Trobada sobre ecoinnovació i economia circular al territori metropolità

02/01/2017 - 10:16

L'AMB i la Fundació Fòrum Ambiental han organitzat una trobada tècnica per parlar sobre els nous reptes i oportunitats que suposen l'ecoinnovació i l'economia circular pel que fa al desenvolupament econòmic metropolità.

Durant l'acte, les diferents ponències han posat èmfasi en la necessitat d'evolucionar de l'economia linial a l'economia circular, i de fer aquest canvi de forma urgent, com a forma de millorar, per una banda, la qualitat ambiental de l'entorn, però també d'assegurar la viabilitat de les empreses i fer-les més competitives.

Algunes de les propostes que s'han examinat han estat els processos de servitització, posant exemples com els negocis de "carsharing" (un cotxe fa servei a diversos usuaris i es maximitza el seu temps d'activitat) o els serveis de bugaderia (una rentadora industrial en substitueix, per exemple, deu de domèstiques), parlant també sobre la necessitat d'evitar fenòmens com la obsolescència programada, i afavorir-ne d'altres com la compra verda per part de les empreses.

Durant l'exposició d'alguns casos d'èxit, com els de TMB o el d'Indústries Titan, el gerent del Consorci del Bages per a la gestió de residus, Ricard Jorba, ha presentat l'experiència de simbiosi industrial que s'està impulsant al polígon de Bufalvent de Manresa, una estratègia per a millorar l'eficiència en l'ús dels recursos aprofitant les sinèrgies entre les empreses d'un territori, i un exemple pràctic d'economia circular.

Finalment, també s'ha presentat l'Informe de Tendències d'ecoinnovació al sector logístic, un estudi cofinançat per l'AMB que analitza en quina direcció avancen les empreses de logística posant en marxa projectes ecoinnovadors, com ara tots aquells que fan referència a la millora de l'eficiència energètica. 


 

Municipis: 

Relacionats

Acte
Article

L’Agència d’Energia de Barcelona, l’Institut Quatre Cantons, l’associació de famílies del mateix institut i l’Associació de Veïnes i Veïns del Poblenou han impulsat la posada en marxa d’una comunitat energètica en aquest barri que aprofitarà l’energia solar a través d’instal·lacions fotovoltaiques. Una iniciativa que s’afegeix a l’impuls d’altres models de comunitats energètiques de la ciutat.

Article

En col·laboració amb la Patronal de la Petita i Mitjana Empresa de Catalunya (Pimec), s’ha acordat la creació de l’Oficina de Transició Energètica, dirigida a les pimes i també a microempreses i autònoms. La perspectiva és que rebi entre 200 i 400 sol·licituds anuals d’assessorament i acompanyament per facilitar la transició energètica i l’assoliment real dels objectius associats a la sostenibilitat.

Butlletí