Restauració fluvial i recuperació d’hàbitats a l’aiguabarreig del riu Besòs amb la riera de Caldes

11/11/2022 - 15:00

El passat mes d'octubre es van iniciar les actuacions de restauració i recuperació d'aquest hàbitar. L’actuació, que es preveu que finalitzi a principis de novembre, es concentra a la riba dreta del Besòs i inclou la recuperació d’un antic braç secundari, la creació d’una bassa, la generació de refugis per a fauna aquàtica i semiaquàtica, la retirada d’espècies exòtiques invasores i la plantació d’espècies de flora autòctona.

Aquest conjunt d’accions té com a objectiu afavorir la biodiversitat pròpia del riu, millorant hàbitats i processos ecològics i hidromorfològics que ajudin en la recuperació i la preservació de diatomees i macroinvertebrats, peixos, amfibis, rèptils aquàtics, aus aquàtiques i especialment la llúdriga. En aquest sentit, i segons l’investigador del projecte d’estudi de llúdriga de l’Observatori RIVUS i de la Fundació Barcelona ZOO i membre de l’equip assessor d’aquesta restauració, Arnau Tolrà, “es tracta d’un tram de riu estratègic per incentivar la connectivitat de la incipient població de llúdriga de la conca del Besòs”.

Durant les darreres dècades, la millora continuada en el sanejament de les aigües residuals, juntament amb altres factors, ha permès el retorn d’espècies pròpies dels entorns fluvials, com diverses famílies d’amfibis i rèptils, aus, peixos i, la més emblemàtica, la llúdriga, que alhora veuen condicionada la seva permanència i el seu restabliment a la disponibilitat d’hàbitat fluvial de qualitat.

Aquest projecte està impulsat per la Fundació RIVUS, amb el suport del Consorci Besòs Tordera i Drenatges Urbans del Besòs, i executat per Naturalea, empresa especialitzada en tècniques de bioenginyeria del paisatge.

El projecte ha rebut un ajut de 30.403,49 euros dins la convocatòria de subvencions als espais naturals de Catalunya, als hàbitats i les espècies del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya. El 43% d’aquest import prové alhora del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya impulsat amb fons de la Unió Europea.

 

 


 

Relacionats

Notícia

L'activitat, emmarcada en el projecte H2O Connecta, ha format part de la Setmana de la Natura.

Notícia

El Consorci Besòs Tordera ha instal·lat hidrants a dotze EDAR. La demanda d’aigua regenerada rebuda fins ara pels municipis consorciats se situa en 259 m3/dia, mentre que aquestes 12 ERA poden arribar a generar més de 320 m³/hora.

Article

Tarragona finalitza els treballs de restauració ecològica de la ribera del tram baix del riu Francolí. És un dels 18 projectes guanyadors dels pressupostos participatius i ha permès desbrossar la zona i crear un itinerari de natura i descobriment del riu.

Butlletí