Un curs per millorar la qualitat de l'aire

05/09/2022 - 09:40

Prop de 70.000 agendes escolars i 9.000 calendaris escolars del Medi Ambient i el desenvolupament pel curs 2022-23 arribaran aquest curs a les aules de 152 municipis de Catalunya, majoritàriament de la província de Barcelona. 

Es tracta d’un recurs d’educació ambiental, elaborat i produït per la Diputació de Barcelona, que s’ofereix als municipis de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat. Els continguts d’enguany conviden a l’actuació i mobilització per reduir la contaminació atmosfèrica i millorar la qualitat de l’aire i, així, la salut de tothom.

La contaminació atmosfèrica és un problema greu, d’efectes locals i planetaris, que posa en perill la vida de les persones i la dels altres éssers vius amb qui compartim l’existència. Trastorns metabòlics, malalties cardiovasculars, desordres immunològics, afeccions respiratòries, càncers... la llista d’alteracions causades per la mala qualitat de l’aire és llarga. I és que, tot i que es tracta d’un fenomen que sovint passa inadvertit als ulls, ens afecta molt més del que ens pensem.

Segons l’Organització Mundial de la Salut, 9 de cada 10 persones respiren aire altament contaminat i es calcula que 7 milions de persones moren de manera prematura cada any a causa d'aquest fet.

L’agenda escolar d’aquest curs vol donar a conèixer aquesta realitat, per tal de conscienciar els nois i noies que la rebran de la importància de preservar l’aire que respirem. Amb aquest propòsit, quatre personatges ens acompanyaran al llarg de les pàgines. Es tracta de joves amb els seus gustos i preferències, amb les seves inquietuds i, també, amb les seves pors. Coneixerem les seves històries vitals i, a través seu, descobrirem què podem fer per mantenir un aire més net.

Els calendaris també es basen en la mateixa temàtica però amb continguts adaptats i propostes d’activitats per realitzar en el context de l’aula.  

També us informem que ja teniu disponible la web actualitzada a https://agendaescolar.diba.cat/ - tot i que encara hi ha sorpreses i novetats no visibles ;) -.

Respecte la web, com a canvis respecte cursos anteriors, els continguts que anirem publicant a la portada principal de la web estan dirigits a l’alumnat receptor de l’agenda escolar. També els continguts del canal d’Instagram aniran adreçats a l’alumnat.

I els continguts en els menús desplegables superiors estan dirigits al professorat, on podeu accedir a les versions digitals de l’agenda i el calendari i també hem preparat unes Guies per al professorat, amb propostes d'activitats per a treballar la qualitat de l'aire:

- Guia del professorat de l'Agenda escolar

- Guia del professorat del Calendari escolar


 

Categories: 

Relacionats

Article

 

En el marc de l'Agenda i el Calendari escolar del medi ambient i el desenvolupament del curs 2022-23, la Diputació de Barcelona i la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat presenten aquest interactiu per complementar els coneixements dels alumnes sobre el tema de les agendes i calendaris d'enguany: la contaminació atmosfèria i la millora de la qualitat de l'aire.

Article

 

Experts debaten sobre la planificació de l'educació ambiental en la jornada organitzada per la Diputació de Barcelona pel Dia Mundial de l'Educació Ambiental.

Reportatge

L’aigua és imprescindible per a la salut humana. Un 60 % del nostre pes corporal és aigua i fa falta un consum diari d’aigua que compensi les pèrdues que es produeixen de forma natural.

Butlletí