Navarcles se suma als municipis amb recollida selectiva de residus Porta a Porta

Font: Ajuntament de Navarcles

13/07/2017 - 08:14

Preveu reciclar més del doble amb el porta a porta que s'ha estrenat durat el mes de juny i serà el tercer municipi de la comarca del Bages a implantar el nou sistema, després de Santpedor i Artés.

Navarcles comença un nou sistema de recollida de deixalles referent a tota Europa, el sistema “Porta a Porta”, que consisteix en lliurar els residus separats al servei municipal de recollida davant de la porta de casa, en uns dies i hores determinats per a cada fracció.

La recollida selectiva porta a porta implicarà la desaparició dels contenidors que fins ara hi havia al carrer, tret dels de vidre, que es mantindran perquè el vidre no es passarà a recollir per les cases. 

Tots els dies de la setmana dos camions passaran a fer la recollida a partir de les 10 del vespre per tots els carrers (un pel nucli antic i l'altre per la resta), tret dels dissabtes, que el servei es limitarà als comerços i restaurants, i en aquest cas la recollida serà a 2/4 de 5 de la tarda. Això vol dir que, per anar bé, un parell d'hores abans els veïns ja hauran de deixar la bossa amb el residu corresponent al carrer, davant de casa.

Els dimarts, dijous, divendres i diumenges es recollirà l'orgànica i els envasos, els dilluns el rebuig, i els dimecres es reservaran per al paper i el cartró. Pel que fa a les compreses, bolquers o excrements de gossos i gats, tot i que es tracta de rebuig, es podran deixar al costat de la resta de residus tots els dies que hi hagi servei de recollida, però en una bossa a part que s'haurà d'identificar.

Per altra banda, als comerços i restaurants també se'ls passarà a recollir l'orgànica i el paper i cartró els dissabtes a la tarda, mentre que les empreses del polígon continuaran com fins ara amb la seva pròpia gestió de les escombraries que generen.

El vidre, en canvi, s'haurà de continuar dipositant als mateixos contenidors que ara, després que s'ha descartat incloure'l en el sistema porta a porta: «la recollida és al vespre i faria massa soroll», sosté el regidor de Medi Ambient de Navarcles, Ramon Serra. A més, «deixar tantes bosses amb vidre al carrer podria ser perillós». En canvi, sí que es facilitarà el compostatge. «A qui hi estigui interessat, li donarem un compostador, li explicarem com s'ha de fer, i tindrà el 10 % de descompte en el rebut de les escombraries», diu Serra.

Del 30% al 70 % de reciclatge

Actualment, Navarcles genera uns 496 quilos anuals de deixalles, de les quals se'n recicla el 30 % i el 70 % restant es llença. Amb el porta a porta «volem capgirar la situació», diu Serra, que confia poder-ho fer abans d'acabar l'any.

I és que uns bons resultats repercutirien en la taxa d'escombraries, tenint en compte que «com més reciclem més diners ens tornaran». Si el reciclatge funciona «com a mínim ens permetria equilibrar costos i intentar no apujar el rebut», sense descartar fins i tot d'abaixar-lo més endavant. El contracte del nou servei, que s'ha externalitzat, tindrà un cost de 288.000 euros.

Per facilitar la feina als veïns, l'Ajuntament ha repartit a cada domicili dos cubells d'orgànica (un per a dins de casa i l'altre per al carrer), i 3 bosses de ràfia per poder separar els envasos, el vidre i el cartró dins de casa. A més, s'han repartit fullets i adhesius explicatius i s'han fet diverses sessions informatives. Tanmateix, es donarà un marge als veïns perquè s'habituïn al nou sistema. «Pot ser que al principi treguin el que no toca, o que no es recicli bé», apunta Serra. En aquest cas, i com que l'Ajuntament tindrà identificat a qui pertany cada bossa, en cas que no s'hagi fet bé se li deixarà una nota informant dels errors, però durant els primers deu dies del servei la bossa es recollirà igualment. Després ja no es farà.

L'eficient model de reciclatge arriba a Navarcles, amb una població de 5.988 habitants que se sumaran als habitants dels altres municipis de la comarca que ja fan servir el porta a Porta com Santpedor, Santa Maria d'Oló, Artés... Aquests municipis que ja funcionen amb porta a porta han millorat els seus nivells de reciclatge passant d'una mitjana del 30% a un 70% en recollida selectiva.

Gràcies a aquesta iniciativa de Navarcles, hi haurà més de 300.000 habitants a tot Catalunya fent ús del nou model de recollida de residus en més de 100 municipis que l'han implantat de forma total o parcial. Aquest canvi a Navarcles implicarà la optimització del sistema de recollida de residus al municipi. El porta a Porta és més eficient, permetrà millorar els índex de recollida selectiva i així contribuir a la millora mediambiental i econòmica, alhora que evita la pujada dels costos d'entrada a abocador mitjançant la disminució i el valor dels materials reciclats.

Tots els habitatges de Navarcles rebran a les seves bústies un butlletí informatiu amb les actuacions diverses de la campanya d'implantació, informació sobre el nou sistema de disposició dels residus domèstics. Els establiments també disposaran d'un calendari específic adaptat a les seves necessitats. Uns dies abans de l'inici del servei l'Ajuntament distribuirà cubells i material per facilitar la separació a casa i a les activitats comercials.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia
El servei començarà el 27 de juny

Aquesta setmana informadors ambientals visiten els comerços per resoldre dubtes i lliurar-los tot el material que necessiten

Notícia

La Garriga es converteix en el municipi més gran de Catalunya que implanta el porta a porta a tota la població.

Notícia

La Mancomunitat realitzarà millores a 5 deixalleries de l’Alt Penedès i el Garraf, i ha adjudicat el servei de recollida de residus Porta a Porta a cinc municipis de l’Alt Penedès.

Butlletí