Trobada sobre ecoinnovació i economia circular al territori metropolità

02/01/2017 - 10:16

L'AMB i la Fundació Fòrum Ambiental han organitzat una trobada tècnica per parlar sobre els nous reptes i oportunitats que suposen l'ecoinnovació i l'economia circular pel que fa al desenvolupament econòmic metropolità.

Durant l'acte, les diferents ponències han posat èmfasi en la necessitat d'evolucionar de l'economia linial a l'economia circular, i de fer aquest canvi de forma urgent, com a forma de millorar, per una banda, la qualitat ambiental de l'entorn, però també d'assegurar la viabilitat de les empreses i fer-les més competitives.

Algunes de les propostes que s'han examinat han estat els processos de servitització, posant exemples com els negocis de "carsharing" (un cotxe fa servei a diversos usuaris i es maximitza el seu temps d'activitat) o els serveis de bugaderia (una rentadora industrial en substitueix, per exemple, deu de domèstiques), parlant també sobre la necessitat d'evitar fenòmens com la obsolescència programada, i afavorir-ne d'altres com la compra verda per part de les empreses.

Durant l'exposició d'alguns casos d'èxit, com els de TMB o el d'Indústries Titan, el gerent del Consorci del Bages per a la gestió de residus, Ricard Jorba, ha presentat l'experiència de simbiosi industrial que s'està impulsant al polígon de Bufalvent de Manresa, una estratègia per a millorar l'eficiència en l'ús dels recursos aprofitant les sinèrgies entre les empreses d'un territori, i un exemple pràctic d'economia circular.

Finalment, també s'ha presentat l'Informe de Tendències d'ecoinnovació al sector logístic, un estudi cofinançat per l'AMB que analitza en quina direcció avancen les empreses de logística posant en marxa projectes ecoinnovadors, com ara tots aquells que fan referència a la millora de l'eficiència energètica. 


 

Municipis: 

Relacionats

Acte
28/09/2023 - 19:00
Museu Disseny Hub de Barcelona
Article

Eco-union, l’associació Promoció del Transport Públic i la Fundació Mobilitat Sostenible i Segura han liderat aquest projecte d’investigació i incidència per fomentar una nova cultura de la mobilitat turística baixa en carboni a la ciutat de Barcelona.

Notícia

Aquest 2023 s’hi han implicat un total de 24 entitats i part del veïnat, amb més de 333 persones als 5 districtes, el doble de participants que l’any anterior. Un total de 2.671 kg de taronges s’han transformat en melmelada de taronja amarga i s'han convertit en 11.000 pots de 160g. També s’han organitzat 18 tallers sobre sostenibilitat, emergència climàtica i aprofitament alimentari amb la participació de 300 persones d’11 associacions i entitats.

Butlletí