Montcada i Reixac continua el procés de naturalització de les zones verdes municipals

11/08/2017 - 10:05

L'Ajuntament de Montcada i Reixac continua amb el procés de transformació de les zones verdes en espais sostenibles, amb prat mediterrani, arbrat i arbustos, una vegetació que s'adapta al clima del territori i que a més, afavoreix la presència d'una gran varietat de fauna autòctona, com insectes i ocells.

Aquest tipus de verd, a diferència de la gespa, no requereix de tractaments amb herbicides ni d'altres productes químics per al seu manteniment, per tant, afavoreix la reducció d'emissions. Com a conseqüència, el rec tradicional aeri, per aspersió, s'està substituint pel sistema de degoteig; que suposa un estalvi d'aigua. En dos anys, s'ha passat de 40 a 20 sistemes aeris. A d'altres espais, com el parc de la Llacuna, hi ha planta autòctona, sense cap sistema de rec.

'S'ha de reivindicar els prats naturals amb coloració groguenca com a part del paisatge mediterrani; del que es tracta és de naturalitzar les ciutats, de conviure amb la fauna i flora autòctona, que la gent entengui que deixar créixer les herbes als escocells facilita la proliferació d'espècies que eviten plagues, és un canvi de xip', ha explicat el regidor responsable de Serveis Municipals, Jordi Sánchez.

Deixar florir els arbustos, col·locar plantes tapitzants, limitar la gespa a espais molt concrets... són algunes de les actuacions que s'integren en aquesta nova concepció de l'espai verd públic que Montcada i Reixac comparteix amb centenars municipis catalans i que formen part de la comissió de biodiversitat urbana de la Diputació de Barcelona. A nivell local, per a després de l'estiu hi ha programada la substitució de la gespa a la rotonda del carrer Major amb carretera Vella per un altre tipus de planta amb sistema de rec per degoteig. A la zona verda davant la gasolinera de la rambla dels Països Catalans s'ha canviat la gespa per plantes amb flor i arbrat i també s'ha actuat a l'avinguda de la riera de Sant Cugat, al tram més proper a Terra Nostra. L'objectiu de l'Ajuntament és intervenir també al Parc de les Aigües, per tal que l'Àrea Metropolitana de Barcelona -ens gestor del parc- comenci a aplicar els mateixos criteris que l'Ajuntament i en substitueixi la gespa per un altre tipus de verd.

El departament municipal de Parcs i Jardins desenvolupa des del 2015 un pla de transformació d'espais verds per aconseguir una vegetació més sostenible des dels punts de vista econòmic i mediambiental, que classifica els espais naturals en diferents tipus. En primer lloc, hi ha la gespa fina, la tradicional, que es manté en zones del municipi molt cèntriques, com ara els parterres de mossèn Castellví, les places Joan Fuster, del poble, la Ribera o Francesc Macià i el parc del Turó Blau, entre d'altres. En altres espais, com Ca n'Oller, Mas Duran, el parc Salvador Allende o el talús del carrer Guadiana, s'ha substituït la gespa per prat sense reg. En alguns punts s'han instal·lat parterres arbustius, com ara a la plaça Nicaragua o a la Rambla dels Països Catalans. La transformació de gespes suposa una inversió inicial en el canvi dels sistemes de reg -d'aspersió a degoteig- però a la llarga, representarà un important estalvi de consum d'aigua i un estalvi de tractaments preventius i curatius de legionel·la en els sistemes de rec garantit unes instal·lacions més segures des d'un punt de vista de seguretat i salut.


 

Categories: 

Relacionats

Acte
03/04/2024 - 10:00
01/05/2024 - 10:00
05/06/2024 - 10:00
Montcada i Reixac
Notícia

S’invertiran gairebé 6 milions en el Refugi de Biodiversitat com a estratègia de renaturalització.

Notícia

La sessió informativa celebrada a la Casa de la Vila de l'Ajuntament de Montcada i Reixac va servir per explicar les mesures que s’han aplicat per estalviar aigua als equipaments i edificis municipals. La previsió és reduir-ne el consum en un 50%, tot i que el percentatge que gasta el consistori només suposa el 4% del total.

Butlletí