TV3 recupera "Les aventures del Capità Enciam"

Font: TV3

07/06/2019 - 08:56

Des del 5 de juny i coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient, TV3 recupera en el seu servei a la carta un contingut mític, "Les aventures del Capità Enciam". 

I és que tots sabem que "els petits canvis són poderosos". Aquesta frase va marcar una època. La deia un superheroi vestit de verd, de nom Capità Enciam, un personatge emblemàtic i innovador que ja ha complert vint-i-cinc anys.

"Les aventures del Capità Enciam" van ser la primera producció en què es motivava a adoptar hàbits mediambientals saludables en uns anys en què encara no hi havia tanta preocupació per l'acció humana sobre el medi ambient. "Les aventures del Capità Enciam" es van començar a emetre el 10 de gener del 1994. Una producció de la Sargantana Voladora protagonitzada per Pep Parés que, amb 66 capítols, va reunir una mitjana de 307.000 espectadors, amb un 21,9% de quota.

"Les aventures del Capità Enciam" eren un miniespai de sensibilització, d'uns tres minuts de durada, en clau d'humor, sobre la repercussió de les activitats de la vida quotidiana en el medi ambient. El Capità Enciam (Pep Parés) apareixia allà on hi havia un ciutadà que, per ignorància o falta d'interès, actuava contra el medi ambient.

Amb el suport del Departament del Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya, que va promoure la realització d'una sèrie que servís per sensibilitzar els espectadors en la cura del medi ambient en el dia a dia, l'espai es va emetre inicialment al voltant de les 13.55, abans del "TN comarques", i els caps de setmana a les 14.20, abans del "TN migdia".

El personatge del Capità Enciam va ser creat per l'empresa audiovisual Sargantana Voladora, dirigida per Miquel Calçada. Els 66 capítols de la sèrie abastaven temàtiques en quatre àmbits: natura i lleure, residus i reciclatge, aigua i energia, i contaminació. El format de "Les aventures del Capità Enciam" parodiava els superherois convencionals a partir d'una dramatització còmica. Cada capítol il·lustrava una realitat quotidiana relacionada amb l'ecologia domèstica. En aquest context, el protagonista, el Capità Enciam, era qui aportava la solució al problema d'hàbit ecològic que es plantejava en l'esquetx, amb l'antagonista Blai Brossa.

Pep Parés va posar el rostre al Capità Enciam. En aquell moment l'actor era conegut pel seu paper a la sèrie de TV3 "Oliana Molls", l'Indiana Jones més nostrat. I l'actor còmic i clown Claret Papiol feia el paper del seu antagonista, Blai Brossa. L'equip bàsic de la sèrie estava integrat pels guionistes Joan Sol i Francesc Orteu, la realització era a càrrec de Joan P. Riedweg i la producció, de Ferran Cera. La sèrie va comptar amb la col·laboració del biòleg Jordi Miralles en qualitat d'assessor científic. Ell va ser el creador del lema que tancava cada capítol: "Els petits canvis són poderosos".

Els 66 episodis de la sèrie es van emetre entre el gener i el maig del 1994 inicialment per TV3, de dilluns a divendres, a les 13.55, just abans del "TN comarques", i durant els caps de setmana a les 14.20, abans del "TN migdia". En aquest període del 10 de gener al 24 de maig, l'audiència mitjana de "Les aventures del Capità Enciam" va ser de 307.000 espectadors de mitjana i un 21,9% de quota. A partir del 27 de maig s'hi van afegir altres horaris i emissions en el 33.

"Les aventures del Capità Enciam"

Durada: 3 min. per capítol
Producció: Sargantana Voladora
Direcció: Miquel Calçada
Intèrprets: Pep Parés i Claret Papiol
Realització: Joan P. Riedweg
Guió: Joan Sol i Francesc Orteu

Amb el suport del Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya.


 

Categories: 

Relacionats

Acte
10/04/2024 - 10:00
Masia de Can Coll. Lliçà de Vall
Notícia

600 alumnes d’una dotzena d’escoles i instituts de la ciutat han participat en una jornada d’educació ambiental a la llera del riu per commemorar el Dia Mundial de l’Aigua. Tot un seguit d’activitats i tallers que han proposat els estudiants de secundària per  divulgar entre els més joves les conseqüències que  poden tenir les nostres accions sobre el medi ambient.

Article

Del 22 al 28 d'abril d'aquest 2024 se celebra a Catalunya la Setmana Sense Soroll que promou mesures i iniciatives en el marc de la prevenció de la contaminació acústica, com ara la difusió, sensibilització i l’educació ambiental, amb l’objectiu de donar visibilitat a les eines de gestió i control, així com impulsar la col·laboració entre administracions amb diferents responsabilitats i/o competències en la matèria.

Butlletí