Martorell avança en la reducció dels residus i aprova un Pla Local que mira cap al 2030

06/11/2023 - 09:00

Martorell ja disposa d’un Pla Local de Prevenció de Residus Municipals (PLPR)

Aquest document, elaborat el darrer any amb el suport de l’Agència Catalana de Residus (ARC), pretén establir estratègies de prevenció i reutilització per reduir els residus i potenciar entre la ciutadania hàbits de consum més responsables i sostenibles. Es va aprovar per unanimitat en el darrer Ple Municipal, celebrat el dilluns 16 d’octubre.

Martorell genera, cada any, 12.300 tones de residus. O el que és el mateix: 1,17 kg per habitant i dia. Una mitjana que és més baixa que la de l’àmbit comarcal del Baix Llobregat (que és d’1,36) i que la catalana, que arriba a 1,42. Són xifres significatives que recull la diagnosi del PLPR, feta aquest 2023, i que indiquen que “anem pel bon camí, però queda molta feina per fer”, tal com avançava el regidor de Medi Ambient, Albert Fernández. El PLPR evidencia que, pel moment, s’ha produït una reducció del 2,6% en la generació de residus a casa nostra aquest 2023 respecte a l’any 2017, que és l’any de referència.

El redactat del Pla posa el punt de mira “en l’horitzó 2030 i s’alinea amb els objectius que marca la llei de residus d’assolir una reducció d’un 15% de reducció de residus respecte als generats el 2010”, afegeix Fernández. “És un document de 165 pàgines que recull 22 accions agrupades en cinc línies estratègiques: la prevenció dels residus orgànics; la reutilització, recuperació i segon ús; l’ambientació de serveis, productes i esdeveniments; la sensibilització, educació i comunicació, i altres accions complementàries”, enumera el regidor.

El PLPR es marca com a objectius “fer front als reptes estratègics i objectius de reducció de residus pels pròxims anys amb l’horitzó 2030. Pretenem establir les estratègies municipals de prevenció i preparació per a la reutilització dels residus, per avançar en un ús més eficient i racional dels recursos i impulsar l’economia circular”.

Alhora, busca “fomentar la reducció de deixalles, involucrant-hi ciutadania, empreses, comerços, entitats i administració”. També és una “eina per potenciar els hàbits de consum més responsables i sostenibles i per adoptar mesures individuals i col·lectives que evitin l’augment dels residus i l’impacte que porten associats”.

El Pla es va aprovar per unanimitat. Junts per Martorell, Movem, PSC i ERC hi van votar a favor, tot i que els partits de l’oposició van fer algunes apreciacions. La regidora de Movem Àngels Cardona destacava que el PLPR comporta “la implicació màxima de tothom. Però abans ens ho hem de creure, i tenim por que quedi en una declaració de bones intencions”, referint-se a la partida econòmica de 109.000 euros que s’hi recull.

En la mateixa línia es va expressar el portaveu socialista Javier González Abad: “A aquest Pla li hauriem de fer la volta i que no quedi en un màrqueting o una sensibilització. Volem abordar-lo en profunditat. Calen més accions”.

El republicà Soulimane Messaoudi titllava el Pla com a un document “molt ben redactat” i que “cal aprovar, perquè l’objectiu final és reduir l’impacte dels residus al medi ambient”.

 


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Dins els actes de la Setmana Europa de la Prevenció de Residus, l’Ajuntament de Martorell ha presentat, aquest dimecres a la Sala Muxart del Centre Cultural, el nou Pla Local de Prevenció de Residus (PLPR) 2023-2030

Notícia

A finals de maig, el sistema s’estendrà a totes les fraccions, excepte el vidre, amb l’objectiu d’augmentar els índexs de recollida selectiva

Butlletí