Un 'tribunal popular' dictamina sobre el monocultiu de la soia a la UAB

26/04/2006 - 00:00
En el marc de la I Setmana de la Cooperació que la Universitat Autònoma de Barcelona du a terme del 24 al 27 d'abril, Veterinaris Sense Fronteres organitza el Tribunal Popular sobre el Monocultiu de la Soia (TSJ). El Tribunal es desenvolupa avui dimecres 26 d'abril, a les 10 hores, a la sala d'actes de la Facultat de Ciències de l'Educació. L'acte vol sensibilitzar, denunciar i incidir sobre la greu problemàtica que genera la producció de soia en condicions de monocultiu a Amèrica Llatina i la responsabilitat de les zones importadores, amb Espanya i Catalunya en el grup capdavanter. A l'acte participaran conegudes personalitats com Carlos Jiménez Villarejo, exfiscal anticorrupció de l'Audiència Nacional; Arcadi Oliveras i Miren Etxezarreta, professors de la UAB; Fréi Sergio, diputat del Partit dels Treballadors de Brasil; i Javiera Rulli, membre del Grupo de Reflexión Rural d'Argentina, entre d'altres. La soia ha esdevingut un dels principals productes d'exportació de Brasil, Argentina, Bolívia o Paraguai. És també, el principal producte agroalimentari d'importació de la Unió Europea (UE), Espanya és el 5è país importador de soia i Catalunya representa el 60% del total de les importacions espanyoles. El destí d'aquesta soia és la ramaderia intensiva europea. El 94% de tota la soia que s'importa té com a destí l'alimentació animal. Aquest tipus de cultiu i la manera com es porta a terme generalment a Amèrica Llatina, és altament agressiu amb el medi ambient i les societats rurals, segons els convocants de l'acte. 'Genera desforestació, erosió del sòls, contaminació d'aigües i terres, pobresa, migracions, fam, pèrdua de sobirania alimentària, conflictes socials i violència, entre d'altres', remarquen. 'A més, -continuen- el tipus de ramaderia europea demandant de soia genera també, seriosos impactes socials i ambientals a casa nostra'. El TSJ abordarà qüestions com ara els diferents models de producció d'aliments i les seves implicacions locals i internacionals, el per què dels cultius transgènics i la seva autèntica funció, la gran concentració empresarial i l'oligopoli que existeix en el sector de l'alimentació, els fluxos alimentaris globals actuals, o els valors que ens arriben a través de la soia en el nostre entorn i la seva autèntica realitat. Font: UAB.

Relacionats

Butlletí