Recollida porta a porta comercial a Igualada

14/03/2023 - 08:40

El compromís de comerciants i restauradors amb el compliment del sistema de recollida porta a porta a Igualada fa créixer els nivells de recollida selectiva.

En el cas dels envasos, la xifra de recollida ha anat augmentant mes a mes i s’ha estabilitzat a l’entorn de les 11 tonelades mensuals

Sis mesos després que el Departament de Sostenibilitat de l’Ajuntament d’Igualada implantés el nou sistema de recollida Porta a Porta Comercial, les dades recollides mostren que ha estat un gran èxit. En total, més de 600 establiments grans productors de residus participen, incloent restauradors, supermercats, floristeries, carnisseries, fruiteries, peixateries, pastisseries i fleques, entre d’altres així com també els paradistes del Mercat de la Masuca i els equipaments municipals.

L’Ajuntament ha facilitat l’adaptació al nou sistema de recollida de residus amb la realització de les sessions informatives inicials, i el suport i l’acompanyament de les informadores ambientals que han visitat tots els comerços i que estan duent a terme una tasca molt important d’acompanyament i inspecció permanent.

L’Ajuntament també ha facilitat el material necessari (bujols i/o bosses de reciclatge) per al correcte lliurament dels residus als serveis de recollida, en funció de les característiques de l’establiment i la quantitat de residus generats.
Si analitzem les diferents fraccions recollides en el Porta a Porta comercial, s’observa un increment mes a mes dels quilos recollits. Algunes fraccions ja es recollien porta a porta anteriorment al mes de juny de 2022, la millora ha consistit en un major desplegament del circuits de recollida i de participació per part dels grans productors de residus.

En el cas dels envasos, han anat augmentant mes a mes i en els darrers tres mesos de l’any s’ha estabilitzat a l’entorn de les 11 tonelades mensuals. El paper i cartró comercial, que ja es recollia de forma selectiva a la porta d’alguns establiments, ha experimentat un creixement important des de la implantació total del sistema, recollint-se 58 tones més del que anteriorment es recollia. Pel que fa a la fracció orgànica comercial, durant el segon semestre s’han recollit 110 tones més respecte el mateix període de l’any 2021.
D’altra banda, aquest increment dels residus recollits selectivament s’ha traduït en un descens en la generació del rebuig (tot allò que no es recicla i va a parar a l’abocador). Concretament, l’any 2022 és l’anualitat amb menor generació de quilos de rebuig, seguint la tendència de decreixement dels darrers anys. En xifres absolutes l’any 2022 s’han recollit 713 tones menys de rebuig.

Si traduïm aquesta millora en la selectiva i la reducció de la fracció de rebuig en tones de CO2 emeses a l’atmosfera, durant el 2022 s’han evitat 526,42 tones de CO2. Aquestes dades han suposat també un estalvi en concepte d’abocador de 85.653,58€ per al 2022.
El regidor de Sostenibilitat, Miquel Vives, ha agraït el treball dels tècnics, la implicació de tots comerços i també dels equipaments municipals per adaptar-se al nou sistema de recollida i ha dit que “Les dades de recollida de residus demostren l’èxit de la implantació del nou sistema de recollida comercial Porta a porta amb increments en la recollida de totes les fraccions i amb una reducció important de la fracció rebuig. La implicació de totes les parts ha fet possible estalviar l’emissió de tones de CO2 a l’atmosfera”.

 

Millores en altres serveis de recollida de residus

A més a més, de la implantació del sistema Porta a Porta Comercial, cal sumar altres millores aplicades a diferents serveis de recollida selectiva com l’obertura dels diumenges de la deixalleria fixa, el nou servei de recollida d’esporga amb saques, l’augment a dos dies de la recollida gratuïta de voluminosos i l’increment de contenidors de roba. Han estat diferents serveis de recollida de residus que han sumat a fer d’Igualada una ciutat més respectuosa amb el medi ambient.

L’obertura dels diumenges al matí de la deixalleria ha estat una d’aquestes millores, complint així amb una demanda dels ciutadans. Una altra de les millores introduïdes, ha estat l’increment de la freqüència de la recollida gratuïta de voluminosos, passant a ser dos dies per setmana. En total s’han comptabilitzat 1.362 peticions de recollida des del mes de juny que es va implantar l’augment fins al desembre de l’any passat.

També cal destacar el nou servei de recollida d’esporga amb saques, a través del qual, els ciutadans poden sol•licitar una saca i concertar la seva recollida a la porta de casa. Del juliol al desembre s’han comptabilitzat un total de 156 saques.

I finalment, cal esmentar també l’augment de contenidors de recollida de roba, passant de 16 a 45 contenidors. Aquesta mesura ha fet incrementar un 68% els quilos de roba recollida. Concretament, l’últim semestre del 2021 es van recollir 52.627 kg i el mateix semestre d’aquest 2022 es van recollir 88.390 kg, és a dir, més de 30.000 quilos de més.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

Es tracta del primer pas per a la implantació d’un nou model que inclourà també la recollida de les deixalles domèstiques a través de contenidors intel·ligents. El canvi s’emmarca en la lluita contra el canvi climàtic, en la promoció de l’economia circular i en el compliment de la normativa europea. La campanya que acompanyarà el desplegament té l’objectiu de positivitzar el fet de reciclar, fent que la ciutadania se senti partícip del canvi per ajudar a fer de Manresa una ciutat pionera en l’acció contra l’emergència climàtica

Notícia

El Consell Comarcal de l'Anoia presenta a Jorba el projecte de la 'Taxa Justa' de residus. El 10% de l'import serà variable i dependrà de la generació i la separació de cada llar.

Notícia

S'han realitzat diversos tallers per a nens i nenes amb l’objectiu de conscienciar sobre la importància de separar els residus i les conseqüències de males pràctiques.

Butlletí