S'aprova al Congrés dels Diputats la "Ley de Residuos"

17/05/2022 - 16:40

La llei és la peça principal del paquet normatiu en matèria d'economia circular i residus.​

Aquesta nova llei dóna un paper protagonista a les mesures de prevenció a la política de residus, mitjançant la inclusió d'objectius concrets i quantificables com són la reducció del pes dels residus produïts d'un 13% el 2025 i d'un 15% el 2030 respecte als generats el 2010.

Tot i que en els darrers anys s'ha avançat en la gestió dels residus, Espanya segueix lluny de l'objectiu comunitari de reciclatge, el 50% el 2020, i encara més de les metes que s'han incorporat recentment: 55% el 2025, 60% a 2030 i 65% el 2035, i de l'objectiu d'abocament màxim del 10% el 2035.

 

Limitacions al plàstic d'un sol ús

Pel que fa als plàstics d'un sol ús, la Llei fa una aposta decidida per una sèrie de mesures diferents en funció de les possibilitats de substitució i les alternatives existents. Aquestes mesures van des de la reducció, la sensibilització, el marcatge i l'ecodisseny fins a l'ús d'instruments econòmics com la responsabilitat ampliada del productor, arribant fins i tot a la restricció per a determinats productes de plàstic com ara coberts, plats o palletes, entre d'altres.

Així, i en relació amb els objectius comunitaris de recollida separada d'ampolles de plàstic d'un sol ús, la llei preveu avaluar-ne el grau de compliment el 2023 i el 2027, de manera que, si no es compleixen els objectius fixats per a aquests anys, 70 % i 85% respectivament, caldrà implantar un sistema de dipòsit, devolució i tornada en el termini de dos anys, podent quedar afectats altres envasos a més de les ampolles de plàstic.

Més informació 

Categories: 

Relacionats

Article

És una iniciativa del Consell de Nois i Noies per crear entorns escolars saludables i segurs i fer de L’Hospitalet una ciutat més sostenible.

Article

Encara hi ha més de la meitat dels residus municipals generats, 2.149.000 tones, que no es recullen selectivament. Cal destacar que la Conca de Barberà obté un resultat molt elevat: 80,43%, després de la implantació de sistemes eficients de recollida selectiva al conjunt de la comarca.

Entrevista
El Consell Comarcal de l’Anoia iniciarà la prova pilot per implantar la Taxa Justa de recollida d’escombraries a quatre municipis
Font:  La Veu de l'Anoia

Font: La Veu de l'Anoia

Santi Broch és el vicepresident de l’Àrea de Sostenibilitat i Territori del Consell Comarcal de l’Anoia, que a finals d’aquest 2022 implantarà una prova pilot de la Taxa Justa de recollida d’escombraries en quatre municipis. Després d’aplicar el sistema del porta a porta l’any 2018, el Consell Comarcal farà un pas més i implementarà el Pagament per Generació (PXG), amb el propòsit d’incentivar el reciclatge de residus mitjançant una taxa ajustada en funció del reciclatge de cada llar.

Butlletí