Santa Coloma de Gramenet aprova el Pla de Mobilitat per guanyar en carrers més segurs i en qualitat de l’aire

28/12/2017 - 09:27

El Ple de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramanet del mes de novembre ha donat llum verda al Pla de Mobilitat Urbana i Sostenible de Santa Coloma Gramenet; un projecte municipal que suposarà ampliar a la ciutat el nombre de carrers més segurs i accessibles per als vianants i alhora contribuirà a la millora de la qualitat de l’aire, a partir de diferents mesures que també hi contempla.

El Ple ha aprovat de manera definitiva el Pla de Mobilitat Urbana i Sostenible (PMU), un document elaborat pels serveis tècnics de l’Ajuntament amb la participació de professionals i persones usuàries del transport públic, entitats i associacions del sector del comerç, l’esport, la diversitat funcional, les dones i representants de la FAVGRAM (Federació d’Associació de Veïns de Santa Coloma), entre altres. Aquest Pla és una eina obligatòria, tal i com estableix la Llei 9/2003, que integra les accions que s’executaran a Santa Coloma per aconseguir una mobilitat més segura, sostenible i accessible a la ciutadania. 

Com a tret general, aquest Pla inclou mesures que prioritzen els desplaçaments de les persones a peu, en bicicleta o en transport públic i que ha de servir també per reduir els nivells de contaminació a la ciutat que, com succeeix amb ciutats veïnes com Barcelona, Badalona o Sant Adrià, incideixen de manera negativa en la salut de la ciutadania. El PMU ha estat consensuat amb les ciutats de Montcada i Reixac, Badalona i Sant Adrià del Besòs, i ha tingut els informes favorables de la Generalitat i de l’ATM (Autoritat del Transport Metropolità).

El PMU es basa en tres eixos: la millora de la mobilitat i accessibilitat de les persones vianants, el foment dels desplaçaments en bicicleta i l’ús del transport públic. Així, una de les macro-mesures destacades és la creació dels denominats ‘Barris per a vianants’, zones especials delimitades –en altres ciutats es coneixen com a ‘superilles’- on es restringirà la circulació dels vehicles privats i la velocitat perquè les persones es puguin desplaçar a peu amb la màxima seguretat, accessibilitat i comoditat possible. En aquestes zones és prioritzarà els desplaçaments de les persones i l’ús de les bicicletes, de forma segura, així com el foment del transport públic, per sobre del vehicle privat. Per crear aquestes zones, hi haurà canvis de sentit a molts carrers. Aquest model de ‘Barris per a vianants’ ha demostrat en altres ciutats, que incideix en uns carres més segurs i accessibles i en la millora de la qualitat de l’aire. La primera experiència-pilot es farà al barri del Riu Sud. 

Respecte als tres eixos del PMU, a l’apartat dedicat a les persones vianants destaquen mesures com l’eixamplament de les voreres, la consolidació i ampliació dels camins escolars, la creació de zones verdes per a residents, la millora de l’accessibilitat a la part alta de la ciutat i la implantació de semàfors sonors amb comptadors de temps, entre altres. A l’apartat dedicat a les bicicletes, el PMU inclou mesures com la posada en marxa d’un sistema de bicicletes públiques per a la ciutadania, la creació d’una xarxa de vianants i carrils bici connectada amb els municipis veïns, i l’ampliació i millora de la connectivitat de la xarxa actual de carrils bici. Pel que fa a les millores del transport públic, el PMU contempla mesures com l’adaptació de la xarxa d’autobusos als mencionats ‘Barris per a vianants’ i la millora de les parades d’autobús de major demanda.


 

Categories: 

Relacionats

Acte
29/10/2019
Biblioteca del Fondo. Santa Coloma de Gramenet
Acte
29/10/2019 - 19:00
Col·legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports de Catalunya . c/ Dels Vergós, 16 – Barcelona
Notícia

La Diputació de Barcelona organitza la 3a edició de l'activitat Agafa la bici, prevista per al dijous 19 de setembre, l'objectiu de la qual és promoure l'ús de la bicicleta en els desplaçaments a la feina. L'activitat, que és ja una cita anual, convida a utilitzar aquest mitjà de transport sostenible en els desplaçaments laborals com a alternativa al vehicle privat o corporatiu.

Butlletí