Un llibre de l'editorial ECOS mostra com es pot cuinar de manera solidària

16/06/2006 - 00:00
Quant diríeu que costa de més fer un plat amb productes de comerç just? En el cas dels macarrons, per exemple, tan sols tres cèntims més per comensal. Així ho afirma Manuel Almirall, autor del llibre Otra cocina es posible. Cien recetas con ingredientes de comercio justo, editat perECOS, que us permetrà cuinar de forma fàcil i econòmica receptes pensades per a productes de comerç just. Com diu el propi autor, quan algú pensa en productes del comerç just rarament va més enllà del cafè, el cacau o el té. Però la realitat és que avui dia ja podem trobar fàcilment al mercat tota mena de productes d'aquest tipus. De fet, aquest receptari està dividit en seccions monogràfiques dedicades a alguns dels principals productes de comerç just que podem trobar a les botigues de la nostra ciutat: la pasta, la quinoa, l'arròs, el cafè, els bolets i els fongs, la mel, el cuscús, el cacau, la pinya, el sucre de canya i el vi. Amb aquests ingredients, un xic de traça i un polsim d'il·lusió es poden cuinar plats tan apetitosos com ara espaguetis amb mandonguilles de tofu, macarrons a la benedictina, empanades de quinoa, rissotto vegetal, arròs fregit a l'all i al curry, arròs a la grega, escalopes de vedella amb salsa de cafè, medallons de pollastre al cafè, hummus, sopa de cigrons amb espinacs, sopa de fongs secs i soja, espaguetis amb beixamel de curry i bolets, daus de salmó amb mostassa i mel, costelles amb soja i mel, cuscús dolç, brownie de xocolata, llom amb xocolata, crema de pinya o peres al vi negre. Aquestes són tan sols algunes de les receptes que trobareu en aquest llibre, on també es donen consells nutricionals i es descobreixen alguns secrets que els aliments amaguen, com ara el fet que prendre un got d'aigua després d'un cafè o prendre'l molt ensucrat disminueix l'efecte de la cafeïna, que si durant la cocció dels cigrons es retiren del foc durant uns minuts s'eviten els molestos gasos o que el llorer posseeix propietats antiinflamatòries i diurètiques. Projectes sostenibles i solidaris La sostenibilitat i la cooperació són valors en alça en la nostra societat, fet que no han passat per alt algunes empreses instal·lades al nostre país, que funcionen de manera viable amb criteris d'economia solidària, social i sostenible. És el cas, per exemple, de l'editorial Ecos, que ha publicat aquest receptari de cuina amb productes de comerç just i d'altres llibres per promocionar els projectes de les empreses que practiquen aquest tipus d'economia en benefici dels més desafavorits i del medi ambient. Així, acaba d'editar unes altres dues publicacions en aquesta línia. Corredors de fons és una publicació sobre la trajectòria i els serveis sostenibles que ofereix l'empresa Trèvol, premiada recentment per Barcelona Activa. Són pioners a l'Estat en el seu sistema de missatgeria ecològica, tot i que també disposen d'altres serveis sostenibles. A més, Ecos també ha llançat la publicació Book, un llibre sobre l'ecodisseny que practica la cooperativa El Tinter a través del seu dissenyador gràfic, Manuel Reyes. Els seus productes mostren que la sostenibilitat no està renyida amb el disseny i la funcionalitat. Tots destaquen pel seu valor ecològic però potser els més populars són els objectes de més d'un ús, anomenats, D+1, que es reconverteixen en materials d'oficina un cop esgotada la seva funció inicial. Durant la presentació d'aquestes tres novetats editorials en l'àmbit de la sostenibilitat, la regidora de Medi Ambient, Imma Mayol, va destacar l'esforç de les empreses que basen els seus processos de treball en l'economia sostenible i va avançar que al districte d'Horta-Guinardó s'instal·larà un punt just, en el qual es vendran productes de comerç just. Font: Barcelona.cat.

Relacionats

Butlletí