Una Collserola més verda ofereix bons presagis sobre els incendis d'aquest estiu

Font: Cugat Mèdia

01/08/2020 - 11:44

La humitat de la vegetació és un bon presagi de cara als incendis aquest estiu a Collserola. La serra acumula més de 550 litres per metre quadrat enguany i els arbres encara mantenen a finals de juliol una verdor poc habitual en aquesta època de l'any. Això sí, el combustible present als boscos del parc segueix creixent i augmenta el perill d'incendis greus en el futur si no se'n fa una gestió eficient.

Hi ha diverses zones del parc on els arbustos del sotabosc i els arbres formen un continu de vegetació, un dels elements que fa que els incendis s'estenguin més ràpid, després d'anys d'acumulació. Cal recordar que l'incendi més gran des del 1990, quan es van començar a registrar, és el del 94 entre la Floresta i les Planes, que va cremar unes 130 hectàrees, una xifra minsa comparada amb altres incendis forestals.

El cap del Servei de Medi Natural del parc, Joan Capdevila, ha explicat a Cugat Mèdia que aquesta absència d'incendis té molt a veure amb la xarxa de prevenció, establerta als anys 80, que manté sempre desenes d'ulls posats en tot moment sobre la serra per avisar de qualsevol columna de fum. De fet, la resposta mitjana per part dels Bombers a un incendi és de menys d'un quart d'hora, fet que limita molt la possibilitat d'un gran foc. La bona xarxa de camins i la proximitat de diversos parcs als municipis que en formen part faciliten aquesta resposta.

Això sí, els tècnics treballen amb l'horitzó d'un hipotètic gran incendi forestal a Collserola com els que s'han produït a altres punts del món i que en unes condicions determinades podria arribar a generar-se a la serra. Els Bombers de la Generalitat centren ara els seus esforços en treballar tècniques per aturar un foc així, capaç d'arrasar milers d'hectàrees en poques hores i que en un parc urbà com Collserola seria devastador. De fet, ja s'ha començat un projecte per caminar cap aquest objectiu, un dels principals reptes que ha d'afrontar el Parc Natural en els propers anys.


 

Relacionats

Article

S'ha presentat el programa de prevenció d’incendis que el nou Servei de Gestió Forestal i Energia ofereix als ajuntaments del Penedès-Garraf.

Article

Arrel de la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient, es va celebrar el passat 7 de juny l’acte virtual "Joves i Natura". Es va poder escoltar a joves catalans que van participar a la Cimera Mundial de la Joventut de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) i es va comptar amb una taula rodona on van intervindré joves catalans que, d’una manera o altra, estan compromesos amb la seva conservació.

 

Entrevista

Francesc Baró és investigador de l’ICTA-UAB, i professor investigador de la VUB (Vrije Universiteit Brussel). Ha dirigit el primer estudi sobre el verd escolar a Barcelona, el qual identifica diferents patrons de desigualtat en l'exposició i l'accés als espais verds dels infants escolaritzats a la ciutat. Reflexionem amb ell sobre justícia ambiental, el paper dels centres escolars en l’articulació de la vida als barris i la necessària naturalització d’aquests espais.

Butlletí