Nou pas important per al projecte del Parc Rural de Montserrat

08/08/2017 - 09:14

La dotzena de municipis implicats ja disposen d'un document de conveni marc, elaborat per la Diputació de Barcelona, que es va presentar en una reunió celebrada aquest dimarts a la tarda a Olesa.

Alcaldes, alcaldesses i tècnics representants de la dotzena d’ajuntaments que formen part del projecte i també de la Diputació de Barcelona es van reunir a la tarda a Olesa per començar a lligar el conveni marc que ha d’oficialitzar la creació d’aquest projecte, que té com a objectiu recuperar l’activitat agrària i donar valor als recursos agrícoles, forestals, ramaders, turístics i culturals de la zona. Formen part del projecte del Parc Rural de Montserrat els municipis d’Olesa de Montserrat, Abrera, Castellolí, Collbató, El Bruc, Hostalets de Pierola, Esparreguera, Marganell, Rellinars, Sant Salvador de Guardiola, Sant Vicenç de Castellet, Vacarisses i Viladecavalls.

El parc Rural de Montserrat és un projecte que ja es va intentar tirar endavant, sense èxit, l’any 2004, i que fa aproximadament un any i mig va tornar a començar a caminar. Entre les seves apostes inclou el crear la marca Montserrat, vinculada a productes de qualitat produïts a la zona. Per fer-ho possible, però, cal que administracions, propietaris, pagesos i associacions de productors vagin tots a una i en la mateixa direcció.

El Parc Rural es planteja com una eina de gestió, que malgrat s’ha iniciat des dels ajuntaments, no serà un instrument de l’Administració, sinó del conjunt dels actors implicats. Entre les funcions que pot acomplir el Parc Rural hi ha, per exemple, l’assessorar els productors, introduir elements de qualitat, assegurar canals de distribució, fomentar el cooperativisme o crear un perfil turístic propi.

Per fer possible el Parc Rural de Montserrat els ajuntaments impulsors volen seguir dos camins. Per una banda, traslladar el projecte a totes les associacions de pagesos, cooperatives, productors, ADF... que hi puguin estar involucrades a través de la figura d’un Consell de Participació. D’altra banda, es va demanar a la Diputació de Barcelona que assumís aquesta iniciativa per recuperar l'activitat rural, que els darrers anys s'ha anat reduint, malgrat les potencialitats del territori. En una propera fase caldrà aconseguir suports econòmics.

Després de diverses reunions entre Ajuntaments i Diputació, ara l’ens provincial ja ha elaborat un conveni marc, que és el que es va presentar en la reunió d’aquest dimarts a Olesa, a la qual hi van assistir alcaldes i alcaldesses i tècnics dels municipis implicats, així com diferents tècnics i representants de l’Àrea de Territori i sostenibilitat i Espais naturals de la Diputació i també el conseller de Medi Ambient del Consell Comarcal del Baix Llobregat.

L’alcaldessa d’Olesa, Pilar Puimedon, ha destacat que la reunió d’aquest dimarts ha significat un pas important per a l’impuls del Parc Rural, sobretot perquè els municipis integrants ja tenen un document de conveni marc que faci possible el projecte. L’objectiu, ha dit l’alcaldessa, és que es pugui signar el mes de setembre després que els municipis facin les esmenes que considerin al text proposat per la Diputació. Segons l'alcaldessa, després de posar les bases de la col·laboració mútua dels municipis implicats i dels objectius del Parc Rural, el següent pas serà buscar fonts de finançament, com ara accedir a ajuts de fons europeus.


 

Relacionats

Notícia

Està adreçada als infants de 8 a 12 anys i finalitzarà el dia 22 de març, Dia Mundial de l’Aigua

Article

S’implementa l’ús d’energies renovables als equipaments municipals i el baix consum en l’enllumenat públic

Notícia

A Rellinars s'ha instal·lat una caldera de biomassa de 90 kW de potència, amb un dipòsit d’inèrcia de 2600 litres i alimentada amb pèl·lets.

Butlletí