Sabadell avança cap a un transport públic més sostenible i eficient amb la compra de 13 autobusos urbans híbrids i elèctrics

18/12/2023 - 17:00

Amb els nous vehicles, un 61 per cent de la flota serà de baixes o zero emissions i serà més eficient econòmicament

En una clara aposta per la sostenibilitat, el Ple municipal abordarà avui la compra de tretze autobusos nous –set híbrids i sis elèctrics- per al servei de transport urbà que presta la cooperativa TUS. La renovació de la flota comportarà una inversió de 5,5 milions d’euros.

L’Ajuntament de Sabadell avança així cap a un transport públic cada vegada més net ambientalment. La compra dels nous vehicles permetrà que la ciutat disposi d’una flota d’autobusos més sostenible i també més eficient des del punt de vista econòmic. Amb la compra d’aquestes unitats, un 61% de la flota d’autobusos serà de baixes emissions.

Un primer lot de vehicles estarà integrat per 7 autobusos híbrids, elèctric i dièsel Euro VI, que ofereixen una conducció més silenciosa i neta, ja que es redueix el consum de combustible i, per tant, les emissions de CO2. Es tracta de vehicles de 12 metres de llarg adaptats a persones amb mobilitat reduïda.

Un segon lot incorporarà sis vehicles elèctrics a la flota que, a més d’estimar-se un cost d’operació de servei inferior al llarg de la seva vida útil, reduirà l’emissió de gasos contaminants i d’efecte hivernacle en el transport públic en tractar-se d’autobusos totalment elèctrics de zero emissions i de característiques d’accessibilitat i capacitat similars als anteriors. Aquests vehicles compten amb un cofinançament dels fons europeus Next Generation per import d'1,2 milions d’euros.

En ambdós casos els vehicles substituiran els autobusos més antics per afavorir no només una flota més sostenible i moderna. També es vol millorar la qualitat i l’eficiència econòmica del servei, en incorporar vehicles més nous, que tenen una taxa d’avaries i incidències molt més baixa. Actualment es disposa de 67 autobusos. Amb la incorporació dels nous, sis seran d’emissions zero i 35 híbrids.

L’objectiu de l’Ajuntament és que el 2031 tota la flota sigui de baixes emissions, amb una previsió d’un 40% d’unitats de zero emissions i la resta de motor híbrid, o de tecnologies més eficients mediambientalment com és el cas de l’hidrogen, en fase d’anàlisi per a la implementació al transport públic.

Més comoditat

Un altre dels objectius és millorar la comoditat dels usuaris, ja que les noves unitats generen menys vibracions, menys soroll interior i exterior i compten amb nous dissenys d’interiors que permeten l’aprofitament màxim dels espais del vehicle. A això s’hi afegeix la millora de la informació a l’usuari perquè disposen de dispositius més moderns de comunicació i una comunicació més fiable amb el nou Sistema d’Ajuda a l’Explotació (SAE) que també s’està instal·lant amb cofinançament dels fons europeus Next Generation. D’aquesta manera també es facilita informació a persones amb discapacitats visuals o auditives.

Nous vehicles per a la Policia Municipal

El Ple municipal també es pronunciarà sobre una altra compra de vehicles. En concret, l’Ajuntament té previst adquirir quatre motocicletes motor elèctric tipus Scooter per a la Policia Municipal.

 


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Els 9 municipis de l’Arc Metropolità han coordinat esforços per establir uns criteris comuns d’implantació que facilitin a la ciutadania l’ús de les ZBE i evitin que la seva entrada en funcionament esdevingui un nou element de desigualtat social

Article

L’Ajuntament de Sabadell instal·la semàfors de terra i balises lluminoses per reforçar la seguretat dels vianants.

Notícia

Comencen les obres per canalitzar i potabilitzar aigües del subsòl i que Sabadell avanci en la seva adaptació al canvi climàtic.

Butlletí