcies a aquests contenidors intel·ligents es pretén fomentar el reciclatge i l'economia circular a través d'un sistema de punts assignats a les persones usuàries que facin ús d'ells, i que posteriorment es podran bescanviar per premis. Una iniciativa en què, de moment, ja estan participant 446 famílies de Sant Marcel·lí, i estic segur que aconseguirem més ».

Aquest projecte no seria possible sense la participació dels veïns que es mostren molt implicats. «Som un barri que ens impliquem molt en temes de reciclatge i ho estem demostrant amb l'alta participació. A més gràcies a aquest projecte estem aprenent a reciclar més i millor. Els tallers que s'estan donant a la ciutadania, a les escoles ... Tot ajuda », va comentar Salvador González Bartual, president de l'Associació de Veïns i Veïnes de Sant Marcel·lí.

Per la seva banda, Javier Ibáñez, director tècnic de Les Naus, centre d'innovació de l'Ajuntament de València, va apel·lar a la necessitat de  "que les ciutats intentin innovar des de la sostenibilitat, tal com s'està marcant des d'Europa, i promoure accions que portin a terme una millora en la vida de totes les persones".

 

Projecte europeu PlastiCircle

ReciPlàstic és la marca local del projecte europeu PlastiCircle i està coordinat per ITENE  (Institut Tecnològic de l’Embalatge, Transport i Logística) i  compte com a socis locals amb el centre d’innovació Les Naus, SAV-S. a. Agricultors de la Vega de València  i Ecoembes, l’organització mediambiental sense ànim de lucre que coordina el reciclatge d’envasos a Espanya.

València és una de les tres ciutats, al costat d’Utrecht (Països Baixos) i Alba Iulia (Romania), seleccionada per a ser l’escenari pilot del projecte europeu PlastiCircle que té com a finalitat reinventar el cicle de reciclatge d’envasos i embalatges plàstics.

A més dels socis locals, el projecte compta entre els socis espanyols amb INTERVAL (Indústries Termoplàstiques Valencianes) i la Fundació KIMbcn (Knowledge Innovation Market Barcelona). En total, el consorci europeu està integrat per 20 institucions tant públiques com privades d’Espanya, Noruega, Alemanya, Països Baixos, Regne Unit, Itàlia, Bèlgica, Romania i Eslovènia.


Categories: 

Relacionats

Notícia

L'Ajuntament de València ampliarà el servici de recollida selectiva de residus orgànics (restes de menjar o de jardí), implantat en diferents zones i punts de la ciutat, amb la instal·lació de 655 nous contenidors marrons en 13 barris. L’objectiu d’esta acció, que es dura a terme durant els mesos de novembre i desembre, és acostar es este recurs a 150.000 habitants més de la ciutat, que també comptaran amb més contenidors de recollida selectiva a vora la seua llar i nous contenidors adaptats per a persones amb mobilitat reduïda.

Notícia
Estima reduir en 1.500 tones les emissions de gasos d'efecte hivernacle

Sis mesos després de la implantació del cinquè contenidor, el marró, en la meitat de València, el barri de Sant Marcel·lí lidera esta recollida selectiva d’orgànica, en arribar al 15% del total de residus generats.

Notícia

S'ha presentat el conveni de col·laboració que perseguix fomentar el consum responsable de l'aigua de l'aixeta i la reducció de plàstics. Una iniciativa en la qual la s'invertiran 60.000 euros en 2020 per a millorar el sabor de l'aigua, la clau perquè la gent deixe de consumir aigua embotellada.  Es proposa que València siga exemple i el primer 100% lliure de botelles de plàstic d'un sol ús.

Butlletí