Reus canvia els últims llums de vapor de mercuri de la ciutat per models més ecològics i eficients

15/10/2017 - 09:13

L’Ajuntament de Reus eliminarà en els pròxims mesos els últims llums amb làmpades de vapor de mercuri que queden a l’enllumenat públic de la ciutat. Els treballs preveuen un estalvi econòmic anual de 113.000 euros, i un estalvi ambiental de 264 tones de CO2.

Reus s’adaptarà completament així a la directiva europea que fixa la desaparició d’aquest tipus de làmpades i obliga a substituir-los per models més ecològics i eficients.

En total, se susbtituiran 1.641 llums. Els treballs s’executaran a través de dos contractes municipals, un adjudicat el passat mes de juliol, i que contempla la substitució de 1.374 llums; i l’altre, que l’Ajuntament acaba de treure a concurs públic, i que preveu el recanvi de 267 llums.

Daniel Rubio, regidor de Medi Ambient i Ocupació, afirma que “estem fent els darrers passos per culminar la substitució dels llums de vapor de mercuri que queden de l’enllumenat públic de la ciutat per models més eficients, i amb estalvis en el consum d’energia superiors al 65%. L’objectiu és adaptar-se a la normativa i assolir avantatges tant econòmics com ambientals, a més de millorar la qualitat en la il·luminació».

La substitució dels llums actuals aconseguirà millorar l’enllumenat públic, al dotar-lo d’una llum més càlida, menys contaminant, i amb uns nivells d’il·luminació més equilibrats i uniformes.

Concurs públic

L’Ajuntament de Reus ha obert el concurs públic per adjudicar el contracte per a la substitució dels últims llums amb làmpades de vapor de mercuri de l’enllumenat públic que hi ha a la ciutat. Reus s’adaptarà així completament a la directiva europea que fixa la desaparició d’aquest tipus de làmpades i a substituir-los per models més ecològics i eficients.

Es preveu un estalvi superior al 65% de l’energia elèctrica que representaran més de 31.000 euros/any i la no emissió de més de 76 tones de CO2 cada any.

El projecte preveu que amb aquest canvi s’obtindrà un estalvi superior al 65% de l’energia elèctrica que consumeixen actualment aquest llums; és a dir 223.647 kWh anuals que representaran més de 31.000 euros/any i la no emissió de més de 76 tones de CO2 cada any, a la atmosfera per la electricitat que no caldrà produir

El contracte, que surt a licitació per un import de 289.999,99 euros (IVA inclòs), preveu la substitució de 269 llums –variable segons les propostes de les empreses licitadores— distribuïts en diferents punts de la ciutat. Les làmpades de vapor de mercuri es canviaran per nous llums a base de leds o amb la nova tecnologia BOP basada en plasma. La potencia dels nous llums que s’hi instal·laran seran diferents en cada vial, i vindrà deterimanda pels estudis luminotècnics que ha realitzat l’Ajuntament.

Les zones on està prevista la substitució són el carrer de Sant Jaume, carrer de Sant Francesc, avinguda de Jaume I, carrer Atlàntic, carrer de l’Abat Porta, carrer de l’Adriàtic, carrer de Frederic Soler; així com altres llums de vapor de mercuri i projectors dispersos en illetes, placetes.

El projecte també contempla la realització d'obra civil —rases i basaments— necessària per a la substitució dels llums.

En execució, el recanvi de 1.350 llums

Mentre tramita l’adjudicació del contracte, l’Ajuntament de Reus té previst iniciar a finals d’aquest mes d’octubre els treballs de substitució de 1.374 llums de vapor de mercuri addicionals. L’actuació forma part del contracte adjudicat a l’empresa Sociedad Ibérica de Construcciones Eléctricas (SICE) per un import de 404.890,68 euros. L’actuació municipal està subvencionada pel programa d'inversions del Pla d'Acció Municipal de la Diputació de Tarragona 2013-2016; i finançada pel programa d'ajudes IDAE per a la renovació de les instal·lacions d'enllumenat exterior municipal.

Es calcula que els nous llums inclosos en aquest contracte comportaran un estalvi ambiental i econòmic anual d’unes 188 tones de CO2 i 82.900 euros, amb estalvis en el consum d’energia superiors al 70%.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

El consistori es beneficia dels ajuts de la Diputació de Barcelona amb una partida de 23.895 euros que millorarà l’eficiència energètica i la il·luminació a La Bauma, el Burés, el Baix Vilar i el pont de FGC al Raval del Jordi

Notícia

La Diputació de Barcelona subvenciona el canvi amb 1.499.389 euros.

Article

D'octubre a desembre es renovaran més d'un miler de lluminàries

Butlletí