Pallejà impulsa el nou servei de recollida de residus porta a porta

05/05/2022 - 12:24

Durant el mes d’abril l'Ajuntament de Pallejà ha iniciat una campanya informativa i participativa sobre aquest nou model de recollida que vol augmentar els nivells de reciclatge i reduir la generació de residus.

Pallejà implantarà pròximament la recollida de residus porta a porta, que consisteix en la separació de les escombraries en origen, tant en els domicilis com en les activitats comercials, per lliurar-les segons determina un calendari preestablert.

El model de recollida de residus porta a porta té més de vint anys d’experiència a Catalunya, i compta ja amb més de 250 municipis que assoleixen uns nivells de recollida selectiva molt importants, superant àmpliament els objectius de la normativa europea i catalana. D’aquesta manera, Pallejà se suma a la resta de municipis per tal contribuir en la millora de la sostenibilitat i l’eficiència econòmica del sistema.
 

Per què cal canviar el sistema de recollida actual?

El model de recollida selectiva tradicional en contenidors oberts no permet assolir els nivells de reciclatge que exigeix tant la normativa com la situació actual d’emergència climàtica. Amb el sistema tradicional de contenidors, Pallejà va aconseguir només un 35% de recollida selectiva l’any 2020 (residus recollits a via pública en contenidors). En canvi, els municipis que han implantat un sistema de recollida porta a porta assoleixen de mitjana uns índexs de reciclatge superiors al 70%.

Per tant la proposta de canvi de model prové de l’objectiu d’avançar cap al residu zero, és a dir, no només intentar assolir el màxim nivell de reciclatge possible per recuperar materials i evitar la seva entrada en abocadors o incineradores, amb el consegüent impacte ambiental, sinó assolir també una reducció en la generació dels residus.

I és que el porta a porta és un model que també contribueix a encaminar el futur cap a la reducció de residus generats, ja que facilita que la ciutadania prengui més consciència dels residus que genera i afavoreix el canvi del model de consum per generar menys residus, comprar amb menys embolcalls o aprofitar millor els productes abans de llençar-los. Finalment, la recollida porta a porta permet millorar l’eficiència econòmica dels sistemes de recollida, ja que l’increment dels nivells de reciclatge permet augmentar els ingressos del municipi i reduir, alhora, els costos de tractament.

 

 

 

 

 

 

 

Campanya participativa

L’Ajuntament de Pallejà iniciarà aquest mes d’abril una campanya participativa per informar i sensibilitzar la ciutadania sobre la futura implantació del porta a porta. Es preveu dur a terme diverses sessions on s’informarà i s’explicarà el funcionament del nou model, es resoldran dubtes, es debatrà i es farà un recull de les propostes i consideracions que es puguin aportar.

 


 

Municipis: 
Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

Santa Coloma de Cervelló ha posat en marxa el sistema de recollida d’escombraries porta a porta, amb l’objectiu d’incrementar de manera considerable el percentatge de residus que es recuperen al nostre municipi.

Notícia

Els veïns i les veïnes de Santa Coloma tenen fins al dia 15 d’octubre per a apropar-s’hi amb la carta emplenada que han rebut al seu domicili i recollir-hi el material informatiu i els nous cubells que permetran fer ús del nou servei, així com per a resoldre-hi tots els dubtes que puguin tenir sobre el seu funcionament.

Notícia

Després de 3 mesos de la implantació del sistema Porta a Porta a Corbera, els percentatges de recollida selectiva han passat del 44 al 75%. 

Butlletí