Un informe de la FAO demana reforçar l'ordenació de la pesca en aigües internacionals

03/08/2007 - 00:00
L'estat de determinades espècies migratòries i d'alta mar és motiu de seriosa preocupació, segons ha advertit en un nou informe de l'organisme de l'ONU sobre l'Agricultura i l'Alimentació, la FAO. De totes les espècies de peixos controlades per la FAO, el 25 per cent resulten o bé sobreexplotades (17 per cent), bé esgotades (7 per cent) o recuperant-se després d'una fase d'esgotament (1 per cent), segons l'informe 'L'estat mundial de la pesca i la aqüicultura (SOFIA, per les seves sigles en anglès) publicat aquesta setmana. Aquestes xifres han romàs bàsicament estables durant els últims 15 anys. No obstant això, l'estat de les poblacions d'algunes espècies que es pesquen total o parcialment en zones d'alta mar -fora de les jurisdiccions nacionals- és motiu de gran preocupació. En particular les denominades 'espècies transzonals', que travessen regularment les fronteres marítimes nacionals i les aigües internacionals, així com els taurons oceànics altament migratoris. Més de la meitat dels taurons migratoris i el 66 per cent de les poblacions de peixos transzonals i d'alta mar es troben sobreexplotats o esgotats, segons l'informe. Aquí s'inclouen espècies com el lluç blanc, el bacallà de l'Atlàntic, el nero, el peix rellotge ataronjat, el tauró elefant i la tonyina vermella. 'Encara que aquestes espècies representen tan solament una petita part dels recursos pesquers mundials, són un indicador clau de l'estat de gran part de l'ecosistema oceànic', ha assegurat Ichiro Nomura, director general adjunt de la FAO al capdavant del Departament de Pesca. L'informe SOFIA indica, a més, que el control de les captures en alta mar és inadequat, amb estadístiques que no cobreixen totes les àrees. Això fa molt difícil poder avaluar amb exactitud l'estat de determinades espècies i gestionar-les de forma responsable. Entre les zones que creen major preocupació es troben l'Atlàntic sudoriental, el Pacífic sudoriental, l'Atlàntic nororiental i els caladors de pesca en alta mar de la tonyina en els oceans Atlàntic i Índic. En les àrees esmentades la proporció d'espècies en la categoria de sobreexplotades, esgotades o en fase de recuperació varia entre el 46 i el 66 per cent del total. 'Aquesta tendència confirma que el potencial de captura als oceans ha arribat a gairebé el seu sostre màxim, fet que evidencia la necessitat d'una ordenació de la pesca més prudent i eficaç per a assolir recuperar unes poblacions de peixos esgotades i evitar el declivi de les quals es troben explotades al límit, o gairebé, del seu potencial', ha afegit Nomura. L'informe publicat defensa la necessitat de reformes per a reforçar les organitzacions regionals d'ordenació pesquera (OROP), institucions multilaterals creades pels governs per a promoure la cooperació internacional en matèria d'ordenació pesquera. Aquestes organitzacions representen l'única forma realista de gestionar l'explotació de recursos pesquers en cas de poblacions de peixos compartides o transzonals que es desplacen entre diverses zones de jurisdicció nacional, entre aquestes zones i alta mar o exclusivament en aigües internacionals, segons l'informe SOFIA. A pesar dels esforços per a millorar la seva capacitat de gestió en els últims anys, 'la falta de compromís polític per part dels membres d'algunes OROP i les postures intransigents en la seva seno han obstaculitzat, o fins i tot bloquejat totalment, els esforços d'alguna d'aquestes organitzacions per a afrontar el desafiament de la conservació i gestió adequada dels recursos', assenyala el document. Punts principals de l'informe SOFIA
> Estat dels recursos pesquers marins a nivell mundial: El 52% dels recursos es troba plenament explotat, fet que significa que han arribat a o estan molt prop del seu nivell màxim de producció sostenible. > La pesca de captura ha arribat a la xifra rècord de 95 milions de tones anuals, amb 85,8 milions de tones procedents de pesqueres marines i 9,2 de la pesca en aigües continentals. > En conjunt, la producció mundial de peix (captures en el mar i aigües continentals més la aqüicultura) suma 141,6 milions de tones anuals. D'aquestes, 105,6 milions de tones (el 75 per cent) es destina directament al consum humà, mentre que la resta s'utilitza per a productes no alimentaris, com la farina de peix (per a consum animal) i oli. > L'aqüicultura continua sent el sector alimentari de més ràpid creixement en el món, amb una producció de 47,8 milions de tones anuals, enfront de l'estancament de la pesca de captura. Mentre que al 1980 tan solament el 9 per cent del peix per al consum humà procedia de la piscicultura, avui dia aquest percentatge arriba a el 43 per cent. > El comerç mundial ha arribat a un nivell rècord, amb exportacions per valor de 71 500 milions de dòlars EUA, el que suposa un increment del 23 per cent respecte a l'any 2000.

Relacionats

Butlletí