Santa Coloma de Gramenet tindrà camins escolars segurs i sostenibles

18/02/2023 - 09:30
Exemple de camí escolar a L'Hospitalet de Llobregat

El projecte «Camins Escolars» fomenta la mobilitat saludable, l’accessibilitat i l’autonomia dels infants. Els entorns escolars es transformaran en espais comunitaris d’ús prioritari per a les persones vianants.

L’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet posa en marxa aquest projecte amb l’objectiu de facilitar que les nenes i els nens vagin de casa a l’escola de manera segura i autònoma, a peu, en bicicleta o patinet. Els nous itineraris s’implantaran a l’entorn de 9 escoles en una primera fase: Beethoven, Joan Salvat- Papasseit, Les Palmeres, Mercè Rodoreda, Riera Alta, Rosselló Pòrcel, Sagrada Família, Sant Just i Tanit.

«Camins Escolars» sorgeix de la necessitat de redefinir els entorns dels centres educatius com a espais comunitaris i com a territoris d'extensió de l’escola, amb la voluntat no només de proporcionar a l’alumnat trajectes segurs i cò- modes, per anar i tornar als centres educatius, sinó també per promoure que els carrers de Santa Coloma siguin un lloc adequat per a la vida local dels barris amb la trobada del veïnat, el joc dels nens i nenes i el passeig. Fer un salt qualitatiu a través de l’arranjament, adequació i millora de l’entorn escolar per tal de convertir-lo en un veritable espai cívic de convivència i veïnatge als diferents barris.

La iniciativa vol fomentar la pacificació del trànsit i la conscienciació mediambiental incidint en tres aspectes: la transformació física dels carrers al voltant de les escoles, el treball a les aules amb relació a la mobilitat sostenible i l’autonomia dels infants i, finalment, l’adhesió de comerços i equipaments com a espais d’assistència per a situacions de necessitat de l’alumnat.

 

Traçats segurs i accessibles

Les obres d’implantació dels «Camins Escolars» han començat aquest 30 de gener en l’àmbit de l’Escola Les Palmeres i continuaran, en les properes dues setmanes, al de l’Escola Riera Alta. Fins a mitjans d’abril, els treballs de millora de la mobilitat i l’accessibilitat s’estendran a altres 7 centres per arribar a tots els barris.

Els passos elevats per a la reducció de la velocitat dels vehicles augmentaran la seguretat de les persones vianants; l’ampliació dels llocs d’estada amb nou mobiliari urbà convertirà els entorns escolars en espais d’ús prioritari per a la ciutadania, i a això caldrà afegir la millora de la senyalització viària dels trajectes per anar a l’escola.

El pressupost d’adjudicació del contracte d’obres és de 208.245 euros (IVA inclòs) i s’emmarca dins del programa amb finançament dels fons europeus, Next Generation.

 

Programa Porta Amiga

Porta Amiga» és una xarxa de suport social que vetllarà per la seguretat dels infants que utilitzaran el camí escolar. Es tracta d’un conjunt d’establiments i equipaments que, identificats com a agents de proximitat, esdevenen punts d’acollida on atendre qualsevol necessitat (fer una trucada, utilitzar el lavabo…), amb l’aplicació d’un protocol, en cas que un nen o una nena entri demanant ajuda. D’aquesta manera, es vol potenciar la confiança de les famílies en l’entorn social del barri.


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

Aquest projecte de foment de la mobilitat sostenible i saludable el finança i coordina l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB)

Article

Santa Coloma de Gramenet millora les zones d’estada i passeig per fer-les més saludables. La inversió més recent a l’entorn del parc fluvial supera els 3.600.000 euros.

Article

Comença a funcionar el servei públic de bicicletes de lloguer, "AMBici", a Santa Coloma de Gramenet i Badalona. 

Butlletí