València presenta els contenidors que permetran saber com reciclen els ciutadans

02/07/2019 - 08:00

Es van presentar al barri de Sant Marcel·lí de València els 25 contenidors intel·ligents que permeten saber què i com reciclen els seus veïns i veïnes els envasos lleugers. 

Es tracta d'un projecte pilot en el marc del projecte ReciPlàstic que pretén fomentar una correcta separació dels residus d'envasos domèstics atorgant punts bescanviables per premis.

El Consorci Europeu de PlastiCircle amb representants de les ciutats d’Utrecht (Països Baixos) , Alba Iulia (Romania) i Velenje (Eslovènia) ha estat a València coneixent el funcionament dels contenidors intel·ligents que s’han instal·lat en Sant Marcel·lí.

Prop de 400 famílies de Sant Marcel·lí ja estan participant en aquesta iniciativa que premia a les persones que més i millor reciclen de Sant Marcel·lí.Aquesta iniciativa té com a finalitat millorar i optimitzar la gestió de residus domèstics d’envasos de plàstic per a obtindre matèries primeres amb les quals fabricar productes d’alt valor afegit.

Els diferents socis europeus de la iniciativa ReciPlàstic, englobada en el projecte europeu PlastiCircle, han estat a València celebrant la seua Assemblea General en el centre d’innovació Las Naves, visitant els contenidors intel·ligents que estan repartits pel barri de Sant Marcel·lí de València, coneixent in situ el desplegament tecnològic i comprovant l’alta participació i implicació dels veïns i veïnes del barri.

L’objectiu del projecte europeu PlastiCircle és millorar i optimitzar la gestió de residus domèstics d’envasos de plàstic en totes les seues fases des d’un enfocament d’economia circular, per a obtindre matèries primeres amb les quals fabricar productes d’alt valor afegit.

València és una de les tres ciutats, al costat d’Utrecht (Països Baixos) i Alba Iulia (Romania), que participa en el desenvolupament del projecte pilot en un dels seus barris, en concret en Sant Marcel·lí.  Gràcies a aquests contenidors intel·ligents es pretén fomentar el reciclatge i l’economia circular a través d’un sistema de punts assignats a les persones usuàries que facen ús d’ells, i que posteriorment podran ser canviats per premis. Una iniciativa en la qual, de moment, ja estan participant 400 famílies de Sant Marcel·lí.

Aquesta experiència pilot s’estendrà durant els pròxims mesos. Els ciutadans que s’hagen registrat prèviament en www.supermarcelina.com podran depositar les seues bosses amb residus d’envasos lleugers en algun dels 25 contenidors grocs situats en el barri de Sant Marcel·lí,  que porten un dispositiu tecnològic adossat dissenyat per a emetre una etiqueta amb un codi de barres,  la qual cosa permetrà identificar a cada ciutadà per a saber com ha reciclat i així poder compensar-li amb ecopunts, canviables per premis posteriorment.


GRAN PARTICIPACIÓ CIUTADANA

César Aliaga, coordinador del projecte europeu PlastiCircle i responsable de sostenibilitat del grup tecnològic de ITENE (Institut Tecnològic de l'Embalatge, Transport i Logística), va explicar que «gràcies a aquests contenidors intel·ligents es pretén fomentar el reciclatge i l'economia circular a través d'un sistema de punts assignats a les persones usuàries que facin ús d'ells, i que posteriorment es podran bescanviar per premis. Una iniciativa en què, de moment, ja estan participant 446 famílies de Sant Marcel·lí, i estic segur que aconseguirem més ».

Aquest projecte no seria possible sense la participació dels veïns que es mostren molt implicats. «Som un barri que ens impliquem molt en temes de reciclatge i ho estem demostrant amb l'alta participació. A més gràcies a aquest projecte estem aprenent a reciclar més i millor. Els tallers que s'estan donant a la ciutadania, a les escoles ... Tot ajuda », va comentar Salvador González Bartual, president de l'Associació de Veïns i Veïnes de Sant Marcel·lí.

Per la seva banda, Javier Ibáñez, director tècnic de Les Naus, centre d'innovació de l'Ajuntament de València, va apel·lar a la necessitat de  "que les ciutats intentin innovar des de la sostenibilitat, tal com s'està marcant des d'Europa, i promoure accions que portin a terme una millora en la vida de totes les persones".

 

Projecte europeu PlastiCircle

ReciPlàstic és la marca local del projecte europeu PlastiCircle i està coordinat per ITENE  (Institut Tecnològic de l’Embalatge, Transport i Logística) i  compte com a socis locals amb el centre d’innovació Les Naus, SAV-S. a. Agricultors de la Vega de València  i Ecoembes, l’organització mediambiental sense ànim de lucre que coordina el reciclatge d’envasos a Espanya.

València és una de les tres ciutats, al costat d’Utrecht (Països Baixos) i Alba Iulia (Romania), seleccionada per a ser l’escenari pilot del projecte europeu PlastiCircle que té com a finalitat reinventar el cicle de reciclatge d’envasos i embalatges plàstics.

A més dels socis locals, el projecte compta entre els socis espanyols amb INTERVAL (Indústries Termoplàstiques Valencianes) i la Fundació KIMbcn (Knowledge Innovation Market Barcelona). En total, el consorci europeu està integrat per 20 institucions tant públiques com privades d’Espanya, Noruega, Alemanya, Països Baixos, Regne Unit, Itàlia, Bèlgica, Romania i Eslovènia.


Categories: 

Relacionats

Notícia
Qui recicli més, pagarà menys

Aquest dilluns 19 de febrer comença el nou sistema de recollida de residus porta a porta amb identificador xip i els nous cubells

Notícia

L’ampliació de 4 a 10 centres educatius participants en el Projecte Olinet ha permès recollir 1.851 litres d’oli usat durant 2023. La xifra duplica de llarg els 733 litres aconseguits l’any anterior

Article

S'ha avaluat la quantitat d'elements impropis del rebuig orgànic des Castell a Menorca, que per ser aprofitable ha d'estar per sota del 15%​

Butlletí