Municipis i empreses debaten el futur en la gestió dels residus urbans

Font: Diputació de Barcelona
19/11/2015

Prop d'un centenar de tècnics municipals i empresaris del sector de la gestió de residus han participat aquest 19 de novembre en una jornada organitzada per la Diputació de Barcelona a través de Medi Ambient i la Fundació Fòrum Ambiental sobre l'eficiència i el servei públic dels municipis en relació a la gestió dels residus. La inauguració de la jornada ha estat a càrrec del diputat d'Espais Naturals i Medi Ambient, Valentí Junyent, i del director de la Fundació Fòrum Ambiental, Leandro Barquín.

En la jornada, en la qual han intervingut diversos especialistes del sector, tant del sector local com d'empreses que treballen en aquest àmbit dels residus, s'ha posat de manifest diversos aspectes que impedeixen als ens locals complir amb els objectius legals. Així, s'ha assenyalat que en el conjunt de l'Estat encara s'ha d'augmentar notablement el tractament previ a l'abocament i a la reutilització i el reciclat per poder complir amb els objectius legal fins al 2020, el que suposa una despesa addicional molt important per a les entitats locals.

Per avançar en la línia de gestió sostenible dels residus i complir amb els objectius legals vigents, les entitats locals demanen a l'Estat el desenvolupament de mesures de suport com ara la implantació de nous sistemes integrats de gestió, tal com contempla la Llei de residus, per exemple en productes com els tèxtils i els tèxtils sanitaris, els mobles, matalassos o la matèria orgànica.

Des del sector també es demana a l'Estat desenvolupar un marc regulador específic de la valorització energètica dels residus municipals com pot ser la co-combustió en industries tèrmiques, la cogeneració d'energia o la producció de biocombustibles per usos comercials. En aquesta línia, es demana que es faciliti la col·laboració públicoprivada per al finançament de les inversions necessàries, donar garanties d'ingressos a les entitats locals tant pel reciclatge, com per valorització energètica o la motivació per a la innovació mitjançant solucions pròpies.

La jornada s'ha completat amb la realització de tallers per conèixer diferents aspectes de la gestió com pot ser les relacions amb les empreses concessionàries, els instruments de gestió per a la optimització del servei, aspectes claus per a la contractació o l'experiència de la recollida selectiva exposades per tècnics dels ajuntaments de Vic i Sabadell.

Etiquetes: 
AdjuntMida
Image icon Foto: Diputació de Barcelona56.73 KB

Relacionats

Butlletí