Una conferència sobre canvi climàtic obre el Fòrum Ambiental de Vic

13/07/2017 - 08:28

Javier Martin Vide durant la conferència inaugural

El Fòrum Ambiental de Vic té l’objectiu de millorar i validar el Pla d’Acció Ambiental de Vic, que està en procés d’elaboració. El Fòrum consisteix en una sèrie de set conferències i sessions temàtiques liderades per una persona experta sobre diferents aspectes que recull el Pla d’Acció Ambiental.

El 1999 es va dur a terme una Auditoria Ambiental Municipal de Vic que va analitzar tots els aspectes ambientals del municipi. Arrel d’aquesta diagnosi es va elaborar el Pla d’Acció Ambiental, un document marc creat amb la participació dels diferents agents socials i econòmics i de la ciutadania. El 2015 l’Ajuntament de Vic va fer una revisió i actualització del Pla d’Acció Ambiental com a full de ruta pels propers anys amb la participació interna de diferents departaments. Per tal de compartir el Pla d’Acció Ambiental amb la ciutadania amb l’objectiu de millorar-lo i validar-lo, l'Ajuntament de Vic ha organitzat el Fòrum Ambiental de Vic.

El Fòrum consistirà en una sèrie de conferències i sessions temàtiques. El dimarts 6 de juny ha quedat inaugurat el Fòrum Ambiental de la ciutat de Vic amb la conferència del catedràtic de Geografia Física de la Universitat de Barcelona, Javier Martin Vide, que ha presentat la ponència “El canvi climàtic: del planeta a Catalunya” a la Sala de la Columna de l’Ajuntament.

El regidor de Medi Ambient i Món Rural, Josep-Ramon Soldevila, ha destacat que “els temes mediambientals són una prioritat de les prioritats del govern i, en aquest sentit, el Pla d’Acció Ambiental serà una peça clau”. Per la seva banda, el regidor de Vic per a tots, Arnau Martí, ha subratllat que “l’assignatura pendent en matèria mediambiental continua sent arribar al ciutadà i conscienciar el màxim nombre de persones sobre aquest tema”. El tècnic de Medi Ambient de l’Ajuntament, Jordi Boadas, ha explicat que “el Fòrum Ambiental de Vic permetrà el debat amb els ciutadans i s’hi formularan propostes que s’inclouran en el procés de validació del Pla d’Acció Ambiental.”

“El canvi climàtic: del planeta a Catalunya”

En la seva ponència, el catedràtic Javier Martin Vide ha afirmat que “el món científic ja no discuteix ni posa en dubte l’existència del canvi climàtic. Es disposa de dades instrumentals i fefaents que ho constaten. El clima té una variabilitat natural, donada per raons solars, volcàniques o internes, però no es pot negar que el sistema social i econòmic s’ha afegit com una nova causa de canvis en el clima del planeta.”

Segons Martin Vide, “tots som agents i víctimes del canvi climàtic, i aquest fenomen és el problema més important al qual s’enfronta el nostre planeta”. Les perspectives de futur “no conviden a l’optimisme, però cal ser positius per tal de millorar la realitat”.

Calendari de sessions temàtiques

Les sessions temàtiques seran taules de treball liderades per un expert o experta on persones, empreses i serveis vinculats al tema específic tindran un espai per a reflexionar, debatre, expressar opinions, formular propostes i participar en el procés de validació del Pla d’Acció Ambiental.

Data

Sessió

Expert

21 setembre

La gestió de residus

Jordi Codina, LaVola

5 octubre

Activitat econòmica i productiva

Per confirmar

19 octubre

Gestió energètica

Gil Salvans, Agència local de l’energia

9 novembre

Espais verds i naturals

Jordi Baucells, Biodiversitat

23 novembre

Cicle de l’aigua

Marc Ordeix, Centre d’estudis dels rius mediterranis

14 desembre

Mobilitat i qualitat de l’aire

Bernat Codina, físic, UB


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

En un nou pas per continuar avançant cap a una mobilitat més sostenible a la ciutat, l’Ajuntament de Vic s’ha associat a la cooperativa Som Mobilitat per tal de poder fer un ús compartit de tres cotxes 100% elèctrics.

Article

L'Ajuntament ho té tot a punt per activar 34 refugis climàtics en cas que arribi una onada de calor a Vic. La regidora de Salut pública, Núria Vergés, explica que els refugis climàtics són espais exteriors o interiors que, per les seves condicions naturals o urbanístiques, redueixen l'impacte de les altes temperatures i la calor. 

Article

L'Ajuntament de Vic ha publicat un catàleg de reparadors pretén ajudar a la reparació d'objectes. És una eina de cerca per trobar aquells establiments de la ciutat de Vic que es dediquen a reparar diferents objectes.

Butlletí