Representants europeus adopten una estratègia comuna per potenciar l'energia eòlica marina

15/11/2005 - 00:00
Els responsables de la política energètica de diversos països europeus han adoptat una estratègia per a unir esforços cap a objectius comuns en matèria de la implantació de l'eòlica marina en les costes del continent. El document, anomenat 'L'Estratègia de Copenhaguen' -citant el model danès com a exemple- ha estat donat a conèixer durant la conferència eòlica internacional celebrada a la capital danesa, i ha estat resultat d'una llarga sèrie de debats entre 80 representants europeus.
La peça clau d'aquest document és la petició a les autoritats europees que elaborin un pla d'acció específicament dirigit cap al desenvolupament dels parcs eòlics marins a Europa, oferint com a exemple el model danès per ser molt menys burocràtic. Asseguren com, la UE no podrà obtenir -com pretén - el 21% de la seva energia elèctrica d'energies renovables al 2010 si no s'aconsegueix que l'eòlica marina jugui un paper clau. I en aquest sentit, es denuncia que 'si no es prenen mesures aviat per la seva promoció l'eòlica marina no podrà aportar el seu gran potencial en la lluita contra el canvi climàtic'.
Aquest document doncs, representa una estratègia conjunta per retallar els obstacles i fer font als reptes de manera conjunta. Com va assenyalar Jim Campbell, del departament britànic de Comerç i Indústria, i membre del comitè de seguiment de l'estratègia, 'l' eòlica marina es troba en un moment crucial de desenvolupament, però tot i que els resultats dels primers parcs eòlics són esperançadors, queden moltes barreres que impedeixen el seu desenvolupament' .
'Cal abandonar l'enfocament nacional així com els procediments administratius lents', va assenyalar Anders Stouge, de la Fundació d'Indústries Energètiques de Dinamarca. 'Necessitem una visió comuna i, en aquest sentit, l'Estratègia de Copenhaguen representa una sòlida base'.
Mercat, xarxa i medi ambient L'estratègia se centra en tres aspecte fonamentals: desenvolupament de mercat; accés a xarxa i medi ambient. Respecte al mercat, es recomana que la Comissió Europea realitzi estudis i que els països membres estableixin una finestreta única per a la tramitació de sol·licituds. Es demana per explotar el gran potencial de l'eòlica marina de forma òptima inversions en el sistema elèctric europeu, la qual cosa requereix planificació a llarg termini, a més de l'adopció de procediments uniformes i àgils per part dels països membres.
L'estratègia també reclama el suport i lideratge de la Comissió Europea en l'elaboració i coordinació d'estudi ambientals. Els resultats haurien de difondre's i formar criteris comuns entre els països membres, especialment pel que fa a l'elaboració i avaluació els estudis d'impacte ambiental de cada país. L'estratègia de Copenhaguen té un grup de seguiment, actualment format per representants de Dinamarca, Regne Unit, Alemanya i Holanda. El grup tornarà a reunir-se dintre de sis mesos per a avaluar el grau de progrés en l'execució de l'estratègia.
Podeu accedir al document aquí.

Relacionats

Butlletí