Santa Coloma adapta espais per protegir a la ciutadania de la calor

24/07/2023 - 08:10

Les biblioteques i el parc Can Zam esdevenen refugis climàtics durant els mesos d’estiu. La plantació d’arbrat és la millor opció per generar noves zones d’ombra a la ciutat.

A conseqüència del canvi climàtic, es preveu que cada vegada hi haurà major freqüència d'onades i aquestes seran de major intensitat. L’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet treballa des de fa temps per oferir a la ciutadania espais d’ombra i refugi on combatre aquestes altes temperatures dels mesos més càlids.

 

Refugis climàtics

Una de les darreres accions ha estat l’adhesió a la Xarxa Metropolitana de Refugis Climàtics, una iniciativa impulsada per l'AMB amb finalitat de facilitar a la ciutadania espais on protegir-se durant els episodis climàtics extrems, i on trobar confort tèrmic, descans i seguretat.

Els refugis climàtics escollits per aquesta campanya estiuenca són 4 equipaments municipals interiors, les biblioteques de Singuerlín -Salvador Cabré, Fondo, Can Peixauet i la Central; i un d'exterior, el parc de Can Zam.

Per tal de cobrir les necessitats climàtiques del màxim de població possible, el 92% dels colomencs i colomenques disposen d'un refugi climàtic a menys de 10 minuts a peu de casa seva.

Els equipaments compatibilitzen els seus usos i funcions habituals amb el servei de refugi climàtic. Es manté la temperatura a 26°C, són accessibles per a persones amb mobilitat reduïda, i proporcionen una àrea de descans amb seients, aigua potable i gots compostables. El refugi exterior del parc de Can Zam no té temperatura fixe pel fet de ser un espai obert, ni tampoc gots disponibles per a les persones usuàries. Des de l’Ajuntament s’han senyalitzat els refugis climàtics amb un cartell distintiu.

 

Espais d’ombra

En el marc de les estratègies de lluita contra els efectes del canvi climàtic hi juguen un paper fonamental els arbres per la seva capacitat de filtrar l’aire i captar diòxid de carboni i altres agents contaminants. A més, redueixen els efectes de la calor proporcionant la millor ombra de qualitat.  D’aquí, l’aposta de l’Ajuntament en els darrers 30 anys per la creació de més espais verds i la plantació de nou arbrat, de forma continuada a tota la ciutat, i especialment a les zones de jocs infantils i patis de les escoles.

Només quan no hi ha possibilitat de plantar o l’arbrat és encara molt jove es recorre a la col·locació de teles d'ombreig. L'any passat i aquest s'han protegit amb teles les zones de jocs infantils del passeig Salzereda i la plaça Sagrada Família a l'espera que hi creixin els arbres, i s'han instal·lat a places on no és possible plantar arbres com els Jardins Ricard Bonet. Des dels serveis municipals es planifiquen properes instal·lacions de noves proteccions a zones de joc i esbarjo.

Pel que fa als patis escolars, i de forma consensuada amb les famílies dels centres, l’any passat es van col·locar estructures mòbils de protecció solar i malles d’ombreig a les escoles Riera Alta, Sant Just, Serra de Marina i Salvat Papasseit. Ara s’estudien les necessitats d’ombra a més equipaments escolars, i des de l’Ajuntament es treballa conjuntament amb l’AMB per a la creació de refugis climàtics a 3 escoles, Torre Balldovina, Ferran de Segarra i Riera Alta.

 

Oci i esbarjo refrescant

Les piscines dels complexos esportius de Can Zam i Torribera esdevenen un any més les piscines d’estiu de la ciutat. Obren diàriament en la franja de 10 a 19 hores fins al primer cap de setmana de setembre i es converteixen en la millor opció per remullar-se i fugir de la xafogor.

El programa municipal “Estiu a la Fresca” omple la ciutat amb propostes lúdiques gratuïtes per compartir les tardes i els vespres d’estiu a carrers, places i patis escolars, i fer-nos oblidar una mica la calor. Des de diferents serveis de l’Ajuntament s’ha dissenyat un programa amb un centenar d’activitats relacionades amb la cultura, la convivència, el civisme, la igualtat, l’esport o l’envelliment actiu, adreçades a tota la ciutadania.

 

Molta precaució amb el risc d’incendi forestal

En aquest context d’altes temperatures, malauradament augmenta el risc de focs forestals. Està activada la campanya de prevenció d'incendis amb els operatius de vigilància forestal en ple rendiment, i si us acosteu a gaudir de l’ombra dels espais naturals recordeu que cal seguir sempre les normes d'ús, mai fer foc ni deixar-hi residus i posar atenció al grau de risc d'incendi forestal vigent en cada moment.

 


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Són dades de l’estudi "La calor en un futur: índex de vulnerabilitat al canvi climàtic (IVAC)”, elaborat per l’Institut Metròpoli i finançat per l’AMB.

Notícia

74 espais habilitats per refugiar-se de la calor a diversos municipis metropolitans.

Butlletí