Tret de sortida en deu pobles de l'Alt Empordà a la recollida de matèria orgànica

Des de dissabte, 1 de febrer, els veïns ja poden fer fracció de residus orgànics de forma selectiva

Font: Emporda.Info

06/02/2020 - 08:00
Foto: Ajuntament de Garriguella

Foto: Ajuntament de Garriguella

Bàscara, Cabanes, el Far d'Empordà, Garriguella, l'Armentera, Llers, Pau, Peralada, Sant Pere Pescador i Torroella de Fluvià es van adherir a la recollida comarcal i, alhora, a la campanya informativa pels veïns i veïnes, amb la qual, a cada llar, s'entrega un cubell airejat de 10 litres, un paquet de 30 bosses compostables, un tríptic informatiu sobre els residus orgànics i un imant sobre el reciclatge.

Una desena de municipis de l'Alt Empordà incorporaran la recollida de la fracció orgànica des de l'1 de febrer, després d'un llarg temps d'espera del servei que l'àrea de Medi Ambient del Consell Comarcal de l'Alt Empordà havia ofert als municipis.

S'han instal·lat els 87 contenidors de color marró als diferents pobles, repartits segons el nombre d'habitants i els nuclis dels municipis. L'horari de recollida d'aquest tipus de fracció està prevista que es faci dimarts i divendres, durant la temporada baixa (de l'1 d'octubre al 30 d'abril) i dilluns, dimecres i divendres durant la temporada alta. Durant la temporada d'estiu i en períodes puntuals com el Diumenge de Rams i Setmana Santa, el servei es reforçarà. També s'instal·laran contenidors d'orgànica en actes i festes populars del municipi, igual com s'ha ofert fins ara per a la resta de fraccions de recollida selectiva.

Aquesta brossa orgànica que separin els veïns anirà a parar a la planta de compostatge del Centre de Tractament de Residus (CTR) Alt Empordà, a Marzà, mitjançant una única ruta de recollida conjunta.

La recollida selectiva de la matèria orgànica té com a objectiu reduir el volum d'allò que llencem al contenidor gris; gairebé un 40% dels residus que genera una família són restes orgàniques. Els residus orgànics ben seleccionats, passen per la planta de compostatge i es transformen en compost, fruit d'un procés natural de descomposició fet per bacteris, fongs, cucs i altres animals.

L'Alt Empordà és un dels dar­rers punts del territori on encara no s'havia implantat la recollida d'orgànica en àmbit comarcal. No s'havia fet abans per manca d'una instal·lació de tractament, és a dir, una planta de compostatge amb capacitat per als 68 municipis. Des de la posada en marxa del CTR el juliol del 2017, i amb ell la planta de compostatge, la recollida d'orgànica es feia imminent. Amb aquesta nova recollida ja són menys els municipis que encara no recullen aquesta fracció dels seus veïns i veïnes. Els més preocupants, però, són aquells que tenen un nombre d'habitants més elevat, com Figueres, Roses, Cadaqués o l'Escala, i que, per tant, generen més volum de residus.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

L'Ajuntament de València ampliarà el servici de recollida selectiva de residus orgànics (restes de menjar o de jardí), implantat en diferents zones i punts de la ciutat, amb la instal·lació de 655 nous contenidors marrons en 13 barris. L’objectiu d’esta acció, que es dura a terme durant els mesos de novembre i desembre, és acostar es este recurs a 150.000 habitants més de la ciutat, que també comptaran amb més contenidors de recollida selectiva a vora la seua llar i nous contenidors adaptats per a persones amb mobilitat reduïda.

Acte
06/10/2020 - 09:30
Notícia

La policia, juntament amb la brigada, busca els infractors que no reciclen bé obrint les bosses de deixalles.

Butlletí