Mataró es converteix en la capital iberoamericana de la gestió de residus urbans

Font: El Periódico i Mataro.cat

10/07/2017 - 12:19

La Xarxa Llatinoamericana de Gestors de Residus Sòlids, RELAGRES, va convocar la seva cinquena edició per primera vegada a Europa els dies 12 i 13 de juny, amb importants ponents com el Banc Interamericà de Desenvolupament (BID), la Comissió Europea o l'Agència Internacional de Residus Sòlids (ISWA).Es tracta de l'esdeveniment més important –per quantitat i per rellevància dels assistents- que s'ha celebrat fins ara en l'àmbit llatinoamericà, i el primer de les seves característiques al continent europeu.

La ciutat de Mataró ha sigut l'escenari elegit per al V Seminari Internacional de la Xarxa Llatinoamericana de Gestors de Residus Sòlids RELAGRES que es va celebrar durant el mes de juny.

La Xarxa Llatinoamericana de Gestors de Residus Sòlids, RELAGRES, convoca la seva cinquena edició a Mataró gràcies a la feina del Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme, en col·laboració amb la Diputació de Barcelona i l'Agència de Residus de Catalunya del govern català i la col·laboració tècnica de la Fundació Fòrum Ambiental.

La trobada es va celebrar durant els dies 12 i 13 de juny del 2017 i va reunir més de 250 responsables públics, gestors i altres actors rellevants i decisius en la gestió dels residus, entre els quals més de 60 delegats llatinoamericans de països com Xile, Uruguai, Argentina, Colòmbia, Brasil o Panamà.

CASOS D'ÈXIT, EXPERIÈNCIES I REPTES

Casos d'èxit, experiències i principals reptes d'aquest sector van ser abordats durant dues jornades a les instal·lacions del Tecnocampus de Mataró. Entre els ponents destaquen organitzacions d'importància mundial com el Banc Interamericà de Desenvolupament (BID), la Comissió Europea o l'Agència Internacional de Residus Sòlids (ISWA), així com altres agents de l'àmbit de la gestió de residus de Xile, Catalunya o Colòmbia.

Aquest any, el tema del seminari és la contribució dels residus al desenvolupament sostenible i al canvi climàtic, està obert tant al sector públic com al sector privat i facilitarà espais de treball en xarxa per conèixer de primera mà les realitats dels diferents països llatinoamericans explicades pels seus responsables públics. També es va visitar el modern Centre Integral de Gestió de Residus del Maresme.

Amèrica Llatina i el Carib representen el 12% de la generació de residus sòlids urbans a nivell mundial, una quantitat que es doblarà l'any 2025 fins a arribar als 398 milions de tones a l'any. El percentatge de municipis que compten amb plans de gestió de residus sòlids no arriba al 20%, fet que evidencia un baix nivell de planificació municipal per al sector.

L’alcalde i president del Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme, David Bote, va presidir la inauguració del V Seminari Relagres. Bote va obrir el seminari acompanyat d’Óscar Curutchet, president de Relagres i viceintendent de Montevideo; Valentí Junyent, diputat delegat d’Espais Naturals i Medi Ambient de la Diputació de Barcelona; i Mercè Rius, directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Generalitat de Catalunya..


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

El projecte Mataró cívica i activa ha iniciat una campanya informativa porta a porta per acabar de convèncer els veïns de Rocafonda i Pla d’en Boet dels avantatges de recollir selectivament els residus. Aquests dos barris pilot on s’ha engegat el projecte estan a prop d’aconseguir l’objectiu fixat del 40% de recollida selectiva, que donarà dret a una sortida escolar.

Notícia

L’Ajuntament de Mataró i Ecovidrio han posat en marxa una campanya informativa adreçada a les activitats comercials que generen el 52% dels residus d’envasos de vidre d’un sol ús. La campanya consisteix en informar a tots els bars, restaurants i hotels de la ciutat sobre l’obligatorietat de separar els residus d’envasos de vidre tal com recull la legislació vigent i es lliuraran cubells gratuïts amb la finalitat de facilitar la separació dels residus de vidre als establiments.

Acte
16/04/2020
Cal Conde. Carrer Mossèn Cinto Verdaguer, 16. Cabrera de Mar

Butlletí