26/12/2004 - 00:00
La plataforma ecologista Salvem l'Empordà ja ha culminat la seva campanya per debatre el contingut del futur pla director de la comarca. Més de 500 persones hi han dit la seva. De la resposta popular rebuda se'n desprenen, sobretot, dues necessitats: Evitar la proliferació de segones residències i limitar fins on poden créixer els diferents municipis. La plataforma ja ha fet arribar aquestes propostes als serveis territorials d'Urbanisme, que s'encarregaran de redactar el pla director.
Durant els últims mesos, la plataforma ha organitzat actes informatius arreu de l'Empordà, tant als municipis grans com als petits, per tal que els ciutadans també donessin la seva opinió sobre quin model de desenvolupament necessita la comarca. L'objectiu era anticipar-se al Govern i presentar les reivindicacions de la societat civil just quan es comença a treballar en aquesta planificació d'àmbit comarcal. La plataforma lamenta, però, que aquesta tasca no l'hagi portat a terme la mateixa Generalitat i que hagi hagut de sorgir de la societat civil.
La campanya Parla! ha estat tot un èxit, ja que hi han participat unes 500 persones, representatives de diferents àmbits de la comarca. Després de recopilar les seves propostes, Salvem l'Empordà ha elaborat unes conclusions que ja s'han fet arribar a la delegació d'Urbanisme a Girona. A més, també formaran part del plec d'al·legacions que la plataforma presenti un cop estigui redactat el pla. L'objectiu és que el pla director reflecteixi la voluntat de la comarca i que no es faci només des dels despatxos.
I quina és, segons les conclusions de Salvem l'Empordà, la voluntat de la comarca? A grans trets, es proposa retallar la capacitat de decisió dels municipis en matèria urbanística i d'infrastructures, de manera que es garanteixi un creixement equilibrat i sostenible en el context comarcal. Un dels punts més controvertits és la proposta d'establir un sostre que limiti el nombre de segones residències que es poden construir a les diferents poblacions.
Les conclusions elaborades per Salvem l'Empordà també recullen la necessitat de planificar les infrastructures en funció del seu ús quotidià i no pas de les aglomeracions que es produeixen durant la temporada turística. Igualment, cal que dibuixi solucions per al greu problema de la contaminació de les aigües del subsòl i dels residus animals que la causen. Pel que fa al transport, es reclama una major aposta pels mitjans públics, per exemple establir un servei ferroviari de rodalies o fins i tot construir una nova línia que uneixi Figueres i Roses.
Notícia extreta de La Malla.