Nova prova pilot de recollida de residus en proximitat a La Garrotxa

21/06/2019 - 08:00

Les proves pilot es realitzaran a diferents nuclis dels municipis d’Argelaguer i Santa Pau, amb contenidors d’accés personalitzat i targeta identificativa.

L’any 2017, el Consell Comarcal de la Garrotxa, a través del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa (SIGMA) i la col·laboració de l’Agència de Residus de Catalunya, va fer un estudi dels diferents sistemes de recollida selectiva actualment en funcionament al nostre país. Després d’un examen exhaustiu dels avantatges i inconvenients de cada sistema, els tècnics del SIGMA van triar quatre nuclis representatius a la comarca per portar a terme una prova pilot  durant l’any 2018, aplicant un sistema diferent a cada territori.

Els diferents sistemes de recollida selectiva i nuclis escollits en aquell moment van ser:

  • Barri de les Olletes – La Vall d’en BasPorta a porta
  • Barri de la Roureda – Sant Joan les FontsBosses personalitzades
  • Nucli d’ArgelaguerContenidors tancats amb obertura amb targeta i bosses personalitzades
  • Barri de Can Blanc – Can Jofre – Can Potxa, Santa PauContenidors amb identificació d’usuaris i bosses personalitzades

Després de realitzar els estudis de viabilitat dels resultats obtinguts d’aquestes proves i de l’elaboració del Programa de Gestió de Residus Municipals de la Garrotxa, el següent pas per a la implantació d’un nou model de recollida de residus a la Garrotxa és testar de manera més concreta l’eficàcia de la recollida de deixalles amb el model acordat per la majoria dels alcaldes de la Garrotxa. El sistema que va generar més consens entre els batlles garrotxins va ser el de contenidors d’accés restringit accessibles només amb targeta identificativa i codis QR a les bosses. Cada habitatge disposarà de dues targetes identificatives i enganxines amb codis QR per posar a les bosses que utilitzin per llençar els residus.

L’aplicació d’aquest model de recollida, consensuat en Consell d’Alcaldes, es fruit de la necessitat d’augmentar la quantitat i la qualitat dels residus recollits selectivament. Els objectius marcats per la Unió Europea i la Generalitat de Catalunya pels propers anys estableixen la necessitat de seleccionar un 60% dels residus recollits – en aquests moments n’estem seleccionant un 47% – i de reduir fins a un 10% els residus entrats al dipòsit controlat.

Amb aquestes xifres a l’horitzó, el 0 de juny entra en funcionament la prova pilot al municipi d’Argelaguer, amb la instal·lació de contenidors d’envasos lleugers, matèria orgànica i fracció resta amb la tapa bloquejada i que només els podran obrir els habitants del municipi quan passin la seva targeta identificativa pel lector del contenidor.

A Santa Pau, concretament al barri de Can Blanc, aquest mateixa prova s’implanta el 17 de juny i, a part dels contenidors d’envasos lleugers, matèria orgànica i fracció resta, també s’instal·la un contenidor tancat de paper i cartró a cada àrea de recollida.

Abans de l’entrada en funcionament efectiva, tècnics del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa han programat una sèrie de sessions informatives per als veïns i veïnes d’ambdós municipis per tal de fer la transició a aquest nou model de manera àgil i fàcil.

Aquest sistema ens permetrà fer un seguiment dels usos del servei, identificant els hàbits correctes i incorrectes dels ciutadans i també ha de permetre en un futur l’aplicació d’unes taxes d’escombraries més justes. Aquestes proves estaran en funcionament fins a finals d’any i si es confirma que el model funciona i dona garanties, s’estudiarà el desplegament a nivell comarcal d’acord amb el Pla de Gestió de Residus comarcal.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

El desplegament del nou sistema de recollida de residus que s’està fent a la comarca, ja comença a fer les seves primeres passes al municipi.

Notícia

Flix dobla l'índex de reciclatge de la brossa amb el servei de recollida selectiva porta a porta. El nou sistema incrementa la fracció orgànica, reduïx la resta i permet estalviar costos al consistori

Article
Foto: Regió 7. Àlex Guerrero

Foto: Regió 7. Àlex Guerrero

La fracció que més ha crescut és l’orgànica, que representa el 41,25% del total de deixalles recollides

Butlletí