Una Collserola més verda ofereix bons presagis sobre els incendis d'aquest estiu

Font: Cugat Mèdia

01/08/2020 - 11:44

La humitat de la vegetació és un bon presagi de cara als incendis aquest estiu a Collserola. La serra acumula més de 550 litres per metre quadrat enguany i els arbres encara mantenen a finals de juliol una verdor poc habitual en aquesta època de l'any. Això sí, el combustible present als boscos del parc segueix creixent i augmenta el perill d'incendis greus en el futur si no se'n fa una gestió eficient.

Hi ha diverses zones del parc on els arbustos del sotabosc i els arbres formen un continu de vegetació, un dels elements que fa que els incendis s'estenguin més ràpid, després d'anys d'acumulació. Cal recordar que l'incendi més gran des del 1990, quan es van començar a registrar, és el del 94 entre la Floresta i les Planes, que va cremar unes 130 hectàrees, una xifra minsa comparada amb altres incendis forestals.

El cap del Servei de Medi Natural del parc, Joan Capdevila, ha explicat a Cugat Mèdia que aquesta absència d'incendis té molt a veure amb la xarxa de prevenció, establerta als anys 80, que manté sempre desenes d'ulls posats en tot moment sobre la serra per avisar de qualsevol columna de fum. De fet, la resposta mitjana per part dels Bombers a un incendi és de menys d'un quart d'hora, fet que limita molt la possibilitat d'un gran foc. La bona xarxa de camins i la proximitat de diversos parcs als municipis que en formen part faciliten aquesta resposta.

Això sí, els tècnics treballen amb l'horitzó d'un hipotètic gran incendi forestal a Collserola com els que s'han produït a altres punts del món i que en unes condicions determinades podria arribar a generar-se a la serra. Els Bombers de la Generalitat centren ara els seus esforços en treballar tècniques per aturar un foc així, capaç d'arrasar milers d'hectàrees en poques hores i que en un parc urbà com Collserola seria devastador. De fet, ja s'ha començat un projecte per caminar cap aquest objectiu, un dels principals reptes que ha d'afrontar el Parc Natural en els propers anys.


 

Relacionats

Opinió

Un altre estiu els incendis es converteixen en un forçat element transformador del paisatge a tota la conca mediterrània.Si tothom té clar quines són les causes i les solucions de la situació actual, com és que cada estiu repetim les mateixes lletanies? Al meu entendre, el principal motiu d’aquesta situació és que surt més econòmic invertir, majoritàriament, en extinció, és a dir, en el cos de bombers, que en prevenció.

Notícia

La primavera de 2022, calorosa i seca a la majoria del territori català, s’ha combinat amb el juny més càlid des de 2003 segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i una manca de pluges crònica, es preveu una campanya d’estiu molt dura per als boscos catalans i la situació no millorarà si no plou a de forma abundant a les zones afectades per sequera. L’equip científic del CREAF encoratja a la ciutadania a extremar les precaucions al camp i a ser partícips del seguiment de l‘estat de salut dels boscos a través del projecte AlertaForestal.

Notícia

Un estudi revela un canvi sense precedents en el règim d’incendis del continent europeu, relacionat amb el canvi climàtic. Les zones afectades es troben al sud, centre i nord del continent, però aquest canvi històric en el règim d’incendis d’Europa és més intens a l’àrea del Mediterrani.

Butlletí