Reduir un 80% la despesa de calefacció en habitatges podria generar 130.000 llocs de treball

Experts presenten en CONAMA un detallat pla d'acció per reorientar el sector de l'habitatge cap a la rehabilitació energètica a Espanya.
Font: CONAMA12
28/11/2012 - 00:00

Reduir de forma dràstica el consum dels habitatges més antics no només surt a compte per a la butxaca dels seus ocupants, sinó que a més té retorns immediats per a l'economia de l'Estat. Com constata l'informe presentat aquest dimecres 28 de novembre al Congrés Nacional del Medi Ambient (CONAMA 2012) pel Grup de Treball de Rehabilitació (GTR) la reforma profunda de 10 milions d'habitatges a Espanya fins al 2050 -per reduir la seva despesa de calefacció un 80% i cobrir un 60% de les necessitats d'aigua calenta- pot generar uns 130.000 llocs de treball nous en una primera fase fins el 2020. Per a això, és veritat que es requereix una inversió total de 5.000-10.000 milions d'euros a l'any de fons públics i privats en un moment summament complex. No obstant això, aquesta quantitat (considerablement menor que l'aprovada per al Pla de Estratègic d'Infraestructures i Transports (PEIT) per al període 2005-2020), es veu compensada pels estalvis energètics i en les emissions de CO2 evitades.

En quant de temps es pot recuperar la inversió? Com incideixen els autors d'aquest nou informe, Albert Cuchí, professor de la Universitat Politècnica de Catalunya, i Peter Sweatman, director general de Climate Strategy & Partners, la inversió que han de realitzar de mitjana els propietaris per rehabilitar un habitatge a Espanya és tanta com la que deixaran de pagar en la seva factura d'energia en 20 anys (amb una millora de confort immediata). Al seu torn, l'economia del país tindria retorns des del primer moment. "El país començaria a tenir més ingressos per IVA, deixaria de pagar la desocupació a molts treballadors, es recaptaria més per IRPF ...", destaca Sweatman, que considera que Espanya no pot seguir desaprofitant en la situació actual el suport de la Unió Europea a la millora en l'eficiència energètica.

Després del primer informe presentat el 2011 pel Grup de Treball sobre la Rehabilitació, aquest nou document aporta molta més precisió i qualitat a les estimacions, en incorporar al seu model econòmic més de 80 nous paràmetres. "És inexplicable que a Espanya encara es tardi a impulsar la rehabilitació energètica", comenten els coautors de l'informe que esperen nous passos normatius en aquesta matèria al principi del 2013.

En aquest segon informe s'esmicola en detall el Pla d'Acció necessari per dur a terme aquesta completa renovació del sector de l'habitatge cap a la rehabilitació energètica, incloent els mecanismes econòmics imprescindibles per assegurar-d'una o altra manera-els retorns previstos.

Podeu descarregar l'informe complet aquí.

Etiquetes: 

Relacionats

Butlletí