Mataró treballa en l’elaboració del Pla d’acció per l’energia sostenible i el clima

05/09/2017 - 14:21

L’Ajuntament de Mataró està treballant en l’elaboració del Pla d’acció per l’energia sostenible i el clima (PAESC), amb el qual el municipi farà seus els objectius de la UE de reduir en un 40% com a mínim les emissions de CO2 per al 2030.

Amb l’adhesió de l’Ajuntament el passat desembre al nou Pacte dels alcaldes i alcaldesses per a l’energia i el clima, una iniciativa de la Comissió Europea per lluitar contra l’escalfament de la Terra, es va adquirir el compromís de redactar el PAESC. La Diputació de Barcelona, promotora i coordinadora del nou Pacte, va atorgar a l’Ajuntament un ajut tècnic consistent en la contractació d’una consultora externa per redactar el document. 

El PAESC inclourà una estimació de les emissions, una avaluació de les vulnerabilitats del municipi als impactes del canvi climàtic i una proposta de les accions a seguir per aconseguir els objectius plantejats. Fins ara ja s’ha fet la recollida d’informació i entrevistes als agents implicats, s’han elaborat la diagnosi i l’anàlisi de riscos i vulnerabilitats i s’ha actualitzat l’inventari d’emissions. 

En aquests moments s’està treballant en la proposta i consens d’actuacions tant de mitigació (mesures que permeten reducció automàtica de les emissions) com d’adaptació. Precisament, una de les diferències del PAESC respecte el vigent PAES del primer Pacte d’alcaldes i alcaldesses és que incorpora també mesures d’adaptació, que no busquen un impacte immediat sobre les emissions sinó una adaptació del territori al canvi climàtic a mig termini, per exemple amb mesures urbanístiques, del sector de la construcció, etc. 

Es preveu que el Ple pugui aprovar el PAESC durant la propera tardor.

Compromís municipal

Fa més de 20 anys que l’Ajuntament de Mataró mostra el seu compromís amb el medi ambient i la sostenibilitat. Al 1996 el Ple es va adherir als criteris marcats per la Carta d’Aalborg i al 1998 es va posar en marxa l’Agenda 21.

L’Ajuntament es va adherir l’any 2008 al Pacte d’alcaldes per una Europa amb energies sostenibles i va aprovar el seu Pla d’acció per a l’energia sostenible (PAES) al 2009, conjuntament amb el Pla de lluita contra el canvi climàtic, una reformulació de la primera Agenda 21. En aquell moment es marcava com a objectiu reduir les emissions de CO2 un 20% al 2020.

A l’abril de 2016, l’Ajuntament es va adherir a la Declaració de Sant Sadurní d'Anoia per Renovar el compromís local pel Desenvolupament Sostenible i la lluita contra el canvi climàtic cap al 2030. Per últim, el passat desembre es va produir l’adhesió al nou Pacte dels alcaldes i alcaldesses per a l’energia i el clima.

Resultats 2016

Les 149 subaccions previstes al Pla de lluita contra el canvi climàtic-Agenda 21 de Mataró, vigents fins a la propera aprovació del PAESC, s’havien executat en un 48% al 2016 en el vuitè any d’implantació. El Pla de lluita preveia la seva implantació en 12 anys, fins arribar als objectius del 2020. Si s’avaluen només les 81 actuacions vinculades al PAES el grau d’implantació és del 42,6%.

La crisi econòmica ha afectat a la implantació de les accions previstes, donat la caiguda de la inversió tant pública com privada en mesures que contribueixin a mitigar el canvi climàtic. Malgrat aquest fet, i probablement en gran part també a conseqüència de la crisi i la caiguda del consum, les dades apunten a una reducció de les emissions.

Així, entre el 2005 i el 2014 el consum total d’energia a Mataró s’ha reduït en un 18% (d’11.480 a 9.403 kWh/hab), tenint en compte el consum del transport, el domèstic i el del sector terciari (serveis). Pel que fa a les emissions de CO2, en el mateix període es calcula que a Mataró s’han reduït en un 35% (de 3,90 a 2,52 tCO2/hab).


 

Municipis: 
Etiquetes: 

Relacionats

Notícia

 

La mostra s'ha instal·lat a la plaça de Santa Anna i ha constat de tres activitats: un iglú transparent on s'ha pogut fer un escape room fins diumenge 1 de març, un joc de cubs amb informació sobre el canvi climàtic que es podrà visitar a la Biblioteca Pompeu Fabra fins el 14 de març, i una visita guiada el dissabte 29 per diferents llocs de Mataró on l’Ajuntament fa actuacions de mitigació/adaptació a la nova realitat climàtica.

Acte
28/02/2020
Plaça Santa Anna, Mataró
Notícia
Plaques fotovoltaiques a la Biblioteca Pública Pompeu Fabra. Foto: Ajuntament de Mataró

Plaques fotovoltaiques a la Biblioteca Pública Pompeu Fabra. Foto: Ajuntament de Mataró

La Junta de Portaveus de l'Ajuntament de Mataró ha aprovat per unanimitat una Declaració institucional conjunta dels grups que integren el consistori per fer front al canvi climàtic des d’una perspectiva municipal, i per tant incloure la situació d’emergència climàtica en totes les planificacions d’actuació.

Butlletí