03/10/2004 - 00:00
Unió de Pagesos ha demanat al govern de la Generalitat de Catalunya i a tots els grups parlamentaris un pronunciament a favor de què les institucions europees defineixin un marc que permeti que les regions europees puguin definir el seu territori, o almenys una part, com a zona o regió sense Organismes Genèticament Modificats (OGM).
Seguint l'exemple alemany, la Generalitat podria impedir els cultius transgènics en algunes zones del Principat. Ho va avançar aquest dimarts, segons informa La Malla, el conseller de Medi Ambient, Salvador Milà, recollint parcialment una proposta del sindicat agrari Unió de Pagesos. Amb aquesta mesura es protegirien els cultius d'alta qualitat i ecològics.
El sindicat plantejarà als grups parlamentaris la necessitat d'instar al govern de la Generalitat de Catalunya a emprendre les gestions necessàries davant el govern de l'Estat perquè aquest defensi davant de les institucions europees la modificació de l'actual normativa comunitària, amb l'objectiu de poder declarar Catalunya lliure de transgènics.
Es tracta d'una iniciativa encetada ja a deu regions europees: les franceses d'Aquitania i Limousin, les dues austríaques d'Alta Àustria i Salzsburg, les dues italianes de Marches i Toscana, la britànica del País de Gales, la grega Tracia-Rodopi, l'alemanya Schleswing-Holstein i el País Basc)
Actualment, Catalunya registra 6.000 hectàrees de conreus amb OGMs, ja que l'Estat Espanyol té aprovades 15 varietats de transgènics, tot i la moratòria que la Unió Europea va aprovar l'any 1997, davant el desconeixement dels efectes dels OGMs sobre el territori, el medi ambient, i la salut pública.
L'enginyeria genètica és encara una ciència amb múltiples interrogants, ja que es desconeix, en bona part, l'afectació que la seva utilització provoca a l'ecosistema i al sòl. A més, Unió de Pagesos exigeix garanties suficients per al medi ambient i per al territori.
A més, els transgènics suposen un elevat risc de contaminació per als conreus veïns, ja siguin convencionals o ecològics. És necessari que l'Administració compti amb les eines suficients, tan jurídiques com legals, per evitar que cultius transgènics contaminin cultius veïns, donant lloc a possibles enfrontaments entre pagesos. Les agricultures convencional i ecològica no han de suportar els costos o lucre cessant per no poder garantir que els seus productes estan lliures d'OGM i, per tant, s'ha de garantir que ambdues pràctiques es puguin seguir exercint en plena llibertat.
Per tal de protegir el país dels possibles efectes dels transgènics, Unió de Pagesos reivindica el respecte per les normes del dret civil català sobre veïnatge i les immissions, per tal que els veïns puguin reclamar les compensacions dels danys que se'n derivin de la contaminació per OGM. L'Administració ha de garantir que els veïns de superfícies conreades amb transgènics n'estiguin informats en tot moment. El sindicat també exigeix a la Generalitat de Catalunya que estableixi un sistema de certificació i de control dels productes lliures d'OGM, per tal que els consumidors tingui tota la informació sobre els productes i el seu origen.
Unió de Pagesos anuncia el seu suport a tots els pagesos afectats per les immissions d'OGM per tal de que s'exigeixin les mesures tècniques necessàries per evitar la contaminació, mentre l'Administració no determini les normes de coexistència. El sindicat també recolzarà els afectats jurídicament per tal que siguin indemnitzats pels danys i perjudicis que han suportat en els darrers cinc anys i que poden patir en el futur.
El comunicat d'Unió de Pagesos ha coincidit amb la notícia que dos terços dels cultius dels EUA estan contaminats per transgènics, segons publica el diari 'The Independent on Sunday'. Aquest diari es fa ressò d'un estudi nordamericà sobre els efectes dels cultius trangènics sobre la resta.
Font: Unió de Pagesos.