Proposta per ampliar el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac

07/09/2020 - 08:37

L’interès dels municipis per la proposta actual d’ampliació es va materialitzar la tardor de l’any passat, amb les primeres reunions entre els cinc ajuntaments del sud del Parc: Castellar del Vallès, Matadepera, Terrassa, Vacarisses i Viladecavalls.

El Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, gestionat per la Diputació de Barcelona, té actualment una superfície de 13.693,78 hectàrees i ocupa terrenys de dotze termes municipals situats en tres comarques diferents: el Bages, el Moianès i el Vallès Occidental. Vacarisses té 4.050 ha dins el Parc Natural. A la banda est i nord-est del municipi, hi ha continuïtat de la massa forestal no urbanitzada i amb enclavaments d’interès paisatgístic, social, geològic i per a la biodiversitat.

Són espais amb un gran valor natural i que actuen com a connectors ecològics entre zones protegides del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i el Parc de la Muntanya de Montserrat. El connector est aniria des de la Serra de Coll Cardús, el Mimó i l’Obaga del Puigventós direcció al Parc Natural Muntanya de Montserrat, mentre que el de la banda oest aniria començaria a Can Còdol, passant per Sanana, la Baixada de la Maciana, la Font del Gall i Les Comelles direcció a Montserrat.

Així doncs, un augment de la superfície qualificada com a Parc natural, incorporant espais fronterers situats fora del límit actual, permetria incorporar un territori de gran valor, on es desenvolupen processos ecològics essencials i amb un paisatge i hàbitats similars als que podem identificar a la resta del Parc. El valor d’alguns d’aquests espais ja ha estat reconegut anteriorment amb la seva inclusió dins el Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN) i la Xarxa Natura 2000, figures que ja inclouen una superfície major a la de l’actual parc.

A més, l’any 2010 es va aprovar el Pla especial de protecció del connector sud entre Sant Llorenç del Munt i Montserrat, dins el terme de Vacarisses. Altres ajuntaments vallesans també han promogut figures de protecció dels espais forestals situats al sud del Parc Natural.

L’objectiu és augmentar i consolidar, de manera definitiva, el nivell de protecció d’aquests espais, afavorint alhora que siguin beneficiaris dels programes de gestió i conservació, vigilància, prevenció d’incendis i de senyalització que la Diputació de Barcelona té establerts al Parc Natural, a més d’altres programes i/o ajuts que es puguin preveure des d’altres administracions.

Tots els grups municipals del Ple de l'Ajuntament de Vacarisses en la sessió del mes de juliol van votar-hi a favor, excepte UIPV, que es va abstenir per considerar-la “una proposta massa seriosa com per no consultar-la als propietaris afectats per la qualificació”. En aquest sentit, l’alcalde de Vacarisses, Toni Masana, va aclarir que es tracta només d’un punt de partida.

L'Ajuntament de Vacarisses instarà la Diputació de Barcelona a iniciar els treballs de preparació i formulació de l’ampliació del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, i a fer-ne la posterior tramitació a la Generalitat de Catalunya per a la seva aprovació.


 

Relacionats

Notícia

En el context actual d’extrema sequera l'Ajuntament de Vacarisses ha informat que aquesta acció se sanciona amb una multa econòmica.

Notícia

Després de sis setmanes de subministrament normalitzat, l’Ajuntament dona per finalitzades les mesures que es va veure obligat a imposar el passat mes de maig

Notícia

Liderat per l’Oficina de Biodiversitat i Emergència Climàtica, i amb el suport tècnic de la Diputació de Barcelona, l’estudi se centrarà en el Connector Biològic Terrestre Complementari del municipi.

Butlletí