Medi Ambient presenta el Pla d'Acció per a la gestió de residus municipals 2005 - 2012

20/10/2005 - 00:00
El Departament de Medi Ambient i Habitatge, ha presentat aquesta setmana el Pla d'Acció per a la gestió de residus municipals 2005-2012, el qual ha de guiar la política en matèria de residus municipals per a aquests legislatura, i que inclou, a més la revisió de diverses lleis.
Aquest Pla d'Acció territorial ha estat acordat amb els municipis per crear un nou model de gestió de la brossa domèstica a Catalunya, que prioritza la prevenció i la recollida selectiva i que introdueix, per primer cop, el tractament de la 'resta', la part de les deixalles que no es recull selectivament. La 'resta' conté matèria orgànica, vidre, papers, plàstics i metalls que actualment van a dipòsits controlats o s'incineren però que, amb plantes de tractament adequades, podrien recuperar-se.
Col·laboració entre administracions Segons Medi Ambient el més novedós d'aquest Pla d'Acció és que, de forma paral·lela a la seva redacció, s'ha desplegat una negociació amb els ens locals de tot el territori per tancar els acords que permetin el seu desplegament. Els convenis resultants han definit els compromisos de l' Agència Catalana de Residus i dels ajuntaments pel que fa a la implantació de la recollida selectiva de matèria orgànica i la millora de les altres recollides selectives, l'adequació de les instal·lacions existents i la planificació i construcció de les noves, les campanyes de comunicació ciutadana, etc.
En aquest sentit, ja s'han signat disset convenis amb ens locals d'arreu Catalunya, on hi viuen 4,5 milions de persones. A aquesta xifra cal afegir dotze convenis més que estan en tramitació, i que afecten gairebé 2 milions de persones. En total, 6,5 milions de persones han iniciat ja el procés de gestionar els seus residus de forma més sostenible, amb la implantació de la recollida selectiva de la matèria orgànica i el tractament de la fracció restant.
Frenar el creixement dels envasos L'any 2005, a Catalunya hi ha gairebé set milions d'habitants que generaran al voltant de 4.000.000 tones de residus municipals (1,58 kg de brossa per persona i dia). El 2012, la població serà, previsiblement, de més de 7,5 milions de persones que generaran 4,6 milions de tones de residus (1,68 kg/persona/dia).
Aquest increment en la quantitat de brossa domèstica generada es deu, sobretot, a l'augment previst del consum d'envasos d'un sol ús. Per aquest motiu, un dels eixos del Pla d'Acció és la prevenció i, més concretament, implantar el sistema de dipòsit, devolució i retorn dels envasos de plàstic de més de dos litres. S'ha proposat una normativa pròpia catalana en aquest sentit i, alhora, s'ha proposat al Ministeri de Medi Ambient incorporar aquest sistema a la Ley de Envases y Residuos de Envases' que, des del mes de juny passat, està sent revisada.
També s'està estudiant la implantació d'una taxa a les bosses de plàstic d'un sol ús i al paper premsa, que inclou els fulletons publicitaris. A més, l'ARC està promovent la Xarxa ' Compri Reciclat' per donar a conèixer les empreses amb productes disponibles al mercat.
Més suport als ens locals i més participació ciutadana La Generalitat, a través de l'ARC, assumirà íntegrament el cost d'inversió de les noves infraestructures de gestió de residus, una despesa que no recau en els municipis. A més, continuarà incrementant el suport als ens locals perquè s'adaptin al nou model de gestió de residus. En aquest sentit la recuperació i reciclatge de materials gràcies a la recollida selectiva permetrà estalviar 10.000 MJ anuals, que equival al consum anual d'una ciutat de 300.000 persones i evitar l'emissió a l'atmosfera de 357.000 tones equivalents de CO2, el que al mercat d'emissions té un cost de més de 6 milions d'euros.
Altre eix transversal del nou Pla d'Acció és fomentar la implicació de la ciutadania en la prevenció, recollida selectiva i gestió de les escombraries. Per aquest motiu, aposta per la participació d'experts i associacions en els processos de presa de decisions i seguiment de la gestió dels residus municipals a través de la construcció d'un Consell de Prevenció per a la Gestió de Residus de Catalunya, com a òrgan consultiu del Consell de Direcció de l'Agència de Residus de Catalunya. També es crearan comissions de seguiment en les instal·lacions d'interès general i estratègic. Finalment també s'incrementaran les actuacions de comunicació relacionades amb el desplegament del Pla d'Acció, i cada àmbit territorial haurà de tenir un pla de comunicació específic.
Punts estratègics Es mantenen els objectius de recuperació i reciclatge per al 2012: 55% de matèria orgànica, 75% de vidre i paper, i 25% dels envasos lleugers. Es preveu que el 2012 es porti només un terç dels residus a disposició final. La resta es recollirà selectivament o es triarà en plantes específiques. Cada àrea territorial haurà de ser capaç de gestionar la brossa que generi. Per això, s'han planificat 108 instal·lacions de tractament a tot Catalunya, 53 de les quals són de nova construcció. El Pla d'Acció es fonamenta en la cooperació entre administracions: Els acords tancats amb ens locals ja cobreixen més del 95% del territori català. El seu pressupost és de 1.203 milions d'euros.

Teniu més informació aquí.

Relacionats

Butlletí