Mataró activa una campanya per promoure el reciclatge d’envasos de vidre al sector de l’hostaleria i la restauració

04/08/2019 - 08:00

L’Ajuntament de Mataró i Ecovidrio han posat en marxa una campanya informativa adreçada a les activitats comercials que generen el 52% dels residus d’envasos de vidre d’un sol ús. La campanya consisteix en informar a tots els bars, restaurants i hotels de la ciutat sobre l’obligatorietat de separar els residus d’envasos de vidre tal com recull la legislació vigent i es lliuraran cubells gratuïts amb la finalitat de facilitar la separació dels residus de vidre als establiments.

La iniciativa, que vol promoure el reciclatge d’envasos de vidre al sector de l’hostaleria i la restauració, s’allargarà fins al mes de setembre. En aquest període, un equip d’informadors ambientals acreditats visitaran tots els establiments d’hostaleria i restauració de la ciutat –bars, cafeteries, restaurants i hotels– amb la finalitat d’informar-los sobre la correcta separació dels residus d’envasos de vidre i recordar-los les obligacions que tenen els establiments comercials en matèria de gestió de residus. De forma prèvia a l’inici d’aquesta campanya, l’Ajuntament ha mantingut una reunió amb representants del Gremi d’Hostaleria i Turisme de Mataró i El Maresme.

En aquest sentit, es farà incidència en el compliment de l’actual Ordenança general de residus urbans i neteja viària que disposa l’obligatorietat de separar en origen els residus i preveu sancions en cas d’incompliment. Per això, durant la campanya es verificarà en successives visites si els establiments fan una correcta separació dels residus d’envasos de vidre que generen.

Després d’una primera fase d’informació i anàlisi de les necessitats, aquesta iniciativa també vol potenciar la dotació d’infraestructures per facilitar la separació i el transport dels residus d’envasos de vidre des de l’establiment fins al contenidor. En aquest aspecte, la campanya compta amb el suport d’Ecovidrio, entitat sense ànim de lucre encarregada de gestionar el reciclatge dels residus d’envasos de vidre, que lliurarà de forma gratuïta als establiments que ho sol·licitin cubells de diferents capacitats en funció del volum de residus que generin.  En les posteriors visites, es faran mini auditories per comprovar si els establiments separen el vidre correctament i, si no ho fan, se’ls lliurarà una carta d’advertiment. En cas que, en una tercera visita l’establiment segueixi incomplint la normativa, l’Ajuntament valorarà iniciar un procediment sancionador.

L’any 2020, s’hauran de recollir selectivament el 50% dels residus que generem, en comptes del 35% que es van recollir a Mataró el 2018.

Aquesta campanya s’emmarca en la voluntat de l’Ajuntament de Mataró i d’Ecovidrio d’impulsar mesures adreçades a fomentar la recollida selectiva de residus per tal d’assolir els objectius que marca la Directiva Europea i complir les obligacions de la normativa vigent a Catalunya.

El sector de l’hostaleria i la restauració genera el 52% dels residus d’envasos de vidre d’un sol ús que es comercialitzen a tot l‘Estat, de manera que és un sector clau per a la consecució dels objectius de reciclatge. Per això, aconseguir el compromís dels professionals del sector i consolidar hàbits sostenibles suposa una millora significativa en la lluita contra el canvi climàtic.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

El projecte Mataró cívica i activa ha iniciat una campanya informativa porta a porta per acabar de convèncer els veïns de Rocafonda i Pla d’en Boet dels avantatges de recollir selectivament els residus. Aquests dos barris pilot on s’ha engegat el projecte estan a prop d’aconseguir l’objectiu fixat del 40% de recollida selectiva, que donarà dret a una sortida escolar.

Notícia

L'Àrea de Medi Ambient de l'Ajuntament de Canet de Mar inicia aquesta campanya amb la intenció de reduir l'incivisme que fa que moltes persones abandonin a la via pública bosses de residus mal separats o fora del dia corresponent. Consta d'accions de sensibilització i conscienciació, amb atenció pesonalitzada als veïns de domicilis que no participin correctament de la recollida selectiva. Es comptarà amb la col·laboració de la Policia Local per sancionar les persones reincidents. 

Notícia

Els ajuntaments de Tossa de Mar, Pals, Badalona, Castelldefels, Castell-Platja d'Aro, Palamós, Santa Susanna, Pineda de Mar i Sant Pere Pescador son els que han aconseguit els objectius establerts a la campanya estival d’Ecovidrio per promoure el reciclatge d’envasos de vidre als establiments hostalers i de restauració de municipis de costa.

Butlletí