Olesa de Montserrat commemora la Setmana sense Soroll impulsant un mapa sonor participatiu

24/04/2019 - 10:39

L'activitat per a la realització del mapa sonor serà el proper dissabte 27 d’abril, a partir de les 6 de la tarda, amb sortida de la plaça de Fèlix Figueras i Aragay.

Per tercer any consecutiu, Olesa de Montserrat commemora la Setmana sense Soroll, que se celebra arreu de Catalunya del 22 al 28 d’abril i promou iniciatives en el marc de la prevenció de la contaminació acústica. Una de les activitats destacades organitzades pel departament de Medi Ambient és una caminada urbana que, aquest proper dissabte 27 d’abril, tindrà com a objectiu dibuixar un mapa sonor del municipi, tot mesurant els decibels de diversos espais.

Sota el lema “Silenciem el soroll!”, la 3a Setmana sense Soroll d’Olesa de Montserrat té com a objectiu posar en valor totes aquelles actuacions i accions que permeten millorar la qualitat acústica del nostre entorn, amb la col·laboració de tots els agents implicats: administracions, ciutadania, centres escolars i empreses relacionades.

En aquesta ocasió, l’Ajuntament d’Olesa, a través del departament de Medi Ambient, ha decidit adherir-se a aquesta campanya impulsada per la Generalitat de Catalunya amb l’objectiu de conscienciar la ciutadania sobre l’impacte ambiental que genera la contaminació acústica -especialment en l’àmbit urbà-, els seus efectes i les seves possibles solucions, a més de fer veure que la pròpia ciutadania és part del problema i també part de la solució.

D’aquesta manera, la campanya pretén fer reflexionar sobre com afecta a la nostra salut la contaminació acústica. Amb aquest objectiu el departament de Medi Ambient ha organitzat per a aquest proper dissabte, 27 d’abril, una sortida de vespre-nit pel nucli urbà, amb l’objectiu d’elaborar un mapa sonor del municipi gràcies a la tecnologia de telèfons mòbils i d’un sonòmetre professional. Segons ha explicat el coordinador d'aquesta activitat, Joan Soler, s’enregistraran i mesuraran sorolls en diversos punts d’Olesa, uns sorolls que es podran consultar a través d’internet, mitjançant la plataforma Instamaps, que permet crear mapes interactius consultables. 

La sortida i realització del mapa sonor es farà dissabte, a partir de les 6 de la tarda, a la Plaça de Fèlix Figueras i Aragay. Per participar-hi, es recomana enviar un correu electrònic a rutes@olesademontserrat.cat, acudint a la planta baixa de l’Ajuntament d’Olesa, o bé trucant al telèfon de l’Ajuntament 937780050.

La contaminació acústica, un problema ambiental i de salut

El soroll és una barreja complexa de sons de freqüències diferents, que produeix una sensació auditiva considerada molesta o incòmoda i que, amb el pas del temps i per efecte de la seva reiteració, pot esdevenir perjudicial per a la salut de les persones. Els estudis epidemiològics mostren prou evidència sobre la relació entre exposició a soroll ambiental i efectes adversos sobre la salut.

Per aquest motiu, la contaminació acústica es considera no només una molèstia ambiental, sinó també un problema de salut pública. Segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el 30% de la població de la Unió Europea està exposada a soroll per trànsit a l’exterior dels habitatges a nivells superiors a 55 decibels (dBA) durant la nit. Aquests nivells, segons l’organisme, causen malestar fort. L’Agència Europea del Medi Ambient exposa també que un 20% població de la UE pateix nivells de soroll que poden produir molèsties i efectes per a la salut.


 

Relacionats

Notícia

El programa aquest any inclou un seguit de propostes dirigides a sensibilitzar sobre la rellevància del silenci i sobre la importància d’una bona qualitat acústica, propostes que se sumen a un conjunt d’activitats dinamitzades per la Generalitat de Catalunya, entre altres administracions.

Notícia

Amb diversos tallers encaminats a sensibilitzar la ciutadania sobre la contaminació acústica. Les activitats formen part de les mesures del Pla d’Acció per a la Millora de la Qualitat Acústica de Lleida

Acte
14/10/2020 - 09:00
ESADE Creapolis. Sant Cugat del Vallès

Butlletí