Una Collserola més verda ofereix bons presagis sobre els incendis d'aquest estiu

Font: Cugat Mèdia

01/08/2020 - 11:44

La humitat de la vegetació és un bon presagi de cara als incendis aquest estiu a Collserola. La serra acumula més de 550 litres per metre quadrat enguany i els arbres encara mantenen a finals de juliol una verdor poc habitual en aquesta època de l'any. Això sí, el combustible present als boscos del parc segueix creixent i augmenta el perill d'incendis greus en el futur si no se'n fa una gestió eficient.

Hi ha diverses zones del parc on els arbustos del sotabosc i els arbres formen un continu de vegetació, un dels elements que fa que els incendis s'estenguin més ràpid, després d'anys d'acumulació. Cal recordar que l'incendi més gran des del 1990, quan es van començar a registrar, és el del 94 entre la Floresta i les Planes, que va cremar unes 130 hectàrees, una xifra minsa comparada amb altres incendis forestals.

El cap del Servei de Medi Natural del parc, Joan Capdevila, ha explicat a Cugat Mèdia que aquesta absència d'incendis té molt a veure amb la xarxa de prevenció, establerta als anys 80, que manté sempre desenes d'ulls posats en tot moment sobre la serra per avisar de qualsevol columna de fum. De fet, la resposta mitjana per part dels Bombers a un incendi és de menys d'un quart d'hora, fet que limita molt la possibilitat d'un gran foc. La bona xarxa de camins i la proximitat de diversos parcs als municipis que en formen part faciliten aquesta resposta.

Això sí, els tècnics treballen amb l'horitzó d'un hipotètic gran incendi forestal a Collserola com els que s'han produït a altres punts del món i que en unes condicions determinades podria arribar a generar-se a la serra. Els Bombers de la Generalitat centren ara els seus esforços en treballar tècniques per aturar un foc així, capaç d'arrasar milers d'hectàrees en poques hores i que en un parc urbà com Collserola seria devastador. De fet, ja s'ha començat un projecte per caminar cap aquest objectiu, un dels principals reptes que ha d'afrontar el Parc Natural en els propers anys.


 

Relacionats

Article

La Diputació de Barcelona, a través de l’Oficina de Prevenció Municipal d’Incendis Forestals i Desenvolupament Agrari, ha dissenyat un informe interactiu per a les dades recollides per l’operatiu de la campanya del Pla de Vigilància contra incendis forestals PVI 2020. L’objectiu és millorar i facilitar l’accés a les dades a tots els usuaris, per la qual cosa s’ha elaborat aquesta guia d´ús.

Notícia

El dispositiu d’aquest any 2020 pels boscos de la província de Barcelona que lidera la Diputació de Barcelona constarà d’una plantilla de 259 persones quw atendran un total de 484.813 hectàrees forestals, que representen el 98,7 % de la superfície forestal de la demarcació de Barcelona. Aquest dispositiu compta també amb la participació de 273 ajuntaments, 125 agrupacions de defensa forestal (ADF), 9 federacions d'agrupacions de defensa forestal i altres administracions per aquest objectiu comú. 

Notícia

Durant la segona meitat de setembre el forat de la capa d'ozó arriba a la seva màxima extensió i a la mínima concentració sobre el continent Antàrtic coincidint amb l'arribada de la primavera austral. Així doncs, la concentració d'ozó estratosfèric s'aproxima a la dels anys més crítics de la dècada dels 90

Butlletí