Un científic manresà constata la reducció del poder dels boscos per refredar la Terra

Font: Regió 7

09/02/2020 - 08:00
Font: Pixabay

Font: Pixabay

La publicació oficial de l'Acadèmia Nacional de Ciències dels Estats Units ha difós els resultats de la recerca realitzada.

Els boscos estan perdent la seva capacitat d'emmagatzemar carboni. El científic manresà Jordi Sardans ha participat en una investigació per demostrar que les plantes cada vegada retenen menys temps el carboni a escala global, que ha estat publicat a la revista científica Proceedings of the National Academy of Sciences, també coneguda per les seves sigles PNAS, que és la publicació oficial de l'Acadèmia Nacional de Ciències dels Estats Units.

El treball, en el qual ha participat el Centre Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), revela que el temps de permanència del carboni en els boscos s'ha reduït cada any entre el 0,2% i el 0,3% en les últimes dècades.

El treball publicat està liderat per Kailiang Yu, de la Universitat de Utah (EUA).

La major concentració de CO2 i, sobretot, els augments de temperatura i les sequeres acceleren la mortalitat de la vegetació.

Aquest és un factor rellevant en les projeccions de canvi climàtic, ja que indica la capacitat dels anomenats embornals de carboni per retenir aquest element químic.

Un embornal de carboni és un sistema o procés pel qual s'extreu de l'atmosfera un gas i s'emmagatzema.

Les formacions vegetals actuen com a embornal de carboni per la seva funció vital principal, la fotosíntesi (procés pel qual els vegetals capten CO2 de la atmosfera o dissolt a l'aigua i, amb l'ajuda de la llum solar, l'utilitzen en l'elaboració de molècules senzilles de sucres). Mitjançant aquesta funció, els vegetals absorbeixen CO2.

El CREAF, del qual Jordi Sardans és investigador, va explicar quan va fer difusió de la recerca que els boscos juguen un paper essencial en la retenció de carboni.

 

Projeccions d'escenaris

Però, durant quant temps el poden retenir? En les projeccions d'escenaris de canvi climàtic es té en compte la seva capacitat per segrestar CO2. Però un cop el CO2 (i amb ell, el carboni) ha quedat retingut a la vegetació, era una incògnita durant quant de temps hi pot romandre abans que torni a l'entorn (a causa de la mort i descomposició de les plantes).

En la investigació internacional publicada amb la participació de Josep Peñuelas i Jordi Sardans, investigadors del CSIC i del CREAF, han intentat respondre aquesta pregunta.

Per això, van estudiar dades d'entre el 1955 i el 2018 de 695 boscos de tres zones climàtiques: tropical, temperada i freda, i ho van comparar amb models de simulació ESM (de l'anglès Earth System Model).

Els resultats revelen que l'augment de CO2 atmosfèric està inversament relacionat amb aquests temps de residència del carboni que, per tant, es redueix a mesura que el CO2 atmosfèric segueix augmentant.

En tres dècades, aquest temps de residència del carboni en la vegetació s'ha reduït entre un 0,2% i un 0,3% anual.

 

Una reducció del 9% en 30 anys

Els temps de permanència del carboni en la vegetació s'estan escurçant per factors com l'escalfament i les sequeres.

La temperatura augmenta el metabolisme dels organismes, així com l'augment de precipitacions en algunes zones, però les sequeres fan que la mortalitat augmenti i, per tant, que el temps de residència disminueixi.

En general, hi ha un increment de la mortalitat dels arbres en totes les zones climàtiques estudiades. La disminució anual del 0,2 i el 0,3% en els temps de residència de carboni als boscos és significativa, perquè suposa una disminució de fins al 9% en tres dècades.

Els resultats suggereixen que els embornals de carboni probablement es veuran limitats per un descens en la capacitat dels boscos de retenir el carboni.


 

Etiquetes: 

Relacionats

Notícia
Aquests boscos reben més llum però menys aigua. Foto: CCBY Unsplash

Aquests boscos reben més llum però menys aigua. Foto: CCBY Unsplash

Un estudi que ha comptat amb la participació de Maurizio Mencuccini, professor d’investigació ICREA al CREAF, conclou que els arbres més petits de la selva de l’Amazones podrien esdevenir la base d’un nou bosc més resistent a la sequera. 

Article

Pactes verds en temps de pandèmies s’ha redactat i actualitzat en aquest context complex, inquietant, incert i, per a algunes persones, dramàtic. La seva intenció neix de la certesa que, tot i viure en un moment d’intersecció d’emergències (sanitària, climàtica, ambiental, feminista, etc.) i de restriccions de tot tipus (confinaments totals, parcials, perimetrals, tancaments sectorials, tocs de queda, etc.), cal no ser meres espectadores del futur que ha de venir. Aquesta publicació de l'Observatori del Deute per la Globalització, escrita per Alfons Pérez, és una crítica al GreenNewDeal i vol crear consciència crítica de cara als reptes globals del segle XXI. Es pot aconseguir de manera gratuita a la web de l'ODG.

Entrevista

Durante siglos estuvimos sordos. Pero llegó Michel André y, junto a otros científicos, nos regaló un nuevo sentido: poder escuchar el sonido de las profundidades del mar, la red, hasta ese momento invisible, que sostiene la vida en los océanos. Con esta nueva percepción llegó la certeza que nuestro ruido, el de las actividades humanas en el mar, está alterando su equilibrio y acabando con los organismos marinos. Michel André, actual director del Laboratori d'Aplicacions Bioacústiques LAB, junto a su equipo e investigadores de todo el mundo nos avisan: el mar puede enmudecer si no cesamos la contaminación acústica y es importante hacerlo de manera rápida.

Butlletí